Следвайте ни

Нено Димов: Обжалванията за Пречиствателната станция са в ръцете на съда

За изземването на инертни материали от реките има сигнали до прокуратурата. Тя е установила нарушенията, но не и нарушителите

Г-н министър, Пловдив има сериозни екологични проблеми - с въздуха, канализацията, утайките от пречиствателната станция, които се трупат с десетилетия край града. За решаването на последния проблем бе спечеленият проект за Водния цикъл в предишния програмен период, който се провали. Сега отново има забавяне заради обжалвания на обществената поръчка за пречиствателната. Възможно ли е Пловдив да загуби средствата?  

- По принцип знаете, че обжалванията са много сериозен проблем изобщо в процедурите, които се правят. Надявам се, че няма да се стигне до загуба на средства, но все пак трябва да видим колко време ще продължи обжалването в съда. За съжаление това е нещо, което е извън системата на Министерство на околната среда и водите. Така че надяваме се, че  съдът ще излезе скоро с решение. Ако бъде отхвърлена жалбата, вероятно няма да има проблем, но ако бъде одобрена, трудно е да гадая какво може да се случи.

Кметът на Катуница много пъти е подавал сигнали за незаконно изземване на инертни материали от коритото на Чая. Защо не са взети мерки?

- Правени са няколко проверки от Басейнова и РИОСВ, констатирани са такива участъци. Направени са  предписания, Министерство на енергетиката също е правило. Тези сигнали са обединени в прокуратурата, тя трябва да каже. При проверките са установявали незаконно изземване, но не са засичани техника и хора. И затова сме сигнализирали първо Министерство на енергетиката, после прокуратурата, за да може да се вземат съответните действия.  

Кога сте сигнализирали прокуратурата?

- Миналата година септември месец е последната информация.

Знае ли МОСВ и за други проблемни участъци? 

- Ние не гледаме дигите, а състоянието на реките.

Колко ще струват възстановителните работи?  

- Не мога да кажа, ще стане за толкова дни, колкото са необходими да бъде решен проблемът. Ще се работи на непрекъснат режим.

Гергана Василева

Ръководител екип „регион“

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?