Следвайте ни

"Натура 2000" - защо се сви знаков проект на Пловдив 2019

viber icon

Програмата „Натура 2000” се изтъква като една от причините за трансформиране на идеята и значително свиване на мащабите на проект от програмата на "Пловдив 2019", а всъщност организаторите не са предприели никакви постъпки за съгласуване. Ако го бяха сторили, най-вероятно заложените от тях дейности не биха попаднали в капана на ограничителни режими.

Това показа проверка на в. „Марица” във връзка с реализацията на проекта „Изграждаме заедно: Да се учим от „Столипиново”, след като природозащитници реагираха, че „Натура 2000” се използва само за оправдание и по този начин се удря по тяхната работа.

Както „Марица” разказа, проектът бе иницииран от студиото на немските архитекти Мартин Калтвасер и Майк Ронц. Те предложиха по време на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата да бъде изградена временна дървена конструкция - мост над река Марица, като в това се включат местни занаятчии от етномахалата, които развиват занаяти, но остават „невидими” - за да се постигне включване на общността и символично преодоляване на разделение.

Отчитайки, че не е част от апликационната форма, но „съдържа най-голям потенциал да спомогне за изпълнението на два от основните критерии на инициативата -европейско измерение и включване на граждани”, фондация „Пловдив 2019” отпусна за начинанието 345 000 лева.

До сключване на договор и реализация на проекта в първоначалния му вид обаче изобщо не се стигна. В последния момент немските архитекти обявили, че не могат да се вместят в рамката на предвиденото време и ресурси.


Те предадоха щафетата по реализацията и финансирането


на Гьоте институт, откъдето пък избраха местни партньори за осъществяването на идеята, макар и видоизменена и свита - „Ателие 3” и Сдружение „Детска архитектурна работилница”. Оттам организираха поредица архитектурни работилници в махалата заедно с местни майстори - дърводелеца Берул и ковача Здравко. В тях от непотребна порта бяха изработени инсталация „Вратата”, която е поставена в центъра на града, Кът за срещи в махалата, а в момента се работи и по нова намеса в градска среда на ул. „Крайна” до изградено наскоро спортно игрище там.

В отговор на запитването на в. „Марица” до Гьоте институт защо се стигна до значително свиване на мащабите, директорът на организацията Енцио Ветцел първоначално обясни, че проектът е в деликатна градска среда и

изисква интензивно предварително изследване и работа в общността.

Затова творците решили, че ще е много трудно да отделят времето, нужно за работа на локацията и с общността.


Редом с тези мотиви Ветцел посочи и още един: „Мостът над Марица бе амбициозна артистична идея, но има и административни причини, които я правят невъзможна - разрешителни и ограничителни във връзка с това, че реката е в "Натура 2000".

В същото време увери, че вместо тази конструкция ще има други намеси, с които целите отново ще бъдат постигнати - с поредица събития, което ще доведе до по-добра устойчивост вместо кампанийна работа по един мащабен проект.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?