49

Не дочакаха годината на Дракона: Всички китайски проекти в Пловдив удариха на камък

Китай е изключително важен икономически партньор както за Европейския съюз, така и за САЩ. Дори може да се каже, че Пекин и Вашингтон са тандем. Това заяви за "Марица" китаистът Кръстьо Белев, един от най-добрите познавачи на традициите в Поднебесната империя, старши консултант в Българо-китайската асоциация за бизнес и развитие.  

Той даде за пример, че на завършилото преди дни в Лас Вегас най-голямо изложение на потребителска електроника в света - Consumer Electronics Show, 30 процента от участващите фирми са били китайски или свързани с Китай. Всички шефове на големи фирми в тези индустрии бяха категорични, че ако Америка желае да запази водещото си място в света, ѝ трябва сериозна конкуренция и сътрудничеството с Китай е абсолютно необходимо, твърди Белев.

По номинален БВП Китай е на второ място в света. Но като се има предвид индексът покупателна способност, Китай е водещ, тъй като населението му е почти 5 пъти по-голямо от това на САЩ, обяснява експертът.      

През последните 10-15 години чрез реформи Китай успя да изгради много солидна средна класа от около 400 милиона души. Това е много сериозно постижение - крайната бедност в страната е изкоренена.

Няма такова постижение в човешката история - за толкова кратък срок толкова огромни човешки маси да бъдат извадени от отчайваща бедност до нивото на нормално съществуване.

Ако преценяваме достиженията на една страна по постигнатото благосъстояние на народа, китайците водят по този показател, обяснява Белев.

За съжаление, отношенията на България с Китай са в застой.

Повече от година нямаме посланик в Пекин, т.е. де факто сме снижили нивото на дипломатическите си връзки до временно управляващ мисията ни.

Китайската страна издаде агреман за наш посланик, беше назначен опитен дипломат, който обаче е специалист по Латинска Америка и все още не е заминал за Китай.

Лошото е, че след заминаването на китайския посланик от София през септември и все още не е изпратен негов заместник. Т.е. и китайското посолство в София е с временно управляващ, което е безпрецедентно и не е добър знак, категоричен е експертът. 

Според него е обяснимо при тази ситуация, че сериозните китайски инвестиции ни заобикалят.

В Пловдив нещата също не са розови. По различни причини се провалиха проектите, които Китай имаше амбиции да развива тук и щяха да са сериозен стимул за икономиката на региона, сподели Белев със съжаление.   

Сред провалените проекти е този за карго терминал на Летище Пловдив на "Хайнан Еъруейз", за завод за разглобяване на самолети с пълно оползотворяване на всичките им части, разработен от Тракия икономическа зона заедно с германския Фраунхофер институт.

Същата е съдбата и на идеята за създаване на школа за обучение на пилоти в Пловдив.

При това консултант на китайската страна беше сегашният финансов министър Асен Василев. Той има добри връзки в Китай, известен е там като експерт, но за съжаление, откакто влезе във властта, като че ли връзките с Пекин не са му приоритет. Дано успее занапред да оползотвори поне част от тези идеи, надява се китаистът. 

Добра новина в двустранните ни отношения с Китай е образователният обмен. Десетина китайски младежи учат в момента в Пловдив - в УХТ, в АМТИИ. Всяка година двайсетина българчета пък заминават да учат в Китай.

България е страна с много добри китаисти, познавачи на Китай. За съжаление обаче, тези експерти отсъстват в отговорните институции - Външно министерство, Министерството на икономиката, споделя Белев. 

Филм за България направи фурор в Пекин 

Китай има интерес и добри чувства към България, категоричен е Кръстьо Белев. Преди броени дни в праймтайма на CCTV-1, първи канал на Китайската централна телевизия, предизвиква истински фурор излъченият  20-минутен филм с много красиви кадри от България - нашето море, планини, от розобера, родните вина. Създаден е от двама българи, оператори на Агенция Синхуа в София. Дикторският текст на китайски е на Белев. Посещението на българския ансамбъл "Чинарите" пък е сред най-зрелищните в рамките на поредица за страните по т.нар. Път на коприната. 

Във филма България е показана като „най-романтичната страна в Европа”.

Акцентът на филма е в това, че българската роза е хибрид между галска и китайска мускусна роза, т.нар. Rosa Moschata. Освен завладяващите танци на ансамбъл „Чинари” огромен интерес предизвиква миниатюрата "Българската и китайската роза" в изпълнение на  солистката на ансамбъла Любов Милева и на пекинския балет.

Филмът е изключително зрелищен, още в първите часове след излъчването видеото за България набра над 10  милиони гледания в сайта на телевизията.  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
567

567

09.02.2024 | 11:46

важното е че подържаме силни контакти със залязващата европа

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?