Следвайте ни

Неочаквано: Отхвърлиха проекта за каскада "Доспат-Въча" СНИМКИ

Откриха доста пропуски в анализа на разработката за водоснабдяването на Пловдив

viber icon

С вода от каскадата водата за пловдивчани ще поскъпне с около 1.15 лв. за куб.м

Областният експертен съвет с категорично мнозинство не прие прединвестиционните проучвания по проекта  за  водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада „Доспат – Въча“. Това стана ясно след проведеното гласуване, в което участваха близо 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, „НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини. Преди гласуването изпълнителите представиха предпроектната разработка, а институциите  становищата си. МРРБ също връща за доработка и прецизиране предпроектното проучване – експертите от министерството обръщат внимание на редица пропуски в анализа на проектантите и питат на каква база са формирани цените за изпълнение на съоръжението. „В този проект, важен за нашия регион, няма място за политика и популизъм. Единствено държа на сериозна експертиза и проучванията да доведат до реален изпълним проект, който в максимална степен да защитава обществения интерес и да бъде финансово обоснован и целесъобразен. Няма как да се съглася с проучвания, които оскъпяват стойността на проекта от 270 милиона лева до над 600 милиона лева и водят до поскъпване на цената за потребителите и  то без да е направен цялостен физико-химичен анализ на съдържанието на водата, коментира след провеждането на Експертния съвет областният управител Дани Каназирева.

 

Икономическият консултант на проекта Илия Кирчев, бивш заместник-кмет по финанси на община Пловдив, обясни че източниците на финансиране са три - от държавата, от европейски фондове, частен капитал. Според неговите прогнози, цената на водата от Въча ще поскъпне с около 1.15 лв. за куб.м.

Експертите от министерството обръщат внимание на редица пропуски в анализа на проектантите и питат на каква база са формирани цените за изпълнение на съоръжението. Проектантският екип е разработил 2 варианта за водоснабдяването, посочи доц. д-р инж. Борис Цанков от екипа на израелската фирма, свързана с "Израел Електрик", потенциален инвеститор на бъдещите съоръжения на стойност над 500 млн. лева. Реализацията ще струва най-малко 441 милиона лева и най-много 480 млн. лв., в зависимост от това кое от предложенията ще се избере, както и вида на материалите. Общата дължината на мрежата е 197 км при вариант 1 и 179 км при вариант 2. 

Най-стратегическият проект за града, замислен още преди 40 години, отново излиза на дневен ред и има реален шанс да бъде осъществен. Идеята за водоснабдяване на Пловдив и още 28 населени места в областта с чиста планинска вода може да стане факт само ако бъде осигурено надеждно водохващане с гарантиран капацитет от каскадата "Доспат-Въча", което е собственост на Националната електрическа компания /НЕК/. Язовир "Въча" е изграден на река Въча, на 15 км над град Кричим. Построен през 1975 г. неговата залята площ е едва 5 кв. км, но язовирната му стена е най-високата у нас - 144,50 м.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

.......

.......

12.02.2021 | 18:39

Във всеки вододаен басейн предвиден да захранва Пловдив с вода се вливат много отпадни води, канализационни и какви ли не други! По протежението на бъдещото захранване има не една водна централа! Как мислите тази вода с какво качество ще бъде на цена приблизително 3лева за кубик?

Отговори
0 1
Батко

Батко

11.02.2021 | 09:10

1.15 лв оскъпяване на кубик си е жива кражба! Че дори в София водата е по-евтина :D

Отговори
1 1
Стоичков

Стоичков

10.02.2021 | 20:38

Чудих се тоя"експерт"по финансите Кирчев защо така се изниза от общината,а той проект за 500млн.подготвял.Сега водата на Пловдив е вадят с помпи и е най евтината в държавата,а те"изчислили"че поне 1.15лв. трябвало да поскъпне от гравитачен водопровод.Много бързо някой иска да си върне инвестицията и да започне да печели на наш гръб.

Отговори
16 5
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

10.02.2021 | 17:36

Поскъпване с 1,15 лв. на кубик означава поскъпване почти ДВА ПЪТИ! Хора, опомнете се какъв ви го готвят!

Отговори
6 7
Абе

Абе

10.02.2021 | 16:15

Това не е проект, а идея. Това водоснабдяване комунистите не успяха да го направят когато всичко беше държавно, та тия сега ли.

Отговори
7 5
чиновник

чиновник

10.02.2021 | 16:05

За кака Здравка няма гювеч и не и харесва проекта бе хора, не разбирате ли? Хората правят от морето чиста вода за пиене, но за нея не са експерти.Нея мога да я разбера, тя цял живот върви по този възходящ начин-танци на пилон, сервиране , лапане на определени мъжки органи , партийка, общински съвет, областен управител, сега се готви за депутат.Но не мога да разбера Кюмура/ Йордан Кюмурджиев/ защо и ходи по акъла.Очевидно е спукал гумите.Навремето те двамката направиха така,че БСП да управлявя Пловдив с кмет от ГЕРБ, сега се готви същото.Използват "намалението", че Бойко е достатъчно зает със опазване на собствената кожичка и правят каквото си искат.Зико е в Дубай, съвсем случайно, разбира се.

Отговори
12 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?