Следвайте ни

Най-отровните риби в света живеят под тепетата СНИМКИ

viber icon

56 от най-отровните сладководни и соленоводни риби на цялата планета плуват в аквариумите на Регионален Природонаучен музей Пловдив.

„Тази изложба е уникална не само за България, а и в световен мащаб. Те е изключително иновативна и подобна досега не се е състояла никъде. Да се съберат толкова много видове на едно място е нещо изключително трудно, но ние успяхме“, отбеляза директорът на музея Огнян Тодоров днес на откриването на изложбата „Най-отровните риби в света“.

За събирането на видовете, включени в експозицията, са били необходими повече от 2 години. Рибите са набавени от различни точки на света - Шри Ланка, Индонезия, Малайзия и др.

Най-опасният сред обитателите в подземието на сградата е рибата камък. С отровните си шипове тя може да умори човек за по-малко от 3 часа. Други интересни риби, които чакат да бъдат видени са тетрадон (риба балон), рибите фуго, скатове, лъвски риби, риба скорпион, морски гоблин и още много други.

Любопитните посетители трябва внимателно да оглеждат аквариумите, тъй като част от обитателите в живата изложба трудно биха могли да се видят на пръв поглед заради мимикрията в окраските им.

Освен новодошлите опасни риби, в музея живеят и шест вида акули и морени, които са част от постоянната експозиция. За сега те се чувстват добре в аквариумите си, но когато пораснат  още, ще имат нужда от нов дом. За целта е започнало набирането на средства за нов аквариум, който да е с литраж 10 тона. Съдът вече е проектиран и се очаква да бъде най-големият у нас. При определени условия в него ще могат да влязат голяма част от рибите в актуалната изложба.  

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?