Следвайте ни

Научен тръст спира изтичането на наши мозъци

Идеята е Пловдив да се превърне в добро място за наука

viber icon

Новосъздаден Център за растителна системна биология и биотехнология (PlantaSYST) ще стопира изтичането на наши мозъци в чужбина. Нещо повече - ще привлича чуждестранни учени в България. Това обяви по време на вчерашното му представяне главният координатор доц. д-р Цанко Гечев.

Центърът  ще бъде разположен в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица” в Пловдив.

Научното звено към Селскостопанска академия е един от трите български партньори по българо-германски проект, одобрен от Европейската комисия и финансиран по програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

В проекта са включени също учени от  Института по молекулярна биология и биотехнология и Института по микробиология, с Лаборатория по приложна биотехнология. Партньори от германска страна са Университет на Потсдам и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк”, също в Потсдам.  

Не е тайна, че заради унизително ниското заплащане на учените в България и невъзможността да се прави наука със символични средства, които държавата отпуска, голяма част от капацитетите ни са зад граница.

Този процес обаче е обратим. Голяма част от парите по PlantaSYST са предвидени за заплати на персонала, останалата част са за оборудване и инфраструктура. Тепърва ще се наемат биолози, химици, агрономи, IT специалисти, финансисти.

През първата година се полагат средства в размер на 500 000 евро, а в следващия 7-годишен период - 15 млн. евро. Ще се разчита и на национално финансиране, каквато е практиката в Европа. 

В Центъра ще се разработват нови сортове зеленчукови култури и върхови технологии в областта на растителните науки. Основната цел е продуктите да намерят реално приложение в практиката както в агросектора, така и в областта на фармацията. 

Скъсяване на дистанцията между наука, практика и бизнес също е сред приоритетите на учените.

Пловдив е избран за седалище на PlantaSYST по ред причини. Тук са концентрирани най-много научни аграрни центрове в страната, включително и Аграрният университет. Освен това Пловдив е ядрото на зеленчукопроизводството у нас, коментира доц. Гечев.

Това е предпоставка градът да стане добро място за правене на наука и да се катализира развитието на региона, който ще се превърне в модерен научен бизнес хъб. Центърът ще има подкрепата и от община Пловдив, увери зам.-кметът Стефан Стоянов.

Той и кметът на район „Северен” Ральо Ралев бяха гости на проявата. Ръка на PlantaSYST подаде и Министерство на образованието и науката. Становището за подкрепа ще бъде официално връчено до дни, обяви Весела Василева, експерт от МОН. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?