Негово Светейшество Вселенски патриарх Вартоломей : Не се страхувам от нищо, освен от Бога, верният път е в диалога с другите религии

- Как се чувствате отново в Пловдив?

- Много съм радостен, че посещавам тези красиви свети места. По този начин се обогатяват връзките на Вселенската патриаршия със святата Българска православна църква. Голяма радост за мен е, че вкусвам от любовта на братята архиереи и от любовта на целия български народ. Почитта, която ми се дава тук на мен, е почит към Вселенската патриаршия, която е майка на БПЦ.

- Пловдив е хилядолетен град, в който всеки гост се влюбва от пръв поглед. Вие сте тук вече трети път. Мислите ли, че божественото и светското съжителство е хармонично в нашия град?

- Чел съм, че градът е на 6000 години, по-стар е от Атина и Рим. Вие трябва да сте щастливи, че живеете в такъв красив град с богата история и бих добавиш - много гостоприемни хора. Вълнението ми е голямо, защото видях толкова много хора и в храма, и на улицата. Много млади хора имаше в храма, прекрасен хор украсяваше богослуженията с чудесно пеене, видях любовта на хората към пастира, видях и любовта на пастира към своето паство. Фактът, че толкова много архиереи на БПЦ бяха дошли в Пловдив, за да служат с него и с мен, показва единството на църковната йерархия. Прочетох, а сега и се уверих, че Пловдив има сериозно индустриално развитие, видях новите сгради. Всичко това е доказателство, че духовното и светското съжителстват тук. Благодарен съм на митрополит Николай, че ме покани, за да се уверя във всичко това, за което говоря, с радост и удовлетворение. И да придам на благочестивия български народ благословението на Майката църква. Защото Българската православна църква е първородна дъщеря на Константинополската. Константинопол даде православната вяра на българския народ, преди да бъдат покръстени всички славянски племена. Така че двете църкви и целият православен свят трябва да се обединяваме в общо свидетелство за вярата. Това е една от целите на Вселенската патриаршия - да бъде подпомогнато и подсилено единството на православната църква.

- Вие работите усърдно за сближаване с другите деноминации. Това църковна дипломация ли е, или вярвате, че мостът е рецептата за мир и добър живот?

- Фактът, че ме канят братята първойерарси, е доказателство, че и те желаят всеправославното сътрудничество. Координиращата функция на Константинополската църква, която е първотронната църква, защото е първа по старшинство, придава още по-голяма отговорност. Вероятно знаете, че подготвяме свикването на Свети Велик православен събор. Първите две срещи бяха в Женева. И там една от първостепенните ни задачи е да подсилим православното единство, междурелигиозния диалог и въпросите за екологията. Ние винаги сме били за диалога с другите деноминации. И не само с тях, но и с другите монотеистични религии. Провеждаме богословски диалози с другите християни, академични диалози с исляма и юдеизма. Днес хората на религията и на духа виждат диалога като единственото средство за мир и сътрудничеството в света. Не на насилието, не на фанатизма, не на оръжието, а на диалога. Другото, за което работи Вселенската патриаршия, това са екологичните проблеми и опазването на околната среда. Екологичните семинари правим като междуцърковни симпозиуми в различни краища на света. И те винаги са на кораб. Защото основно се говори за замърсяването на водите. Пък и като е на плавателно средство, няма как участниците да напускат дискусиите, за да ходят на театър или опера. Нямат изход и остават на кораба, и участват.

- Вие търсите отговори на съвременните предизвикателства, вървите в крак с времето. Нямате ли усещането, че благините изместват святостта, пазарното битие съсипва вярата?

- Святостта на Църквата е даденост и тя не може да бъде оспорвана по никакъв начин. В Символа на вярата изповядваме вярата в една святост. От друга страна, първойерарсите се стараят да въодушевяват хората да вървят към тази святост. Разбира се, в съвременния свят се усеща липата на духовен живот. И затова някои казват, че кризата не е финансова, а е криза на духа. Защото има отсъствие на ценности. Едно е необходимо според Евангелието, всичко останало ще стане от самосебе си. Църквата обаче не може да се занимава само с духа и да оставя настрана материалните ценности. Защото човек е и душа, и тяло и има нужда и от двете. В Евангелието се казва: не само с хляб ще живее човек... Т.е. необходим е хлябът, необходими са материалните неща. И затова Църквата, която е поставила себе си в служба на човека, не може да не забелязва и тази страна на човешкия живот. Идеалното за всички нас е равновесие, баланс, и по този начин да помагаме на вярващите да живеят хармонично. Филантропията, обществената дейност на Църквата, винаги е била нейна основа, същност.

