4232

Най-после шамар за мудните строители

Дано примерът със зала "Дунав" не остане единствен

Мудните строители отдавна се превърнаха в сериен кошмар за Пловдив.

Досега те минаваха винаги метър за безкрайните закъснения на важни обекти. След голи закани и празни приказки местната власт най-после извади тоягата.

И показа, че наистина се кани да наложи строга дисциплина в изпълнението на обществените поръчки. Сигналът за край на компромисите дойде от заместник-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов.

Той обяви, че на изпълнителя на зала „Дунав” ще бъд​е наложена 10% неустойка  в размер на 95 000 лева при окончателното плащане за обекта. 

Залата и многофункционалните площадки за волейбол и баскетбол трябваше да бъдат завършени от фирма "Пирс - Д" през 2022 г. Договорът не е изпълнен на сто процента и до днес, както „Марица” писа.  

Фактите са ясни, но Бухалов заслужава адмирации за куража да се противопостави на порочната практика с отлагане на фиксираните в поръчките срокове. 

Николай Бухалов

 

Законът, а съответно и договорите за обществените поръчки задължително предвиждат времето, за което даденият обект трябва да се предаде за експлоатация на възложителя.

Срокът е един от основните критерии, залагани още при провеждането на търговете, особено когато поръчките се заплащат с публични средства. Като правило всички кандидати се стремят да ги спечелят не само с по-ниска цена и технически показатели, но и с по-кратки срокове.

Но да сте видели в Пловдив през последните десетина години те да се изпълняват, например за пътните ремонти?

Ул. „Даме Груев” с дължина 900 метра беше завършена от „Парсек груп” за две години и половина вместо договорените 10 месеца.  На ул. „Владая“ (850 метра), чийто ремонт е започнат от същата фирма през юни 2022 г. с обещанието на изпълнителя да е приключил за осем месеца, още се работи. Реконструкцията на Брезовско шосе и бул. „Дунав“, възложена на ПИМК,  имаше срок 427 дни, тоест до януари 2023 г., акт 16 засега обаче няма.

Извън утвърдените линейни графици е и разкопаването на бул. „Александър Стамболийски”, "Петър Стоев", „Царевец” и кръстовището с ул. „Солунска”, където с​е прокарва обходен колектор на ВиК. Затлачените ремонти побъркаха  пловдивчани, които справедливо питаха защо други общини не си поплюват с фирмите, които бавят обектите. 

Столичната община наложи в края на миналата година яка санкция за около 1,6 млн. лева на „Парсек груп” за закъснението на ремонта на ул. „Шишман” въз основа на 30-те процента неустойка в договора. Подобни финансови шамари отнесоха и други фирми за калпаво или бавно изпълнение на договори.

За сравнение, в Пловдив за четирите години от миналия мандат са наложени неустойки само по три големи договора (на стойност над 200 000 лева) и само скромната сума 52 000 лева общо. Глобите са за саниране на жилищни блокове и нито една санкция - за мудните улични ремонти. 

Примерът със зала "Дунав" дава надежда, че в мандата на кмета Костадин Димитров  изтърканите номера на строителите няма да минават. А ударът по джоба винаги има най-голям възпитателен ефект. И за фирмите, и за хората.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 8 оценки
4.5/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
13 коментара
филибьето, кво говориш !

филибьето, кво говориш !

12.04.2024 | 21:33

тYп град(село) с тYпи управляващи. Градът приключи. Свърши. Край. Казах !

