71

Най-новият бетонен мастодонт в "Южен" отива на съд

Има брутални нарушения при проектирането, довели до двойно завишаване на показателите за застрояване. Съседите не са уведомени по установения от закона ред за измененията в ПУП, твърди Асен Костов от "Спаси Пловдив"

 

Строителното разрешително, издадено от Община Пловдив за най-новия бетонен мастодонт в район „Южен”, ще бъде атакувано в Административния съд от заинтересованите страни. При обследване на документите, направено от архитекти, проектанти и юристи по задание на Сдружение „Спаси Пловдив”, са открити брутални нарушения. Ако магистратите приемат доводите на гражданските активисти, разрешителното може да бъде отменено, а строежът ​-спрян.

Според председателя на „Спаси Пловдив” Асен Костов при проектирането

целенасочено са пренебрегнати редица изисквания на ЗУТ,

с което показателите на застрояване в бъдещия жилищен комплекс на ул. „Асен Христофоров” са увеличени почти двойно. Освен това обявлението на измененията на Подробния устройствен план не е направено по законовия ред.

„По време на среща в Общината с участието на главния архитект Димитър Ахрянов и Пламен Брънков се твърдеше, че всичко с одобрението на новия ПУП е законно и няма никакви причини за ново връщане на документите. Затова е издадено и строителното разрешително. От името на инвеститора Брънков настоя, че всичко е изрядно и няма причини строителството да не започне. Обстойната проверка на документите обаче показа, че фактите са други”, каза Асен Костов на пресконференция в БТА.

Според него за подобно строителство е

трябвало да бъдат уведомени живеещите в над 970 апартамента,

разположени в съседните сгради. Всичк​и те се водят заинтересовани лица по смисъла на закона. От администрацията представили документи, че за измененията в ПУП са уведомили домоуправителите на отделните входове. При направената проверка сред живеещите обаче се установило, че много от лицата, посочени за домоуправители, не са били такива в онзи период. Други пък твърдят, че не са подписали уведомлението.

В този смисъл обявяването на изменението на ПУП е незаконно, твърди Костов.

При проектирането на жилищния комплекс неправилно са приети регулациите на имота, с което значително са завишени параметрите на застрояването в полза на инвеститора, казват още от „Спаси Пловдив”.

При проектиране на имот с достъп от една улица, какъвто безспорно е случаят с този терен, се определят улична регулация (или лице), странична регулация и

дъно на имота.

Вместо това проектантите залагат странична регулация по трите граници на имота и постигат изключително високи параметри на застрояване.

На база на всички събрани документи от Сдружение „Спаси Пловдив” вече сме внесли сигнал до прокуратурата, министъра на МРРБ, ДНСК и РДНСК за нарушения при издаване на административен акт. До дни по случая ще се заведе и административно дело от живеещите в съседните блокове, каза Георги Пашев от инициативния комитет срещу презастрояването в „Южен”.   

 

Добра новина по случая „Ручей” 

Сдружение „Спаси Пловдив” и живеещите на ул. „Ручей” в район „Западен” са пред голяма победа в защита на зелените площи и срещу презастрояването. Новината съобщи Лиляна Михайлова от ИК „Ручей”. Вече е готова експертизата, според която обявяването на ПУП-а за застрояване на градинката в района е незаконно. Ако това бъде прието от магистратите в Административния съд, строителното разрешение трябва да бъде отменено, което ще е прецедент за Пловдив. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
24 коментара
Да да

Да да

30.05.2022 | 17:18

Сега вече разбрах кой е малкия слон от Странджа планина Асен се казва

Отговори
3 0
А.Костов

А.Костов

21.05.2022 | 15:55

Стоянчо Алексиев , колкото повече плюеш по хубаво ми става. Поздрави, герберски кретеннчета

Отговори
1 0
Николов

Николов

21.05.2022 | 14:41

Браво будни хора, да се спаси зелена площ колкото се може повече. Продажни кметове, внимавайте за кой гласувате. Аман от дребни смачкани души.

Отговори
0 0
Браво

Браво

20.05.2022 | 07:14

Браво Пловдив!Начукайте им го!Аман от строителство на главите ни.София,спиш ли?

Отговори
3 1
Трол

Трол

19.05.2022 | 20:05

Тролове спасител сега асанчо има конкуренция оня с голата глава малко ви е кофти ама така е

Отговори
3 1
Станислава Петкова

Станислава Петкова

19.05.2022 | 19:43

Във вас ми е надеждата . Напред и нагоре . Доказахте,че може да се борите със строителната мафия .

Отговори
10 4
Тотлебен

Тотлебен

19.05.2022 | 19:22

Гербаджийските тролове се активизирали, явно Спаси Пловдив са на прав път . Успех

Отговори
15 3
Петя Аврамова

Петя Аврамова

19.05.2022 | 19:14

Удри по гербаджийските дзурли

Отговори
10 3
до Аврамова

до Аврамова

20.05.2022 | 06:12

кабазурна япайм

Отговори
3 0
Иво

Иво

19.05.2022 | 19:12

Малиии колко гербаджийска сволач се изредила да плюе . Браво Асен Костов ти си нашата гордост напред и нагоре . Мачкай

Отговори
10 4
Този

Този

19.05.2022 | 18:50

Тоя върти г ъ з ако ми каже от коя партия е последно ще гласувам за него

Отговори
7 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?