Следвайте ни

Насред пандемията: Цял ден чакане пред ТОЛЕК съсипва инвалиди

Хора с увреждания не виждат смисъл от ненужното размотаване от кабинет на кабинет

viber icon

Само за няколко седмици успяхме да обърнем положителната тенденция на намаляване на заболелите от коронавирус и отново цифрите тръгнаха нагоре. Затова и една от въведените мерки беше да се избягва струпването на много хора на едно място. В същото време ТОЛЕК комисиите, които дават картбланш на хората с увреждания да подновят шофьорските си книжки, ​събират едновременно десетки от тази най-уязвима група в тесен коридор и ги държат там с часове. Екипът на "Марица" отиде на място, за да провери имат ли основания жалбите на потърпевшите, изпратени до редакцията ни. 

Инвалиди от цяла Южна България се редят на опашки в Транспортна болница в Пловдив и чакат с часове, за да получат разрешение за подновяване на шофьорската книжка. Причината е, че преди да подадат документите си в КАТ, те трябва да получат мнение от Транспортната областна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК) в пловдивското лечебно заведение, че са годни да шофират. Така всеки ден пред кабинет 308, където заседава комисията, се събират между 30 и 50 души. Парадоксалното е, че това се случва във време на пандемия, когато според заповедта на здравния министър на едно място не трябва да се събират повече от 15 души.

Дотук се стига заради закостенелия административен апарат

Вместо минаването през прегледите и лекарската комисия да става със записване на часове, всички кандидати за шофьорска книжка са привикани да се явят точно в 8 часа в сградата на Транспортна болница. Оттам започва и голямото чакане, и ходенето от кабинет на кабинет.

През докторите гражданите минават за около час, установи проверка на „Марица“. После се нареждат пред кабинета на председателя на комисията д-р Манева. Там се чака поне 4 часа, за да минат всички желаещи през стаята й. Накрая се събира и комисията, която им казва дали имат право на шофьорска книжка и за какъв период.

Дистанция в коридора трудно се спазва, но поне всички са с предпазни маски. Според графика комисията трябва да заседава от 8 до 13 часа. След сигнал на граждани проверка на „Марица“ установи, че в 9:30 часа кабинет 308 е под ключ, а хората, приключили вече с прегледите, чинно чакат отпред.

 „В комисията влизат същите тези лекари, които са те прегледали преди това, сложили са печата си. Ти си минал през тях, дали са ти разрешение, естествено, че пак ще разрешат. Това е само губене на време, защото,

за да минеш оттук, трябва да си вземеш един ден отпуск.

Освен това стоим толкова време затворени в едни тесни коридори в ситуация на коронавирус. Подигравка е с нас“, възмутено заявява мъж, след като излезе от комисията.

Размотаването започва още от регистратурата, където си попълваш личните данни и ти дават лист с написаните кабинети, през които трябва да минеш. По този път минават 24-годишна глуха жена, без други съпътстващи заболявания, и нейният жестов преводач.

„Първо минахме през хирургичния кабинет. Попитаха я дали има операции и й поставиха печата. Продължихме с кабинета по неврология, лекарят прегледа документите й, написа да отиде да й премерят кръвното“, разказва преводачката на 24-годишната жена. Оттам се отправят към очния кабинет, където прегледът не е фиктивен - преглеждат очните дъна на апарат, проверяват дали не е далтонист, дали вижда наблизо, надалече.

„Когато стигнахме до кабинета по уши, нос, гърло, докторът само й погледна диагнозата и сложи печата. Не й пипна ухото, не й направи аудиограма. Вместо това каза, че трябва да даде кръв за диабет, а тя не страда от диабет. Тя е глуха, ако не я преглеждат тук за това, тогава защо изобщо трябва да минава тази комисия.

Какво е по-различното от прегледа при личния лекар“,

възмущава се преводачката. 

"За мен е безсмислено да се явявам пред комисия. Те ни се подиграват. С по-къса ръка съм по рождение. Колата ми е приспособена за шофиране и имам шофьорска книжка. Сега просто трябва да я подновя. Не разбирам защо трябва да се явявам, ръката няма да ми порасне", каза млад мъж от Стара Загора.

Сред чакащите ред на опашката се говори, че лекарите от комисията получавали от държавата по 22 лв. на човек за преглед. 

Многократно направените опити от екипа на "Марица" да се свърже с председателя на комисията удариха на камък. 

Пандемията обаче успя да реши един от проблемите на ТОЛЕК комисиите. Заради удължения срок на изтеклите шофьорски книжки вече за хората с увреждания не е толкова голям проблем, че чакат с месеци, за да докажат правоспособност пред ТОЛЕК. 

Не всеки с ТЕЛК минава такава комисия, джипито решава

Не всеки освидетелстван с ТЕЛК трябва да минава през експертна комисия, за да му бъде дадено разрешение за шофьорска книжка. За повечето заболявания решението се взима от личния лекар. Това становище изпраща шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ Николай Хаджиев до Съюза на глухите в България след запитване от тяхна страна. Освен това се посочва, че глухотата не попада в тази група заболявания.

За да не се получават недоразумения както досега, заради грешно тълкуване на нормативната база, Николай Хаджиев е информирал служителите, приемащи документите за подновяване и издаване на шофьорските книжки, да спазват Наредбата и да не пращат хората с медицинска експертиза на ТОЛЕК. Той е подчертал, че това трябва да се прави само ако личният лекар е издал такова решение. До момента, щом на служителите в КАТ им излизаше в системата, че шофьорът е освидетелстван, веднага го пращаха да мине през експертната комисия.

Така например тези, които страдат от заболяване на нервната система, съдово заболяване или имат епилептични пристъпи, подлежат на преглед от ТОЛЕК. В тази графа попадат и нашенците с тежки психични разстройства, изоставане в умственото развитие, увреждане на дихателната система, липса на орган, туберкулоза на белите дробове и ортопедични заболявания. За останалите решението е в ръцете на джипито.

Председателят на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров също е изпратил писмо до тях по повод шофьорските книжки. Оказва се обаче, че повечето от дижпитата се страхуват да се подпишат под медицинското и въпреки регламентираното в наредбата ще изпращат хората с увреждания да се явяват пред експертната комисия.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?