71

Навръх Еньовден: С билки и танци стартира Седмицата на занаятите в Етнографския СНИМКИ

XVІ издание на Седмицата на традиционните занаяти стартира днес в Етнографския музей в Пловдив. Проявата съвпадна с Еньовден – много почитан в народните традиции празник, свързан с билките и лечебните им свойства. В духа на празника, специален поздрав към гостите отправиха танцьорите от фолклорен  ансамбъл „Иглика“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив. Облечени в народни носии артистите разказаха с танц за лечебните свойства на билките. 

Тази година акцентът на Седмицата на занаятите е върху древния и красив занаят плъстене. Всеки ден до края на седмицата различни майстори-плъстари ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи и ще предлагат ръчно изработените си изделия. 

„Седмицата на занаятите е емблематична за Пловдив. Поддържаме улица на занаятите. Имаме много сериозна Занаятчийска камара, която работи добре с Община Пловдив. Имаме изключително богат Етнографски музей, който е един от малкото в България, който се разраства в национален план, защото има какво да показва и всички заедно работим с каузата да подкрепяме майсторите, да показваме тяхната дейност, а те от своя страна да правят това, което могат най-добре и да предават на следващите поколения магията на нашите занаяти“.

Това каза в приветственото си слово зам.-кметът по култура, археология и туризъм  Пламен Панов. Той изказа специална благодарност на директора на музея доц. д-р Ангел Янков за това, че с неговата енергия и екип поддържат седмицата на занаятите, както и за подкрепата на Регионалния център на ЮНЕСКО, партньор и съмишленик на РЕМ - Пловдив в ежегодната Седмица на занаятите, както и за други прояви под тепетата.

„Благодаря ви, че създадохме заедно традиция и всяка година от Еньовден до Петровден – в слънце и горещина, в дъжд и градушка, ние пак сме тук, от 2007 година до днес. Видно е, че вече няма място в двора за всички желаещи да участват, но както е думата „сърце да е широко“, каза домакинът доц. д-р Ангел Янков

Освен красиви изделия, изработени чрез плъстене, в музея се представят и занаяти като абаджийство, килимарство, изделия от ковано желязо, медникарство, плетива на една и две куки, изделия от свещи, сувенири от дърво, ръчно изработени бижута и др.

 

По-късно днес, от 18 ч. в Етнографския музея ще се открие Националната изложба "Българските плъсти - послание от древността". Тя включва плъстени килими от цялата страна, с участието на шест музейни институции. Свои изделия представят Национален исторически музей – София, Национален етнографски музей – БАН, Дирекция на музеите – Копривщица, Регионален исторически музей – Видин, Регионален етнографски музей – Пловдив и Национален музей „Рилски манастир“. Експозицията ще бъде отворена до 15 октомври. Тя има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

Архаичната техника на плъстенето съхранява вековни практики, чието начало тръгва от номадския бит и култура. Закодираните знаци, символи и надписи върху плъстените килими пазят и предават от поколение на поколение магията на това нематериално културно наследство. В изложбата могат да се видят плъсти, които показват красотата и богатството на тези изделия в тяхното многообразие от багри, орнаменти и композиции.

Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?