Следвайте ни

Не оставяйте храна за мъртвите на Голяма Задушница

viber icon

 

Хиляди пловдивчани ще почетат днес близките, които са загубили. Общината пуска допълнителни автобуси по шест линии.

 

Тази година Голяма Задушница се пада ден преди Месни Заговезни, който се празнува винаги в неделя - осем седмици преди Великден. На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо. Църквата е определила съботата за ден на покойните.

Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“. Хубаво е този ден да ви се яви насън. Ако сънувате Задушница, значи някой ще изрази благодарността си и любовта си, а вие ще сторите някакво добро на непознат. И точно този човек щедро ще ви се отблагодари.

В определени региони на България от житото първо се дава на кокошките, за да не умре и друг човек от дома. То се нарича „коливо“. Няма стриктни изисквания какво трябва или не трябва да съдържат подавките. Вярващите раздават това, което имат. Трябва обаче в тях да има жито, питка и вино. Голяма Задушница има и своите стриктни забрани. Подавки с храна в никакъв случай да не се оставят на гроба на мъртвия, тъй като те не са за него, а за живите.

Заради Голяма задушница Община Пловдив пуска допълнителни автобуси.

С делнично разписание ще работят градските рейсове по  шест линии. Това са № 7, 11, 25, 27, 36 и 66. Линия № 27 ще е с празнично разписание и ще стига до Рогошки гробища.

Рейсовете по линия № 25 ще са с променен маршрут от 7 часа сутринта до 18 часа. Те ще стигат до Северния траурен парк, а промяната е по желание на граждани от районите „Тракия“ и „Източен“. Линия №25 пресича почти цяла „Тракия“, минава по част от бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“ на територията на „Източен“ и много от живеещите в двата района могат да се възползват от важната промяна.

В посока от „Тракия“ традиционният маршрут се променя, като от бул. „Източен“ рейсовете ще правят  завой надясно по бул. „Шести септември“ и през моста на Адата отново с десен завой по „Рогошко шосе“ ще продължат до траурния парк. След това ще се върнат обратно, за да продължат по утвърдената транспортна схема.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?