49

Настаняват бежанци в бившата Белодробна болница от 1 юни СНИМКИ

Записвайте ни за настаняване сред първите, всичко ни устройва, нямаме претенции, стига да има покрив над главата – с тези думи се обръщат към Наталия Еллис украинките Наташа и Алена, дошли сутринта да помагат за ремонта на бившата Белодробна болница на Цариградско шосе.

Двете сестри са пристигнали в края на април от Запорожието, а заедно с тях и децата им – Соня, Максим, Вера и Иван. Решили да оставят домовете си, след като на 15 км от тях започнаха бомбардировки.  Разказват, че са пътували с влак първо до Лвов, после до  Полша, Будапеща, Букурещ , за да стигнат до София.  Предпочели да дойдат в Пловдив, намерили хотел, но сега ще трябва да се преместят в държавни или общински центрове.

„Никъде нямахме проблеми, навсякъде ни приемаха с широки сърца. Срещнахме много добри хора“, споделят със сълзи сестрите, спасили децата си от шока и ужаса на войната.

И не могат  да проумеят защо се стигна до кръвопролитие и омраза между двете държави.  „В Запорожието живее предимно рускоезично население. Навсякъде свободно говорим и на руски, и на украински. Какви бандеровци, какви нацисти? Та ние бяхме като братя“, недоумява Наташа и подхваща да чисти една от стаите.

Бежанците доброволно се включват в ремонта, за да се завърши по-бързо. Наталия Еллис  е на крак от ранни зори, след като с фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ пое ангажимента да превърне общинската сграда, която не се обитава повече от пет години, в Кризисен център за бежанци. И тя е украинка, но вече няколко години живее в България, неуморна е и от първия ден на войната подкрепя избягалите от бомбите сънародници, а и тези, които са останали в окупираната й родина.

„На 1 юни започваме да настаняваме първите бежанци“, казва Еллис и уточнява , че стаи в Белодробна болница ще се предоставят на  хора, които наистина  няма къде да живеят, имат деца, започнали са работа или я търсят. Но не и на туристи.

За бежанците се подготвят вторият и третият етажи. На втория стаите са почти напълно обновени  – изчистени са, стените миришат на прясна боя в приятен резедав цвят, санитарните възли са основно ремонтирани и оборудвани с чисто нови кранчета, мивки и бойлери. Тръбите на парното са изгнили, но топла вода ще има.

„За настанените хора  в стаите ще има легла, шкафчета, бюро , за да се чете, да се пише, да се работи на компютър, и огромна тераса. На тяхно разположение са пералните машини и сушилня, има и място за претопляне на храна. На третия етаж имаме  работа за още една седмица“, обяснява Наталия.

Благодарна е на Община Пловдив, че предостави бившата болница за Кризисен център. „Откакто преди два месеца започна ремонтът, постоянно има работници от „Чистота“, „Градини и паркове“, „Жилфонд“. Голяма подкрепа ни оказват зам.-кметовете Георги Титюков и Стефан Стоянов, а кметът на „Тракия“ Костадин Димитров помага със спортните клубове за украинските деца, пожелали да спортуват“, посочва Наталия.  Дарителите се погрижили за боя,  бойлери, мебели, завивки, матраци, тоалетни чинии, перални, пердета.

„През юни бежанците ще могат да се настаняват в сградата. Храна ще получават на кетъринг“, казва  Атанас Чилингиров , ръководител по строителство в „Жилфонд“ , който и в събота е на обекта. По програма за бежанските центрове се полага финансиране от държавата в размер на 15 лева на човек на ден.

На първия етаж ще се разкрие приемна. Идеята е тук да се подготвят няколко стаи за инвалиди и хора с увредено зрение, за да не се качват по стълбите.

Елена  по професия е стоматолог и в Украйна е работила в частна клиника. Пристигнала е в Пловдив заедно с 86-годишната си майка – инвалид от Днепър след обстрела на града и летището. И двете са рускини.  Докато Елена се е чудела накъде да тръгне,  обадила  се  приятелката й Диана, с която поддържат връзки от шест години и ги поканила при тях. Така се установили в Пловдив с надеждата, че скоро войната ще свърши. „Синът ми е в друга държава и помага отдалече на Украйна. И аз искам да помогна на бежанците. Мога да чистя“, обяснява лекарката.

