Натопиха нещастния Иван Иванов и му дадоха 5000 марки, а взеха милиони

 - Г-н Андонов, разбрахте ли, че ВКС е излязъл с решение Здравко Киров да върне на държавата 16 милиона лева?

- Не, не знаех, може би истината ще възтържествува някой ден. Какви са мотивите да загуби?

- В решението си ВКС приема, че давностният срок за искане на нищожност на вашата заповед не трябва да се смята от датата на издаване през 1999 г., а от датата, когато влиза в сила присъдата на вещото лице, с което се доказва, че има грешка, а тя е 21 март 2006 г.

- Решения на съд знам, че не се коментират. Но аз лично мисля, че това решение на Върховния съд е правилно. Още тогава ставаше ясно, че нещо не е в ред в цялата история. Тогава имах сведения, че Киров иска компенсации за тютюни на тъста му, останали в Гърция. Но после се появи версия, че когато нашите войски са се евакуирали от Гърция, първо са върнали тютюните, а после войниците, тоест складовете са били празни. Такава е била историческата истина, защото по това време на войната тютюнът е имал стойност на злато, той е бил конвертируема стока. Според един журналист тогава тютюнът е върнат в България. Тогава мен това много ме впечатли, че складовете са били празни. Това е едната страна на въпроса. Другата е, че имаше едно явно мошеничество и обогатяване от тези лица. Тогава натопиха този нещастен човек Иван Иванов, дадоха му доколкото разбрах 5000 марки да свърши цялата работа, а виждате, че става дума за милиони левове.

- Кой му ги е дал тези 5000 марки?

- Тези, които са потърпевши и които организираха цялата работа. Това беше една група от мошеници, които фалшифицираха компенсаторните записи. Доколкото си спомням, оценката беше завишена 250 пъти. Това беше според мен престъпна група, в която участваха няколко души юристи, но това са неофициални данни.

- Вие лично кога научихте, че има грешка в експертизите?

- Когато се разрови цялата работа.

- А парите от компенсаторките вече бяха ли взети?

- Охо, всичко вече беше свършило. В интерес на истината пръв ме предупреди апелативният прокурор Росен Димов. Той ми каза: Внимавай, зад гърба ти се вършат разни работи. Благодарение на това аз вдигнах аларма, предизвиках проверки и цялата работа се разрови и излезе на светло. Но всичко беше вече отишло. Те вече си бяха взели парите. Доколкото си спомням, г-н Киров веднага продаде компенсаторките, и то при един много добър коефициент за онова време. Ако се продаваха за 0,11 лв., той взе за 32 ст., не помня точно.

- Имате ли информация каква е съдбата на останалите 11 преписки, при които също се доказа, че са сбъркани оценките?

- Нямам представа как завърши цялата работа. Тогава беше замесен и моят заместник - Джангозов, който имаше да взема компенсаторки от неговия баща. Този скандал стана причина той да бъде уволнен от Иван Костов.

- Смятате ли, че е справедливо тези пари да се върнат?

- Абсолютно. Не може да има такова надценяване и да вземеш толкова пари, без да ти се полагат. На практика Киров взе 32 милиона суха пара. Да оставим компенсаторните записи - не си спомням каква цена имаха. Но той взе 32 милиона за някакви складове на тъща му, пълни с тютюн.

 - Вярвате ли, че Здравко Киров ще върне тези пари?

- Според мен той ги е изхарчил. Около него се въртяха разни, тогава купуваха апартаменти, джипове. Смятам, че няма да има откъде да ги вземе, за да ги върне.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Митровска

Митровска

12.10.2009 | 17:24

А къде дреме ДЪРЖАВАТА ! Онзи малоумник Дянков ето как трябва да защити интересите на държавата, ама дреме, вместо да действа !

Отговори
0 0
БГ

БГ

12.10.2009 | 13:42

НЕ МИ СЕ ВЯРВА ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ УСПЕЕ ДА ВЗЕМЕ НЕЩО ОТ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ - ОЩЕ ТОГАВА ФРЕНСКИ ЮРИДИЧЕСКИ АЛМАНАХ Е ПИСАЛ ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАЖБА ИЗВЪРШЕНА ОТ ДЕСТВАЩ МАГИСТРАТ В ЕВРОПА, А МОЖЕ БИ И В СВЕТА - СЕЛСКАТА МИЖИТЕРКА ОТ ЧИРПАНСКИТЕ СЕЛА И ПОТОМСТВЕНИЯ АЛКОХОЛИК ОТ ОБЛАСТНАТА УПРАВА - ЮРИСТКОНСУЛТ - ЗА ЗАТВОРА СА , НО ПО-СКОРО

Отговори
0 0
Бай Иван

Бай Иван

12.10.2009 | 07:54

Решения на съд знам, че не се коментират. Но аз лично мисля, че...ако ги е похарчил, в панделата ще му се зарадват мноооооооого. ДА зарадваме бедните хора.... За г-н Андонов - сърдечни поздрави !

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?