46

Наталия превърна Пловдив в най-гостоприемния град за бежанците СНИМКИ

Тя е енергична, работлива и сърцата. Родом е от Днепропетровск, Украйна. Говори освен родния си език също руски, български, английски и италиански. С присъщата си енергия и непримиримост се е превърнала в нещо като неофициален консул на страната си в Пловдив. Това споделя в социалната мрежа издателят и бивш депутат Манол Пейков за Наталия Еллис, която от 5 г. живее у нас със семейството си. Тя е жената, която успя да обедини хиляди в помощ на сънародниците си.

От началото на войната Наталия и семейството й са неуморни в помощта, която оказват на пристигащите бежанци.

Офисът им в центъра на Пловдив се превърна в хуманитарен склад и детски център. В него един след друг пристигат малки и големи с помощи. Навсякъде сноват хора, разнасят се кашони и торби с храни, лекарства, одеяла, превързочни материали и още куп неща от първа необходимост. Всеки помага с каквото може - настаняване, търсене на работа, пакетиране на помощи, видя екип на "Марица". 

Първите думи, които украинката Наталия чува на 24 февруари сутринта по телефона са "Наташа, войната започна!”. Звъни й майка й от Харков. След първоначалния шок, тя и съпругът й Влад започват да се обаждат на свои близки и на роднините на своите служители, за да ги изведат от страната. След това започват да пристигат първите бежанци. Някои идват само с един куфар. Често стоят в ступор и гледат уплашени. Изпитват и ужас, и срам. Доскоро са живели съвсем нормално - имали са дом, работа. И изведнъж се оказват на стотици километри от града си, без багаж и  без пари.

Бабата и дядото на Наталия са оцелели от Втората световна война и докато били живи, я съветвали да помага винаги, когато може. 

Майка й и баща й също казвали, че ако Бог й даде възможност да помогне, значи трябва да го направи

И това правя винаги, обяснява сърцатата украинка.  

Наталия Еллис е част и от Кризисния щаб в Областната управа в Пловдив. За дни тя успя да спечели за благородната кауза хиляди. Още в първите дни от войната от Пловдив пое бус, който пренесе събраните неща до молдовско-украинската граница, откъдето ги поеха местни хора. Дестинациите бяха обсадените Одеса, Николаев, Запорожието, както и редица български села в Южноодеска област. Дарителите бяха десетки - фирми, аптеки и стотици граждани. До момента в Украйна чрез акцията са изпратени няколко микробуса с хуманитарни помощи. 

Всеки, които иска да дари дълготрайни хранителни продукти, посуда, одеяла, възглавници и още продукти от първа необходимост, може да го направи в офиса им, където Еллис и доброволците ги разпределят и организират доставката до бедстващите украинци.

Помощите се изпращат не само до Украйна, но от тях получават и пристигналите в града семейства бежанци. Повечето от тях

са напуснали родината си само с дрехите на гърба и без никакви пари.  

Готова съм да помагам за всичко, разказа Еллис пред "Марица". Синът й ходил първо с микробус до границата, за да вземе бягащи от войната и да ги доведе в Пловдив.   

 

"В офиса децата рисуват, разхождат се в близкия парк. Опитваме се да намалим стреса от пътуването и войната", разказа пред "Марица" Наталия. Някои от малчуганите са стресирани, отказват да говорят или се плашат при силен шум, разказват доброволците.

Преди дни Община Пловдив предостави помещения, в които деца на бежанци да бъдат отглеждани като в забавачка. Става въпрос за бивши детски градини. Намират се в ЖР "Тракия" и в район "Източен", нуждаят се от лек ремонт и могат да поемат над 20 деца.

За малчуганите, на възраст от  3 до 6 г.,  ще се грижат две майки бежанки. Едната е квалифициран терапевт, а другата - възпитател. Децата ще прекарват деня под грижите им, докато родителите са на работа или заети с регистрацията и уреждането на документите след пристигането си у нас.

 С тези буферни забавачки ще се опитаме да освободим децата от стреса

Сред тях има много малки и ще трябва да проверим как ще възприемат това. По този начин няма да натоварваме детските градини в Пловдив, които и без това са пълни, коментира Наталия. 

Тя благодари на всички за оказаната помощ. На зова откликват и много бизнесмени. Един от тях е Георги Чалъмов, който осигури безвъзмездно складово помещение в ЖР "Тракия" на доброволците, където да се събират помощите за бежанците.

Наталия е убедена, че българинът е с голямо сърце, и благодари сърдечно за оказаната помощ и съдействие.

Пристига в Марково с огромна колекция от кактуси

Наталия Еллис пристига у нас преди 5 г. , като заедно със съпруга й местят бизнесите си в Пловдив. Хората я познават покрай огромната й колекция от 100 хиляди кактуса и сукуленти. Наталия успява бързо да превърне хобито си в успешен бизнес. Днес покрай ангажиментите с настаняването и събирането на помощи за украинските бежанци успява едва вечер да нагледа бодливата си колекция. "Щастлива съм, че екипът ми се справя чудесно", обяснява Наталия пред "Марица".

Името й се свързва още и с една от най-мащабните инициативи в Пловдив - възстановяването на Ботаническата градина. В продължение на няколко години тя е начело на доброволческия отряд, който прочиства парка, а заедно с Аграрния университет подготвят проект, който да върне старата му слава.

Идеята ни е зелените площи да се почистят и да се оформят места за прекарване на време със семейството, за сядане, за поливане и отглеждане на цветя, за хенд мейд акции, фестивали и изложби на творци, разказа тогава Наталия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Реалност

Реалност

23.03.2022 | 15:20

Защо никой не даде гласност за бежанците в Слънчев бряг, как давят мъката си с алкохол в промишлени количества, надявам се да има и нормални хора между тях, да плащаме по 40 лева на ден за всички не е нормално, как така някои имат пари за бутилки по 15-20 30 и повече лева, и това не са малко хора, магазините са препълнени, НАП може да го отчете по оборотите на магазините веднага ако иска обаче някой да го види.

Отговори
0 0
Анонимен

Анонимен

21.03.2022 | 06:39

Защо не събирахте средства и за децата от Донбас Не писахте и за войната която се води там от 2014 година или сега е модерно да се пише за Украйна а до преди известно време неща само за ковид. Спрете се във войната има и две странен вие давате гласност само на едната дайте гласност и на другата бъдете обективна медия

Отговори
3 3
Поздравления, г-жо Еллис!

Поздравления, г-жо Еллис!

20.03.2022 | 11:43

И моля за извинение за това, че ще срещнете много български ИЗРОДИ, ИЗВЕРЗИ, фенове на кръволока Путин и съвременния му ФАШИЗЪМ - това са ПРОДАДЕНИ, ЧЕРНИ ДУШИ! Но все пак, ей Бога ми, те са много по-малко от обикновените, ЧОВЕЧНИ БЪЛГАРИ! Бог да ви закриля и дава сили!

Отговори
9 5
ДИСКРИМИНАЦИЯ

ДИСКРИМИНАЦИЯ

20.03.2022 | 10:55

спрямо БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ! ТОВА СА НАШИ ПАРИ ОТ ДАНЪЦИ които харчите да храните пришълците! Нямам против да ги приемата ама да вземат на ГОТОВО не съм съгласен при условие че има българи които и хляб не могат да си купят не говоря за циганите крадливи

Отговори
10 12

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?