Отговори
5 1
Екипът на Марица умишлено ли

Екипът на Марица умишлено ли

11.04.2024 | 14:26

пропусна да включи в списъка на "закъсняващите с крайния срок обекти" строежа върху Последния държавен имот на бул. Вапцаров!?!?!? Този поземлен имот, областната управителКА каназирева го изпраска на търг с отстъпено право на строеж през декември 2020 г., когато всички бяхме подвластни на Covid19 - локадауните. Две години и 4 месеца по-рано (август 2018 г.), здаващият властта областен управител здраФко димитроФ в 12 без 5 задвижи процедура за промяна ПУП-а на Последния държавен имот с цел да се "улесни" усвояването на имота за строителни цели!!! Фирмата, която ТОГАВА спечели търга (единствена явила се на търга, а по-късно същата фирма СМЕНИ собственика си, т.е. бе продадена на друг мераклия да твори чудеса) подписа договор с великата областна управителКА каназирева и според този ДОГОВОР, обектът от мокрите сънища на много строители, трябваше да БЪДЕ ЗАВЪРШЕН в края на 2023 година!!!!! В момента тече април 2024 година и обектът няма шанс скоро да бъде завършен! Кв`о стаа, бе господа и госпожи областни управители и управителКИ??? Новият собственик да НЕ би да получи НОВ срок за финиш на обекта??? Марица, докажете, че имате капацитет на добри журналисти и проверете случая със закъсняващото финализиране на строежа на бул. Вапцаров, ласкаво наричано от областната управителКА каназирева "Последния държавен имот"!

Отговори
14 0
Петър

Петър

11.04.2024 | 12:27

Странни разсъждения има в статията.... А бе как да търсят неустойки, след като и на слепите е ясно, че под масата е получено едно "ресто", което ще трябва да връщат, ако глобят фирмите...Така е, когато се работи само с "наши" фирми, дават им се обекти мнооооого над техните възможности и капацитет с ясното съзнание, че няма как да се спази крайния срок! Съответно , т.н. "юристи" на Общината много внимават да не включат железни клаузи за неустойки в договорите, както е по цял свят. А гледаме по History Channel и по Naitonal Geographic разни научнофантастични филмчета, в които строителите не просто си гонят графика да е точно спазен до дни, ами и до часове!

Отговори
21 1
Арх

Арх

10.04.2024 | 11:53

Ама и мястото на залата е едно, не е за приказване. Къде има на булевард Дунав зала, ами никъде не се вижда. Та трябваше да я търся на Гугъл. И какво се оказа? Булевардът се превръща в една квартална уличка източно от Брезовска, някакво крайно кварталче и в него скрили въпросната зала. Що да се напрягат общинарите да мислят, като най-важното винаги е било да се усвоят парите.

Отговори
22 6
В твоето

В твоето

11.04.2024 | 05:05

родно място, има поне 2 зали, с паркинги и знамена, а "Андрешко-Арх"? Иди си пак там, ние ще ходим пак с автобус до невидимата зала.

Отговори
7 4
Мразим Джендърите

Мразим Джендърите

10.04.2024 | 11:22

Аре вече го глобете тоя цайсат миндил Бончо! Това негово вече е намиране и трябва някой да му даде урок

Отговори
26 0
Глоба и за тях

Глоба и за тях

10.04.2024 | 10:59

Трябва да накажат и за неизпълнение срока на ул.Солунска. Така, всички ще се научат да работят, а не да стоят и пушат покрай машините.

Отговори
35 0
Пловдив

Пловдив

10.04.2024 | 10:47

Пак гласувайте за ГЕРБ!

Отговори
35 6
Пловдивчанин

Пловдивчанин

10.04.2024 | 10:57

Нали ги видя какви шарлатани, пеперасти и смъркачи са от промяната. Да бягаме от тях.

Отговори
22 12
Бухалов, май не си питал когото трябва

Бухалов, май не си питал когото трябва

10.04.2024 | 09:27

Внимавайте с неустойките и санкциите за да не си поискат рестото от Титюка и Бидона, а то се говори, че е впечатляващо.

Отговори
32 4
Така се прави

Така се прави

10.04.2024 | 09:29

Поздравления, за Бухалов!

Отговори
32 4
Иво

Иво

10.04.2024 | 09:08

Една лека корекция - ул. "Даме Груев" още не е завършена. Половината е оградена с телени пана, няма ги и обещаните светофари по кръстовищата. Движението е възможно само направо, защото завиването или е забранено, или е невъзможно, заради натоварения трафик.

Отговори
44 0
Отвратителен проект

Отвратителен проект

10.04.2024 | 09:28

Това е един от особено тъпите проекти на екипа на баскетболиста. Ужасяваща липса на техническо и архитектурно мислене.

Отговори
39 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?