49

Настаняват бежанци в Белодробна болница, БСП пас

Белодробна болница става център за настаняване на бежанци до прекратяване на временната закрила или до края на годината. Решението беше взето днес в Общинския съвет с 43 гласа. Други 7 съветници, предимно от БСП, се въздържаха.

Добромира Тошева от левицата се разтревожи за парите, които общината трябва да плати за сградата и поиска да се посочи сумата на разходите.  Николай Радев, шеф на групата, напомни, че сградата е в тежко състояние и в момента общината си измива ръцете със собствеността.

Радев даде идея бежанците от Украйна да се настанят в бившето поделение на Асеновградско шосе, а също така да се търси подкрепа от държавата.

Идват министри, но не искат среща с мен, реагира кметът Здравко Димитров и отбеляза, че дори бившият премиер Сергей Станишев е искал среща с него, когато е бил районен кмет.

Сега министрите посещават партийните сбирки в Пловдив, но не намират за нужно да се видят и с кмета, отбеляза Димитров.

Зам.-кметът Георги Титюков, който оглавява и Общинския щаб за подкрепа на бежанците, увери, че до този момент разходите за болницата са почти нулеви.  Ремонтът се извършва с дарения, доброволен труд на украинците и с помощта на общинските предприятия "Градини и паркове", "Чистота" и "Дезинфекционна станция". Той допълни, че обмислят идеята пристройката към основната сграда да се пригоди за забавачка и децата на украинците да могат да се занимават там. 

"Засега заради Великден обстановката се поуспокои, но прогнозите са за засилван на бежанския поток. Очаква се от Украйна да пристигат майки с непълнолетни деца, възрастни и болни хора без средства. В Пловдив е по-спокойно, като основният наплив е към Варна, Бургас и Русе. Нека да дадем шанс на тези хора", прикани колегите Таня Георгиева, съветник от ЗС "Александър Стамболийски" и шеф на БЧК в Пловдив. 

Тя предложи Обществен съвет да поеме контрол и управление на сградата, но идеята й не спечели подкрепа. Кметът увери, че ще има служба, която ще следи за реда в бившата Белодробна.

Едновременно с това общината се надява и на финансови компенсации от държавата за разходите, които ще плаща за ток, вода, отопление и поддръжка на сградата. 

"Напрежението ескалира и трябваше да реагираме, за да предоставим на бежанците възможност за настаняване, но никога не сме се отказвали от Белодробна болница. Имотът е отреден за здравеопазване, не сме го предлагали за приватизация или за продажба", разсея съмненията Димитров. 

 

Снимки от Наташа Манева

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
КУКУ

КУКУ

18.04.2022 | 13:37

Да нямат Ковид и туберколоза тия бежанци?

Отговори
2 0
УРКИТЕ - ДИСКРИМИНАЦИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИ

УРКИТЕ - ДИСКРИМИНАЦИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИ

18.04.2022 | 12:18

А кой ще настани хилядите бездомни и бедни българи? Хора без работа и без ОСИГУРОВКИ които са РОДЕНИ и са плащали данъци ?! За тях никой не мисли но за ДЖИПКИТЕ и наглите урки давате безпари!

Отговори
4 1
Чекизъм без граници - в цялата му уродливост

Чекизъм без граници - в цялата му уродливост

18.04.2022 | 11:43

https://www.mediapool.bg/politsiyata-prekasna-kontsert-zaradi-ukrainska-muzika-v-moskva-video-news334605.html

Отговори
2 0
???

???

18.04.2022 | 10:44

Чичо Гоче руския консул пас и той, нали?

Отговори
1 2
Ами сега?

Ами сега?

18.04.2022 | 11:01

Бля, бля, няма безплатен обяд! Сметката накрая ше платим всички ние! Дано, някой "спонсор" после не ни осъди за тези ремонти!

Отговори
5 1
???

???

18.04.2022 | 11:11

Ами вашите патрони путлеро-нашистите ако не бяха нападнали свободна Украйна, нямаше да има бежанци - нямаше да има и сметки за плащане! И бензинът щеше да си е 2.20 лв.

Отговори
2 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?