Според  данните на Наталия Еллис в Пловдив и съседните села има около 5000 бежанци от Украйна. Желаещите да се настанят в бившата Белодробна са повече, отколкото местата. Наталия прогнозира, че скоро ще пристигат и руснаци, избягали от войната.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Кафа от украйна

Кафа от украйна

29.05.2022 | 15:21

Дааа украински анклав! Там задължително Трябва да има контрол за вход и изход... Строг бежански лагеров ред...! И да попитам защо се правите на клоуни??? Нали нямаше пари Къде ги намерихте... ? Беродробна болница за пловдивчани за българи...

Отговори
10 6
Да си НАЯСНО!

Да си НАЯСНО!

29.05.2022 | 18:35

РуSSката агресия в Източна Украйна продължава...Вие подкрепяте ли я? Ако ДА - то очаквайте ОЩЕ украински бежанци!

Отговори
6 1
комунист

комунист

29.05.2022 | 13:23

Не настанявайте украинци в бившата белодробна болница! До два месеца българин няма да може да припари там и тя ще стане украинска база в България.ДАНС спи ли? Предупредих Ви.

Отговори
13 8
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.05.2022 | 14:01

ДЪРЖАВАТА не мисли за БГ НАРОД господине

Отговори
13 8
Леле

Леле

29.05.2022 | 14:03

Тва да не ти е през комунизма да идват да ти взимат частната собственост без да питат ? Припомням, че за щастие тези времена минаха отдавна колкото и да ти е мъчно на теб, че си имал възможността да правиш такива неща :)

Отговори
5 10
комунист до леле

комунист до леле

29.05.2022 | 15:56

Предлагам ти след два месеца да прочетеш коментара си.

Отговори
4 5
Данс

Данс

29.05.2022 | 21:48

А предупреди ли ДАНС за Камчия и Росенец, придупреди ли ги, че руснаците имат 500хил. апартамента в България? Да ви са и чугунените путински глави!

Отговори
5 0
Леле

Леле

30.05.2022 | 11:17

Специално ще ти го напомня след 2 месеца. Тези времена минаха ;)

Отговори
1 0
Гошо

Гошо

29.05.2022 | 12:24

Когато имахме нужда от тази болница, която щеше да спаси много хора от смърt по време на корона вируса не се намериха пари. Сега се наливат пари от нашите данъци, докато 30% от Българите са по-бедни и гладни от тези бежанци. Не е тайна, че повечето от тях имат имоти в България но се възползваха от безплатният престой в хотелите.

Отговори
16 6
Чапаев

Чапаев

29.05.2022 | 21:54

Не са твоите пари, успокой се! Европа налива, по-добре попитай дали наистина ги харчат за бежанците и по предназначение. Как не ви омръзнаха опорките, дето пускахте, че на украинците им се дават на ръка по 40 лв, а нашите пенсионери умират от глад! Хиляда пъти ви обясниха, че хотелиерите ги получават тез пари, ама Петка не чете, Петка само пише...

Отговори
5 1
хаха

хаха

29.05.2022 | 21:58

он не Петка, он Гошка

Отговори
2 0
Кдкд

Кдкд

29.05.2022 | 11:57

Що се стигна до тук ли ? Ами Питайте порошенко защо им спря пенсиите

Отговори
5 5
Браво

Браво

29.05.2022 | 10:32

Очаквам да има коментари тип ,,даваме им всичко" затова поствам от статията - „На 1 юни започваме да настаняваме първите бежанци“, казва Еллис и уточнява , че стаи в Белодробна болница ще се предоставят на хора, които наистина няма къде да живеят, имат деца, започнали са работа или я търсят. Но не и на туристи. "

Отговори
10 4
русофил

русофил

29.05.2022 | 20:55

Надявай се! Ако украинец не те излъже няма кой.

Отговори
0 3
хаха

хаха

29.05.2022 | 21:56

Що руснакът не лъже, а? Той само пие и бие!

Отговори
6 0
Доброта и съпричастие

Доброта и съпричастие

29.05.2022 | 09:59

Похвално и браво, Добри хора! Бог да ви дава здраве и сили!

Отговори
17 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?