Не си платил фиш от 20 лева, взимат ти плазмен телевизор

Частни съдия-изпълнители тръгват по дирите на длъжниците. 484 преписки на нарушителите са им изпратени от общината

Тежко и горко е на нарушителите, закъснели да платят глобата на общината. Пловдивската управа въведе жестоки мерки срещу всеки, който хем не зачита местните наредби, хем се скатава от санкциите. Прошка няма за никого, потвърждава Мая Павлова, шеф на дирекция „Административно-наказателна дейност, контрол по търговията и обществения ред".

Примката около врата на нарушители се затяга още повече, тъй като от няколко месеца освен Агенцията общината има още един лост за събиране на борчовете - частни съдия-изпълнители. За тях вече и децата знаят, че не прощават, щом става дума за пари. До този момент на съдия-изпълнителите са предадени 484 преписки на 250 нарушители. Някои от тях имат по няколко глоби. Общата сума на наказателните постановления е 48 000 лева. Оттам нататък всеки, който не си е платил санкцията в 7-дневен срок от връчването на наказателното постановление, може да попадне в мъртвата хватка на съдия-изпълнител.

Голяма част от санкциите се налагат по Наредба No 2 за организация и безопасност на движението. Новите наредби - за обществения ред, опазване на околната среда и зелената система, са влезли в сила от 1 юли. Глобите са драстично завишени. В старите таванът беше 500 лева, и то при повторно нарушение. В новите правила се въвежда наказание при рецидив. Тоест, нарушението се счита с особено голяма тежест, ако е извършено повече от три пъти в рамките на една календарна година и причинява щети на градската среда или нарушава условията за отдих и спокойствие на гражданите. В такива случаи физически лица се наказват с глоба в размер до 5000 лева, а юридически - до 50 000 лева.

Засега подобни драконовски мерки не са прилагани. Масовите санкции са от 100 до 1000 лева, но можеш да си изпатиш дори и за фиш от 20-30 лева, предупреждават от общината. Нарушителите все още не са се научили да погасяват навреме борчовете си. От началото на тази година за неправилно паркиране са наложени глоби за 207 660 лева, но от тях са събрани едва 90 143 лева. По наказателни постановления за други нарушения санкциите са за 215 330 лева, но от тях са погасени 57 682 лева. Градската управа има зор да пълни бюджета и търси помощ от Агенцията за държавни вземания и частните съдия-изпълнители, за да си събере вземанията.

Неправилното паркиране си остава най-масовото нарушение в Пловдив. От началото на годината до 19 октомври 1317 шофьори са сгазили правилата, спирайки в забранено. Общата сума на наложените глоби е за 39 490 лева, но от тях са погасени само 7330 лева. Който не се е издължил, получава покана за доброволно плащане. Не й ли обърне внимание, ще има разправия с частния съдия - изпълнител. Той има право да му опише компютър или теливизор, а след това да го обяви на търг за публична продажба, напомнят от общината. Впрочем, по наредбата за организация и безопасност на движението на територията на Пловдив броят на нарушителите продължава да бие рекорда - 4098. От тях само една трета са платили глобите, а 324-ма са извършили повече от едно нарушение.

С промяната в Наредба No 2 общината се пребори с най-върлите рецидивисти - каруцарите. Те вече нямат право да препускат с конете в централната градска част. На наказателния паркинг за назидание бяха закарани десетки талиги. Част от техните собственици имат натрупани глоби за над 1000 лева. За да си получат каруцата обратно, те са длъжни да погасят борчовете. Само за незаконен превоз на строителни отпадъци са наложени санкции за 28 100 лева. Проблемът е, че до този момент от тази сума не е платен нито лев. В общината се опасяват, че дори и войнствено настроените частни съдия-изпълнители няма какво да вземат от каруцарите, тъй като априори те се легитимират като бедни църковни мишки.

Горе-долу по същия начин стои въпросът с проститутките, които упражняват древната професия под открито небе. За нарушения на добрите нрави от началото на тази година са съставени 290 наказателни постановления на обща стойност 17 840 лева. Нула са обаче платените глоби. С промените в наредбата санкцията за жриците на любовта е завишена двойно - от 25 лева на 50. Толкова е и глобата за клиента. Голяма част от наказателните постановления - 195 на брой, не са връчени, а съответно и не са влезли в сила по простата причина, че жрицата не може да бъде открита на посочения адрес.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ema

Ema

23.10.2009 | 08:17

да бе как ще ми вземе плазмата за 20 лева фиш..хаха,дай да видя,че ми е интересно хаха

Отговори
0 0
Ema

Ema

23.10.2009 | 08:16

аман от бирници...ааа държавните крадци са си професия там закони няма

Отговори
0 0
ВЕСЕЛ

ВЕСЕЛ

22.10.2009 | 22:09

Атези дето окрадаха милиарди от държавата какви са - просто държавни крадат от държавата е'ти скапаНА ТА ДЪРЖАВА, И СКАПАНИЯ НАРОД

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?