- Кога човечеството ще осъзнае грешките си, за да ги поправи веднъж завинаги?

- Много време е необходимо, както беше много време необходимо, за да изпаднем до това положение, в което се намираме. Ние клириците, богословите, хората в образователната система трябва да работим по-усърдно, за да може да дадем правилния ориентир на новото поколение. Това трябва да започне още в първи клас, за да научим децата да не повтарят грешките, които ние сме вършили. Новото поколение трябва да подражава на доброто, което вършим. Обаче... нищо не може да се случи, ако не стане някаква магия. За съжаление такъв магически жезъл не съществува, че да можем да го вдигнем и да оправим всичко.

- Светът боледува от финансова криза. А тялото на Църквата - здраво ли е?

- Църквата е богосътворен организъм и е съвършен. Не можем да търсим грешки в институция, създадена от самия Христос. Тя е чиста и неопетнена, казва апостол Павел. Грешките са на нас - човеците, на хората - резултат от нашето невнимание и слабости.

- Кой е вашият велик урок на живота?

- На 70 г. съм и доста уроци съм получил. Старая се тези уроци и опитът, който съм придобил, да ги предавам на Църквата чрез служението, което върша. Мисля, че центърът на всичко е любовта към човешката личност. Христос бе разпнат и умря за всеки човек поотделно, не за човечеството като цяло. Всеки един от нас трябва да централизира в себе си тази любов и да я изразява като всеки човек. Защото всяко човешко лице е свято и неповторимо, поради факта, че е сътворено по образ и подобие. Обичайки се един друг в обществото, в което живеем, автоматично ще създадем един по-добър свят.

- Това са евангелски принципи. Как убеждавате управниците, че те имат място в гражданския свят.

- Те могат да бъдат убедени и положително, и отрицателно. Отрицателното разбиране на тези ценности от някои световни водачи създават войните и икономическите кризи. Когато обаче гледат на тези ценности положително, съществува мир и добър начин на живот. За съжаление, в този свят много повече са икономическите интереси, за сметка на които се жертват евангелските ценности. Има липса на любов, на почит към човешката личност.

- От чия анатема се страхувате?

- Не се страхувам от нищо, освен от Бога. И в личен, и в духовен план, като духовник в Църквата винаги вярвам в Божия промисъл, никога не съм бил разочарован, продължавам да изпълнявам своя дълг, съгласно моята съвест. И се старая и по този начин да служа на Църквата и на всеки човек.

- Казват, че властта разваля хората. Това важи ли за църковната власт?

- Това са грешки, които не са на Църквата, която е Божествена институция. Разбира се, хората в Църквата не са съвършени, и те правят грешки. Желая всеки един от нас до осъзнае грешките и да върви към бъдещето.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
evgeni

