1939

Ненко Калакунов: Напълно здрави хора злоупотребяват с инвалидните стикери

 

Ненко Калакунов е назначен за директор на ОП "Паркиране и репатриране" през 2012 г. и управлява предприятието повече от 10 години - вече трети мандат. По негово предложение бяха купени паяци за репатриране на неправилно паркирани автомобили, вместо да се плаща за наем на външни фирми. Калакунов всяка година дава заявка за доставка на нови паркомати, за да не се харчат пари за заплати на служители. 

За разлика от търговски дружества, чиито директори се избират с конкурс и това е закон, шефовете на предприятията  се назначават със заповед на кмета. Освен ако той не реши да обяви конкурс.

- Г-н Калакунов, сред инвалиди, които пътуват с коли, има недоволство след промяната на наредбата, която забранява безплатно да спират на местата извън обозначените за тях. Считате ли, че местата за хора с увреждания са достатъчни?

- Местата за паркиране в синя зона станаха 170, след като ги увеличихме. Не сме направили нищо във вреда на хора с увреждания и не искаме те да бъдат ощетени. Напротив, с тази промяна в наредбата направихме така, че повече инвалиди имат възможност да използват определените за тях безплатни места. Имаме наблюдения, че на някои улици в центъра автомобили със стикери престояват през целия ден, защото очевидно работят наблизо и ползват безплатно синя зона. В предприятието постъпваха много жалби от съвестни граждани, възмутени, че една или друга кола стои на инвалидно място цял ден, а други, които имат нужда, не могат да се възползват от това предимство.

- Предвиждате ли и други промени в организацията на паркирането?

- Направили сме запитване до Агенцията за хора с увреждания, като сме ги уведомили, че бихме искали инвалидните коли, престояли в синя зона на безплатните места повече от три часа, да бъдат репатрирани, за да може това место да се ползва от всеки, който има нужда. От агенцията дадоха разрешение и ние искаме да променим наредбата. Презумпцията ми е, че на граждани, които ползват стикер за безплатно паркиране, са достатъчни три часа, за да свършат каквото и да било в този район. Дори да седнат на кафе или да обядват. По този начин ще избегнем злоупотреби, когато някои шофьори ползват инвалиден талон на близките си и паркират безплатно. Ние не можем да определим дали шофьорът има право на инвалиден талон, или не, но за мен тези злоупотреби са против всички норми за поведение и трябва да се прекратят. Бях предложил на автомобилите, които престояват повече от три часа, да се поставят скоби. Но и да го направим, той пак ще стои цял ден и мястото няма да се ползва. Затова, ако предложението се приеме от Общинския съвет, ще уведомим хората с увреждания за новата мярка, с която са дават равни права на всички, които искат да ползват безплатните места за паркиране.

- Как се ползват служебните паркоместа?

- В рамките на работното време на синя зона - от 8,30 до 18,30 часа. Внесъл съм предложение за нов вид служебно паркомясто, което да се предоставя за 24 часа и да бъде на по-различна цена от приетата сега. Такава услуга е нужна за нощни ресторанти, игрални домове, казина, които искат да ползват места за паркиране денонощно. Знакът ще бъде изписан по-различно от останалите.

- Каква ще бъде цената?

- Общинският съвет ще я определи, но разбира се, цената ще е по-висока.

- Колко служебни места ползва Община Пловдив?

- Пред сградата на пл. „Стефан Стамболов” 1 администрацията разполага с 8 места, отделно ползва места пред районните кметства, както и на ул. „Г. М. Димитров” за работещите в бившия партиен дом. На същата улица служебни места са предоставени за Общинска полиция и Районната инспекция по труда - общо 10-12 отдясно и 8-10 отляво.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Гражданка от Кършака

Гражданка от Кършака

02.03.2023 | 13:35

Тоя каунов не е ли оня със скъпия автомобил??!! Е ба ти крадеца той ще дава оценки..

Отговори
6 0
Твоето различно ли е?

Твоето различно ли е?

02.03.2023 | 11:50

И Калакунов злоупотребява със средствата на предприятието - супер луксозна служебна кола юрка навсякъде като лична!

Отговори
10 1
4000

4000

02.03.2023 | 10:14

Най-мразя ония мозъчни инвалиди с коли за половин милион лева да паркират безплатно където може, защото имат купен стикер за инвалид на стъклото!

Отговори
11 0
EXPERT

EXPERT

02.03.2023 | 10:32

НА ИНВАЛИДНИЯТ СТИКЕР ДА СЕ ИЗПИСВА ЗА КОЕ ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ВАЖИ КАКТО Е ИЗДАДЕНО ПО ДОКУМЕНТИ. И ЗЛОУПОТРЕБИТЕ ЩЕ СПАДНАТ ДРАСТИЧНО .ЛЕСНО Е.

Отговори
6 1
EXPERT

EXPERT

02.03.2023 | 10:35

КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ДА СЛЕДЯТ ДАЛИ СТИКЕРА ОТГОВАРЯ НА КОЛАТА ЗА КОЕТО Е ИЗДАДЕНА.ИМАТ СИ ОНЛАИН ВРЪЗКА. ЛЕСНО Е НЕНКО ЖЕЛАНИЕ НЯМАШ.

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?