Следвайте ни

Не поравно, а по братски „Чистота“ и „КМД“ си делят града

Работата на подизпълнителя „КМД“ се контролира от „Чистота“. Частната фирма е длъжна на всеки 15 дни да се отчита пред „Чистота“ с фактури за свършената работа. Парите се превеждат в срок до 30 дни.

Дейностите по управлението на отпадъците са поделени между общинското предприятие и подизпълнителя. Над 400 метачки на "Чистота" извършват ръчно метене в целия град, както и ръчно разчистване на сняг и лед през зимата. Сметосъбирачите придружават сметовозите както на „Чистота“, която обслужва изцяло район „Южен“, така и на камионите на „КМД“.

Тяхната задача е да вдигат контейнерите. Организаторите и контрольорите в целия град също са на „Чистота“. "КМД" осигурява техника и шофьори за останалите 5 района.

Петгодишният договор на „КМД“ изтече на 30 ноември. През пролетта в Община Пловдив беше обявен търг за нова обществена поръчка пак със срок пет години. Спечели я същият оператор, а договорът беше подписан в последния работен ден на Иван Тотев при 25-процентно оскъпяване на тон.

Поръчката включва събиране и транспортиране на битови отпадъци, разделно събиране на сметта, машинно метене и миене, дезинфекция на съдове и зимно поддържане на територията на пет района - „Източен“, „Западен“, „Северен“, „Централен“ и „Тракия“. Хигиената в шестия район „Южен“ е възложена на ОП „Чистота“. 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?