evgeni

12.07.2011 | 23:05

Относно: ИСТИНАТА Е ВАШЕ ПРИЗВАНИЕ. Дата: Понеделник, 2011, Април 4 14:55:43 ЕЕЩ Здравейте, със следващите редове се обръщамкам към вас, избрани да защитавате правата и интересите на българския народ. Относно така наречената "православна" религия, делата и влиянието и върху държавата, и страната, и последствията от многовековните заблуди и лъжи. Религия, която хули Божието Име, потъпква заповедите Му и отрича СЛОВОТО, чрез създаване на попска религия съставена от човешки повеления, тълкованя, ритуали, обряди и всевъзможни разнообразни заблуди, и зависимости. Конкретно първата заповед на БОГА гласи: "Да нямаш други богове освен Мене", и втората: "Да не си правиш кумир, образ и подобие, и да не им служиш, нито да им се кланяш". На мястото на първата заповед се постави бог-лъжа, който в същност е самият сатана, и всякви дървени идоли с човешки имена. Издигат се в култ човеци и се боготворят молейки се на тях за посредничество към ГОСПОДА. Предлагат се още човешки кости за поклонение, под предлог, че е нещо свето, а пък БОГ казва: "Варосани гробници, от вътре пълни с всякакви нечистотии". Псевдосвещенниците /поповете/ се представят с "владика", "отец", "светейшества" и др., и много държат да им се вика така. Не знаете ли че ЕДИН е НЕБЕСНИЯ ОТЕЦ??? Не знаете ли защо поповете си присвояват титли и правомощия, канонизират и узаконяват, и заклеймяват??? Защо обичат първите редове, и защо ласкаят управляващи, и лобират в тясна симбиоза с правителства, и силните на деня??? Не каза ли сатана: "...поклони ми се и ще ти дам всичките богатства на този свят"??? Тези, които ще ви кажат, че е "въпрос на тълкование и различни писания" се наричат попове и заблудители, водещи вярващите към заблуда и погибел. НЕ Е ЛИ ЕДИН ГОСПОД-БОГ??? НЕ Е ЛИ ЕДНО НЕГОВОТО СЛОВО И ЕВАНГЕЛИЕ??? НЕ Е ЛИ ИСТИНАТА ЕДНА??? Как тогава, и кой създаде всичките тези религии??? Не е ли самият дявол и сатана, използващ Божието Име, за да заблуди и отвлече вярващите от истината на Бога??? В някои страни се кланят на каменни богове с човешки имена. В други се кланят и боготворят крави, и пак в други се кланят на дървени богове с човешки имена, и ги наричат чудотворни, боготворят човешки кокали, предмети от дърво и метал, и всевъзможни неща. Не знаете ли, че БОГ е ДУХ и ТРЯБВА ДА МУ СЕ КЛАНЯМЕ С ДУХ И ИСТИНА, ЧРЕЗ ПОКАЯНИЕ И ВЯРА??? Не знаете ли, че СЛОВОТО нарича двете религии "православна" и "католическа" "ГРЬЦКИЯ КОЗЕЛ" и "ЗВЯР"????? Знаете ли каква е връзката на "ГРЪЦКИЯ КОЗЕЛ" с константин, констанинопол, истанбул и защо свърталището на "православието" наречено "патриаршия" се намира там???? НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ПАПАТА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ за "божи наместник" и псевдопатриарсите за "вселенски" и поповете за "отци"??? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЗЛАТНИТЕ КОРОНИ И ОДЕЖДИ И СКИПТРИ С КОИТО ХОДЯТ??? Дори ГОСПОД-БОГ не е дошъл на земята така, преди повече от 2000 години!!! Зрелищните церемонии и тържества, не са ли акт на впечатления и заблуда, и зависимост??? Попитайте поповете защо "кръщават" децата??? Водното кръщение не е ли акт на покаяние и примирение с БОГА, както и пълно обръщане от пътя на греха в пътя на Бога??? Тогава какво са прегрешили децата??? Не каза ли ГОСПОД : "не спирайте децата да идват при МЕН,защото на тях принадлежи БОЖИЕТО ЦАРСТВО" това "кръщение", което правят поповете не е ли акт на обвързване и зависимост, както и задължение за точно изпълнение на Божиите повеления, и заповеди??? Така направиха и с родителите на тези деца! Не знаете ли, че ХРИСТОС слезе на земята да премахне всички зависимости и заблуди на лукавия и развърже хората от веригите на сатана, и премахне изпълнението на буквата, за да донесе правилното изпълнение на Божията Воля??? Псевдосвещенниците ще ви кажат за иконите /идолите/ : "ние не се кланяме на иконата, нито на боята нито на дъската, а се кланяме на "същноста". НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ЗАД СЪЩНОСТА на БОЖИИТЕ ЗАБРАНИ се крие сатана??? ТОГАВА НА КОГО ВИ КАРАТ ДА СЕ ПОКЛОНИТЕ???? Обясняват още за иконата /идола/ : "когато едно дете отсъствува от вкъщи и майка му като види негова снимка си мисли още повече за него "АКО СЕ СЕЩАТЕ за ГОСПОД така както и по начина по които ви учи "православието", горко. Не виждате ли че колкото повече и разнообразни празници, обряди и ритуали канонизират, толкова повече ви обират, и предават душите ви на заблуди от сатана вследствието на което е погибел??? Не виждате ли разнообразните панахиди и помени, и "култ към смърта", не виждате ли как се правят, че се молят на помените??? Ако по този начин се прощаваха грехове, след като човек е умрял, то всеки един приживе би безчинствал, и за края на дните си за опрощение би заделил някой друг лев за молитвите на дядо поп?! Също така изливат вино и олио по гробове, паметници и др. мерзостни мероприятия. Не знаете ли че виното символизира НОВИЯ ЗАВЕТ В НЕГОВАТА КРЪВ??? Някога фараона канонизира и обяви себе си за бог, и си направи пирамида. После в други времена се построиха мавзолеи и се кланяха на човешки гнусотии. И в още по-други времена последни хората си направиха златна кутийка /пирамида и мавцолейче/ в която поставиха кокали за поклонение и обявиха, че ще направят българия "малкия йерусалим" - НЕ СА ЛИ ТОВА ГОЛЕМИ МЕРЗОСТТИ???? Карат хората да секланят на икони /идоли/ и след като умрат им поставят същите тези икони с човешки образ и брада, в краката. Може би като задължителен билет за божието царство - наричат ги "чудотворни" как няма да са чудотворни, след като една боядисана дъска-поднос/икона/ обира бабичките, първо финансово и после духовно. НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЗАД ВСЕКИ ИДОЛ СЕ КРИЕ ЗЛО??? Вижте какво пише в Новия Завет, в "Откровение на Йоана" гл.22:15,18 и 19. Относно "православен и благодатен огън", и целия този цирк, и карнавал в Йерусалим трябва ли да бадем сапричастни, и проводници на "православните" лъжи??? Не знаете ли, че когато е падал огън от ГОСПОДА винаги е било пред очите на всички??? Но след идването на ИСУС вече не, и сам ТОЙ каза, че друго знамение няма да се даде, и при все, че ХРИСТОС обяви следното: "АЗ ще ви изпратя УТЕШИТЕЛЯ, ДУХЪТ НА ИСТИНАТА, който ще ви упътва на всяка истина", и всичките тези думи на БОГА бяха претрансвормирани от попската религия като "православен огън" и направиха тази световна лъжа, при все че такъв огън не се изпраща от НЕГО. Април месец ще излезе дядо поп от капището и ще каже: "ОТ ГОСПОДА Е" и отвън ще има предподготовка за по-зрелищно представяне на лъжата. НЕ Е ли ГОСПОД БОГ, БОГ на всички??? Как тогава се дава само на поповете, когато Господ е казал, че всички трябва да Му служат??? Несъществуващи неща използвани за манипулиране на масите за подържане на геополитическа зависимост и извичане на гнусни печалби използващи ГОСПОДНОТО ИМЕ.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Псалом 115: 1 Не нам, Господи, не нам, Но на Своето име дай слава, Заради милостта Си и заради верността Си. 2 Защо да рекат народите: Где е сега техният Бог? 3 Нашият Бог е на небето; Прави всичко що Му е угодно. 4 Техните идоли са сребро и злато, Направа на човешките ръце. 5 Уста имат, но не говорят; Очи имат, но не виждат; 6 Уши имат, но не чуват; Ноздри имат, но не миришат; 7 Ръце имат, но не пипат; Нозе имат, но не ходят; Нито издават глас от гърлото си. 8 Подобни на тях ще станат ония, които ги правят, Както и всеки, който уповава на тях. 9 Израилю, уповавай на Господа; Той е тяхна помощ и щит. 10 Доме Ааронов, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит. 11 Вие, които се боите от Господа, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит. 12 Господ си спомни за нас; ще ни благослови; Ще благослови Израилевия дом; Ще благослови Аароновия дом. 13 Ще благослови ония, които се боят от Господа, И малки и големи. 14 Дано Господ ви умножава повече и повече - Вас и чадата ви. 15 Благословени сте вие от Господа, Който е направил небето и земята. 16 Небесата са небеса на Господа; А земята Той даде на човешките чада, 17 Мъртвите не хвалят Господа, Нито ония, които слизат в мястото на мълчанието; 18 Но ние ще благославяме Господа От сега и до века. Алилуия.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?