Следвайте ни

Недоволни на "Света гора" скочиха срещу трафика

Кой ще гарантира безопасност на децата, питат родители на учениците от Професионалната гимназия по битова техника

viber icon

Недоволство сред живеещите до Понеделник пазара предизвика новината, че ул. „Света гора”, която сега е без изход, ще поеме част от трафика по бул. „Кн. Мария Луиза” към Тунела -юг.  На малката уличка ремонтът вече върви с пълна пара.

„Това е лошо решение, да не кажа, че е глупост. Улицата е много тясна, има много ученици и не виждам как те ще се опазят. Пуснат ли оттук движение, няма къде да оставяме нашите коли. А моята е със стикер на инвалид”, коментира вчера Светла Серафимова. Твърди, че това е мнението и на нейните съседи. Според Светла никой от живеещите в района не е бил уведомен от община Пловдив за отваряне на улицата, нито е проведено обсъждане. „А и се съмнявам от КАТ да са разрешили”, казва Серафимова.

Разходка наоколо обаче я опровергава. Върху дървото на ъгъла репортерът ни открива истинска находка. На лист А4 с червени букви е изписано предупреждение хората да си махнат колите заради ремонт. Иначе ще ги вдигат принудително. Съобщението е от Общината и това е единствената "информационна табела" за предстоящото строителство .  

Ул. „Света гора” е много къса, само с няколко сгради. Прозорците на най-високата, със сините стъкла, гледат на ул. „Иван Перпелиев” и градинката срещу „Света Петка”. Тя е известна като "хотела на Цар Киро". На същата уличка се намира и Професионална гимназия по битова техника /бившия „Малчика”/. До ДКЦ - I пл. „Понеделник пазара”, който преминава в ул. „Патриарх Евтимий”. На това тясно пространство колите са паркирани в две и три редици, особено около Понеделник пазара.

„Как ще се гарантира безопасността на децата, когато точно пред вратите на училището ще фучат коли”, възкликва Радка Милчева, опитвайки се безуспешно да паркира автомобила в близост до сградата. Продавачката на банички разказва, че основните клиенти са учениците. „Ако отворят улицата за движение, няма как да я преминават или ще прескачат с риск да ги блъсне кола”. Баничарницата е на срещуположната страна на улицата.

И в кафенето на ъгъла на ул. „Света гора” и „Раковски” няколко възрастни жени водят оживена дискусия сред багерите и камионите. „Разбрах, че тук ще минават не само леки автомобили, но и автобус № 9. Това не е много умно”, казва една от дамите. „А умно ли е да пуснат деветката по „Капитан Райчо?”, опонира  нейната приятелка. „Защо не направят двете улици пешеходни”, разсъждава третата жена, отпивайки от кафето.

Багерите и работниците са на фирма „Драгиев и ко”. Строителите вече са махнали старата настилка на двете улички „Света гора” и „Раковски”. Сутринта багерът е спукал водопровод точно до гимназията и чакаха да дойде аварийната група, за да отстранят повредата. „Стар е, вероятно е 50-годишен и го няма в кадастъра”, обясни техническият ръководител Георги Аргиров.

Улицата  засега си остава тупик. Бордюрът и тротоарът от страна на ул. „Перпелиев” са запазени или поне така беше вчера. Георги Аргиров обясни, че на „Света гора” сменят пътната настилка, като асфалтът ще стигне чак до бул. „Цар Борис III Обединител”. Тротоарът до гимназията се разширява до три метра, а досега беше тесен, с изпочупени плочки. Новата настилка ще е от бели вибропресовани плочки. Леко ще се разшири и другият тротоар. Това се прави за сметка на пътното платно, което ще е с еднопосочно движение към Тунела. От двете страни на тротоара ще има мантинели, за по-голяма безопасност на пешеходците.

След ремонт ул. „Раковски” ще е с ограничен достъп, който ще се регулира с „падащо” колче, както е при пресечката на „Отец Паисий” и „Патриарх Евтимий”. Пропуски за влизане ще получат хората, които живеят в кооперациите до Голямата базилика.  На същата улица, от източната страна на ДКЦ - 1 ще се оформят паркоместа. Зоната ще се ползва предимно от пешеходците, защото тротоарът е много широк и ще е на едно ниво с паважната настилка на улицата.

А децата от Търговската как пресичат

Строителите са категорични, че са осигурили достъп до училището . Разсъждават, че гимназистите са в такава възраст, че трябва да умеят да се пазят. И дават пример с Търговска гимназия, която се намира на много по-оживени улици - „Руски” и „Гладстон”. Уверяват, че до един месец ще приключат с ремонта на двете малки улички.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?