Следвайте ни

Небет тепе ще конкурира Царевец СНИМКИ

viber icon

Реставрацията на археологическите комплекси Небет тепе и Източна порта на Филипопол  започва след 10-годишната сага, съобщи кметът Здравко Димитров. Градоначалникът беше в отлично настроение  и направо сияеше заради добрата новина – само преди няколко часа от МРРБ в общината беше  получено официалното потвърждение, че за възстановяването на двата национални паметника на културата е осигурено финансиране и Община Пловдив може да започва реалната работа по консервация, реставрация и експониране на разкритите останки от античния град.  

По този повод на пресконференцията  бяха още кметът на район „Централен” Георги Стаменов, зам.-кметовете на голямата община Пламен Панов и Анести Тимчев, директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив”  Богомил Грозев. Техните екипи са участвали  също в подготовката и защитата на проекта, подчерта Димитров. А Анести  Тимчев  върна жеста, като изтъкна, че градоначалникът има голяма заслуга, тъй като от министерството са искали гаранции, че проектът ще бъде изпълнен и тази гаранция беше дадена от Здравко Димитров.

Проектът „По крепостните стени на Филипопол”  е на обща стойност малко над 8 млн. лева.  От тази сума 6 009 150 лева се предоставят на града като безвъзмездната финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж”, а общината участват с 2 003 000 лева  от собствен бюджет.  На общественото обсъждане на 17 юни от 17 часа  екипът на кмета ще обясни на гражданите как ще се разходват тези средства и  какво представлява проектът. 

Веднага след това ще бъде обявена обществена поръчка на инженеринг – изготвяне на работен проект на двата археологически комплекса и изпълнение.  За 24 месеца Небет тепе и Източна порта трябва да бъдат изцяло завършени като уникални туристически обекти. Техническото задание вече е съгласувано с НИНКН. 

Очаква се, че след реставрацията на Небет тепе археологическият комплекс в Пловдив ще стане още по-ефектна туристическа забележителност от  „Царевец” във Велико Търново. При археологическите разкопки на Небет тепе, започнати още през 70-те години на миналия век, са намерени артефакти, които ще бъдат експонирани.  Предстои укрепване и консервация на крепостната стена, както и възстановяване на пътеките към хълма, художествено осветление и 3 Д визуализация, за да могат посетителите да получат пълна представа  през кои исторически епохи е преминал древният ни град. 

 „Реставрацията ще се извършва без никаква бутафория, а паметникът ще бъде представен максимално в автентичен вид”, увери кметът.  Той допълни, че след като проектът бъде завършен, хората ще могат да се разхождат на Небет тепе, без да плащат за вход,, както беше обещал и на първото обществено обсъждане преди половин година. 

Археологическите разкопки на Източна порта на Филипопол  са завършени миналата година, но не е изключено проучването да продължи от източната страна, при което ще се наложи част от улицата да се разкопае.  Предполага се, че точно на това място могат да бъдат намерени останки от Триумфалната арка,, градена през 1 – 2 век и колонадата би могла да бъде реставрирана. Решението за допълнителните разкопки ще се вземе след обсъждане с археолозите. 

„В началото на мандата, а и по времето  на предизборната кампания казахме, че особено внимание ще обърнем на археологията и държим на думата си. Спасихме 38 млн. лева финансиране по ОП „Региони в растеж”  и само за няколко месеца екипът ни успя да защити проекта за Небет тепе и Източна порта. Това е изключително важно за опазването на културно – историческото наследство на Пловдив”, коментира Здравко Димитров. 

Градоначалникът напомни, че  още през 2010 г. тогавашната градска управа беше направила опит да получи финансиране от ЕС за Небет тепе и Източна порта. „Закъсняха с 15 минути да внесат проекта в министерство, което за мен беше някаква мистерия. През 2014 г. общината отново кандидатства за пари пред Норвежкия фонд, но отново без резултат. Радвам се, че сега успяхме да се включим в европейското финансиране”, сподели с широка усмивка Димитров. 

Здравко Димитров счита, че е добре да се посочват добрите примери на приемственост. Спомена отново, че първият многоетажен паркинг в район "Западен" е построен по инициативата на предишния кмет Иван Тотев, реставрацията на Римския стадион е започната от тогавшния областен управител от БСП Тодор Петков, а  по темата на възстановяването на Източната порта на Филипопол  първа е заговорила бившата кметица на район "Централен" Райна Петрова.  

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Няма как да конкурира Царевец..!

Няма как да конкурира Царевец..!

10.06.2020 | 21:02

Величествен и,, царствен,, е все още Търновския хълм...!

Отговори
3 5
Заминаващ

Заминаващ

10.06.2020 | 18:37

Кое е смях умник?

Отговори
6 0
Заминаващ

Заминаващ

10.06.2020 | 18:37

Кое е смях умник?

Отговори
6 0
Преминаващ

Преминаващ

10.06.2020 | 18:10

Смях

Отговори
2 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?