49

Назрява скандал с втория крематориум в Пловдив

Вместо да бъде съборено, съоръжението може да заработи в противоречие с всякакви законови норми

Назрява нов скандал около изграждането на втори крематориум в Пловдив. Временната по документи постройка на Рогошко шосе, вместо да бъде съборена, както се очакваше, след като се оказа, че не отговаря на изискванията, е възможно да заработи в противоречие с всякакви законови норми.

В случая поговорката „Риба се лови в мътна вода“ е в пълна сила, тъй като временната шефка на РИОСВ Пловдив Диана Искрева-Идиго е издала на 18 октомври 2022 г. решение да не се извършва оценка на въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение „Разширение на дейността в гробищен парк с обреден дом - кремиране на тленни останки“, внесено за пореден път от възложителя Петко Божков. Диана Искрева-Идиго е шеф на РИОСВ Стара Загора. Тя и директорът на екоинспекцията под тепетата Ивайло Йотков са си разменили през октомври местата за месец. Нареждането е на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, с основен мотив прекъсване на зависимости.

Както „Марица“ писа, след жалба, подадена от Асен Костов от сдружение „Спаси Пловдив“, Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ - Пловдив, извърши проверка за законността на обредния дом, разположен в частния имот на Божков на Рогошките гробища.

Установено бе, че въпросният обект не е преместваем, а представлява масивна едноетажна сграда. А че за нея няма изготвен застроителен план, потвърди пред РДНСК и главният архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов.

След проверката, началникът на РДНСК Пловдив инж. Мария Дончева изпраща писмено становище до „Спаси Пловдив“, в което е посочено следното: "В случая е налице строеж и предвид категорията му, съгласно чл. 137 от ЗУТ, компетентен за предприемане на последващи действия се явява кметът на Общината или упълномощено длъжностно лице, който издава заповед за премахване на строежи от IV до VI категория, незаконни по смисъла на чл. 225, ал. 2 от ЗУТ“. От размяната на последвала кореспонденция между ДНСК, РДНСК, район „Северен“ и главния архитект на Община Пловдив става ясно, че съгласно предоставените правомощия РДНСК трябва да предприеме действия, но до момента е пълен пас.

След поредното инвестиционно предложение на Божков и решението на РИОСВ Пловдив да не се извършва оценка на въздействие върху околната среда от дейността на крематориума, следва нова жалба от „Спаси Пловдив“, този път до ДНСК. Началникът на Дирекция за национален строителен контрол арх. Деляна Панайотова е наредила да се извърши нова проверка по казуса в Пловдив с цел да се изясни правната и фактическата страна. Тя е дала краен срок до 21.11.2022 г. да има резултат от проверката и да се предприемат необходимите действия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
човек

човек

07.11.2022 | 12:34

Ай сиктир , нека заработи. Един ден смятам да го посетя , тамън ми е близо а не да ходя до София ! Има нужда от такова съоръжение в Пловдив.

Отговори
3 4
Захари

Захари

07.11.2022 | 12:41

Ами то си имаме вече един крематориум.

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?