Незрящ тийнейджър учи на четири езика

Харесва ми да си упражнявам мозъка. Философията ми помага да опознавам хората, техните нрави и идеали, казва десетокласникът от езикова гимназия “Иван Вазов” Дилиян Манолов. Момчето по нищо не се различава от съучениците си, освен по тъмните очила, които не сваля, тъй като е незрящ. Липсата на зрение обаче съвсем не му е попречила да стане един от фаворитите на областната олимпиада по философия и да се класира за националния кръг. От проверяващата комисия не разбрали, че четат есето на сляп ученик, тъй като разработката му била преписана от компютъра върху лист с ученически почерк в присъствието на квесторите. Идеите му за правото на избор на всеки, невероятната аналитичност и оригинални тези впечатлили комисията. Дилиян се състезавал наравно с ученици от 11 и 12 клас и въпреки това изпреварил много от тях.
Тийнейджърът не се разделя с лаптопа си. “За да уча, ползвам програма “Джоус”, която трансформира всеки текст в аудиовариант. Така си водя записки в училище и си подготвям уроците. Компютърът чете и всичко, което пише на екрана. Брайл не е най-подходящият вариант, защото учебникът по геогррафия, който е 300 страници, всъщност се равнява на 9 Брайлови книги. С Брайлова машина уча само по математика”, обяснява тийнейджърът. Колкото и невероятно да звучи, момчето говори четири езика. Английски и руски учи като основен и втори задължителен чужд език, италианския - в СИП, а португалски знае от малък.

Тайната страст на Дилиян всъщност е театърът. Той е наясно, че липсата на зрение няма да му позволи да стане актьор, нищо че в момента играе в драмсъстав, но пък се надява да може да учи режисура или драматургия. В краен случай - сценография, тъй като бил добър рисувач и даже правил самостоятелна изложба в Стария град. Когато му остане свободно време, слуша хип-хоп и метъл, а за почивка - джаз.

В момента Дилиян е един от специалните ученици на преподавателката по философия в Руската гимназия Анелия Митева. Тя води индивидуални занимания с него по програмата на МОН за насърчаване на талантливи деца и го готви за поредното изпитание по философия. И го насърчава да се отдаде на другата си страст - психоанализата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?