Следвайте ни

Неволята учи: Махала събра пари за ремонт на улицата си ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Неволята накара собственици на 30 къщи в Пловдив да съберат пари и сами да покрият с чакъл улицата си. Тя се намира в местността „Терзиите“ и по протежението й минава глуха линия. По документи хората живеят на бул. „Коматевско шосе“ и плащат данъци като всички граждани на Пловдив, но обстановката е далеч от градските условия. Къщите са без канализация, няма и улици, всичко тъне в прахоляк. Близо 10 години местните се опитвали да издействат от кмета на район „Западен“ да поеме ангажимент за изграждане на инфраструктура в местността. Това обаче така и не се случило, въпреки заканите на жителите да блокират "Коматевско шосе". 

„Мястото, в което живеем се води извън регулация и единственият вариант е доброволно от общината да ни отпуснат по някакъв начин средства или материали да си оправим нещата“, обясни пред "Марица"  Христо Первазов.  Въпросът беше повдигнат и в края на 2020 г., когато се проведе общественото обсъждане за промените в новия Общия Устройствен План (ОУП) на Пловдив.

Докато чакали някакво решение на проблема, местните шофьори станали дежурни клиенти на автосервизите заради липсата на нормален път. „Аз съм пукал не веднъж гума, мои съседи са си потрошавали окачването. При всеки дъжд  пък се получават локви, които стоят по една седмица. Добре, че последните години няма много сняг, но като падне – не можеш да минеш с колата. Майките с детски колички също трудно се придвижват. Прах и кал всеки ден“, обясни кошмарното ежедневие на съседите си Первазов.

В крайна сметка в квартала решили със собствени сили да направят улицата проходима. До момента са събрали 4100 лв. И за да бъде честно, всяко семейство е отделило по 50 лв. на кола от месечния си бюджет. Със сумата гражданите закупили натрошен асфалт, наели машини и работници и запретнали ръкави. Първо отстранили шубраците и храстите, а след това работниците започнали да нахвърлят чакъла и да валират. „Наемането на една машина е около 350 лв. на смяна, булдозерът е малко по-скъп“, разясни Первазов. Със средствата пловдивчани ще успеят да оправят най-натоварения участък, който е и в най-лошо състояние. Той е 400 метра. „Ще помолим общината пак за помощ, тъй като ние сме граждани като всички останали и си плащаме като всички останали. А могат и да се самосезират, ако пожелаят“, надява се до последно Первазов.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Община

Община

14.07.2021 | 09:08

Хич не се учудвам...град втори по големина в 21 век...

Отговори
1 0
Иваива

Иваива

13.07.2021 | 17:24

Нищо ново. По същия начин си оправиха пътя за собствена сметка и хората с имоти по продължението на ул. "ПРОСВЕТА", покрай жп линията, които са съвсем близо до имотите на тези хора. Никой не ги подкрепи, макар, че сега удобният път се ползва от всички, включително и от комбайни и др техника на земеделската кооперация на Прослав,които разбиват пътя. Сега като има път дано да не стане общо градски и да бъде разбит.

Отговори
3 0
Батко

Батко

13.07.2021 | 16:24

Евала на хората, че сами се оправят, но как живеят извън регулация законно ми е интересно, най-вероятно съм проспал някой урок по ЗУТ.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?