Следвайте ни

Не излизайте навън! Опасно мръсен въздух и мъгла в Пловдив

viber icon

Пловдив за втори пореден ден осъмна със силно замърсен въздух. Още от ранна сутрин над града са надвиснали смог и мъгла. Във  „Въстанически“ са измерени 130 мкг/куб.м. при норма от до 50 мкг/куб.м. В „Беломорски“ положението е подобно, там са 110 мкг/куб.м.

Замърсяване е регистрирано и в районите на Захарна фабрика – 107 мкг/куб.м., Герджика – 88 мкг/куб.м., Гарнизонна фурна 93 мкг/куб.м., Хаджи Хасан махала и Гладно поле- 90 мкг/куб.м.

Традиционните източници на замърсяване са битовото отопление, транспортът и промишлеността.  В общината се работи по европейската програма за подобряване на атмосферния въздух. За Пловдив са осигурени близо 14 млн. лева с цел да се монтират екологично чисто уреди за отопление вместо печките на твърдо гориво.  Очаква се, че  до края на 2021 и през 2022 г. първите домакинства, заявили, че искат да махнат кюмбетата, ще има нови уреди, които няма да тровят въздуха. 

Тези, които имат проблем със здравето, е по-добре да не излизат навън, съветват специалистите, а еколози призовават да се движим с градския транспорт, а не с лични превозни средства.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ффф

ффф

06.12.2020 | 19:44

Идете в Шекера и ще разберете откъде идва всичко

Отговори
1 0
Луковитски

Луковитски

06.12.2020 | 15:16

Кмете,къде си бре,или пак Тотев е виновен?

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?