Следвайте ни

Натюрморт и стар часовник грабнаха сърцето на Вежди Рашидов

viber icon

Скулпторът Вежди Рашидов направи голяма обиколка на антикварните магазини в Стария град. Той искаше да разгледа старинните стенни часовници. Преди това скулпторът дари на библиотеката няколко кашона с ценни издания от личната си библиотека.

В един от  магазините на „Съборна” творецът хареса натюрморт на художничката Рада Хаджипетрова – Поптошева, която твори в периода отпреди 9 септември до началото на 80-е години на миналия век. Оказа се, че платното се продава за 3500 лева.

В магазина на председателя на Пловдивското нумизматично дружество Петър Неделев, Вежди Рашидов разгледа няколко стари стенни часовника и офицерски кортик. 

В Стария град бившият министър на културата обиколи  почти готовата сграда на постоянната експозиция на Градската художествена галерия. Директорът й Красимир Линков посрещна Рашидов и кандидат депутатите на ГЕРБ Спас Гърневски и Радомир Чолаков.

Той обясни как ще изглежда незавършения още външен двор на галерията. „Съседният двор беше на концесия, когато изтече ние го взехме. Тук ще има детска площадка – тематично насочена към изобразителното изкуство. Този парк ще е достъпен 24 часа за хората”, каза Линков.

Вежди Рашидов припомни, че когато обещал да завърши българския Лувър – Националния музеен комплекс Квадрат 500, всички му се смеели защото разполагал само с 30 милиона лева. 

„Един млад българин в Америка разбра, че е по-добре да построиш музей с по-малко пари, отколкото да искаш да направиш нещо грандиозно, но да нямаш достатъчно”, каза Рашидов. Творецът си спомни, че в бившето поделение на Строителни войски още стоят много негови творби, които е правил като войник. 

„Не стават за музей, защото са от бетон. В Строителни войски навремето бетон колкото искаш. Дори метални стружки със слагал в тях за пълнеж”, разказа Вежди Рашидов. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?