71

Настъпва "Ледена епоха" в Природонаучния днес, чакат риби от Антарктида СНИМКИ

Нова експозиция слага начало на двудневен фестивал

„Ледена епоха“ ще настъпи в Природонаучния музей в Пловдив в рамките на три дни. От културната институция ще предложат на малките посетители и родителите им експозиция “Полюси“ и двудневен „Леден фестивал“. 

 

Официалното откриване на новата изложба „Полюси“, създадена по проект "Изграждане на жива експозиция Антарктида", финансиран от Национален фонд "Култура", както и на двудневния фестивал ще бъде от 10 часа днес във фоайето на музея. В него ще участва Детска формация за музика и танци при ДГ “Малкият принц“, която ще представи пред публиката “Танц  на ледените октоподи” и “Океански оркестър”. Гости на откриването ще бъдат кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Програмата на "Леден фестивал" днес ще продължи от 10:30 до 15:00 часа с провеждане на творческо ателие, в което малчуганите ще сглобяват образователни пъзели. По този начин ще успеят да се запознаят с разнообразния свят на морската фауна. От 13:30 до 16:30 часа ще има "Водно приключение", в което децата ще имат възможност да се превърнат в своите любими водни същества чрез артистично рисуване по лицата.


В събота от 10:00 до 15:00 часа ще се проведе ателие за оцветяване "Антарктическите чудеса". В него малките посетители ще се потопят в света на  животните от ледения полюс чрез рисуване, което не само ще развие техните артистични умения, но и ще стимулира разбирането за важността на запазването на природата.

Проектът "Изграждане на жива експозиция Антарктида" е първи по рода си в Европа, защото 

ще покаже експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни 

от Антарктида. Партньор на инициативата е  Българският антарктически институт, а наши учени от експедицията на Ледения континент трябва да осигурят животните.

"Идеята за всичко това възникна след разговор с нашите полярни изследователи. С проф. Пимпирев обсъдихме да представим в един аквариум биоразнообразието там. Миналата година по проект, който спечелихме по фонд "Култура", закупихме доста сериозно оборудване за рибите, които да бъдат транспортирани с кораба на експедицията. Миналата година бяха уловили две рибки, които, за съжаление, не оцеляха при пътуването. Тази година сме минимилизирали възможността за провал. Уведомиха ме в сряда, че са успели да хванат две риби. Корабът тръгва да се прибира обратно. Така че, 

в края на март или началото на април очакваме рибите от Антарктида", 

каза пред "Марица" директорът на музея д-р Огнян Тодоров.

Той посочи, че цялата зала "Полюси" е готова на 100%. "Имаме спонсор на раци от Северния полюс. Това са животни, изискващи условия, които така или иначе сме създали по проекта. Вътре има витрина, в която ще покажем препарирани видове от двата полюса. За момента имаме полярна мечка, полярна яребица, тъпоклюна кайра и други. Поръчали сме полярен заек. полярна лисица, полярен пор, но технически ще се забавят поне две седмици още. Имаме и договорки с аквариуми от Норвегия, от които също може да взимаме различни видове животни", разказа Тодоров. По думите му, както останалите модули, така и залата с ледения аквариум ще търпи промени, за да има дългосрочен интерес от посетителите към тях. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
tyuytu

tyuytu

16.02.2024 | 10:17

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?