71
Следвайте ни

Неясното бъдеще на Бетонния мост отложи разширението на ул. "Кукуш" в Пловдив

viber icon

Общинските съветници приеха проекта за кандидатстване по европрограма за приобщаване и овластяване на ромите

Изменението на ПУП-а на ул. "Кукуш" в отсечката между надлез "Родопи" и бул. "Македония" бе отложено на сесията на Общинския съвет в Пловдив. Мотивите бяха, че няма яснота как ще се свърже с Бетонния мост.

Йордан Василев от групата на БСП каза: "Този ПУП трябваше отдавна да бъде приет, защото това е т. н. „Южна тангента” за район „Южен”. Хората в тази част на града изпитват ежедневни затруднения да стигнат до центъра. В този вид ПУП-ът не трябва да се приеме  и то точно в частта, където е връзката на ул. „Македония”, тъй като там не е предвидена по никакъв начин връзката към Бетонния мост. Комисията не можа да ни отговори дали е съобразен проекта с пробива под гарата. Проектът трябва да се съобрази с връзка Бетонния мост. Район „Южен” не може да остане с три точки за влизане и излизане в целия квартал – надлез „Родопи”, в необозримо бъдеше – пробиват под гарата и бетонния мост. Да се върне този ПУП за доработка". 

"Нашата група категорично няма да подкрепи този ПУП. Има много неясноти по него, които не бяха отговорени на комисията", каза Стефан Послийски от ВМРО.

Предложението гласуването да се отхвърли точката бе прието с 31 гласа "за".

Преди това общинските съветници приеха проекта за кандидатстване по европрограма за приобщаване и овластяване на ромите. Партньори по него са Норвежкият фонд и фондация "Рома". Негов вносител е зам.-кметът Георги Титюков.

Проектът предизвика критики заради избора на фондация "Рома" като партньор.

От групата на "Демократична България" попитаха дали партньорът фондация "Рома" не е избрана заради близостта си с "Кауза Пловдив".

„Не си спомням покойният Антон Карагьозов да е бил в листата на „Кауза Пловдив”. Беше общински съветник от ДПС. Фондацията не е избрана поради тези причини – просто беше единственият кандидат. Преди време по един друг проект се явиха няколко фондации, класирахме ги и отказаха да подпишат договор с нас с мотива: Вашият партньор няма финансово минало. Наложи се да молим фондация Пловдив 2019 да се яви и да спечели проекта. Норвежкият ни партньор е този – работили сме с него и той ни носи 8  точки повече”, обясни Тютюков.

Процедурата за кандидатстване е била обявена в края на август и е стояла до средата на септември.

Общинският съвет гласува и финансирането за нов кантар на сметището в Цалапица.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Божидар Здравков

Божидар Здравков

29.09.2021 | 11:34

Как неясно,бетонен мост няма да има!

Отговори
2 1
КИБАРОВ

КИБАРОВ

29.09.2021 | 11:20

ХРАНТУТНИЦИ

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?