46

Наследникът на Кудоглу и Здравко Димитров откриха паметника на Благодетеля

Прекият наследник на благодетеля Димитър Кудоглу адвокат Пенчо Братоев и другите негови роднини бяха специални гости на церемонията по възстановяването на паметника му в „Цар-Симеоновата градина”.

Благодетелят вече гледа пловдивчани от голямата източна алея точно до Пощата.

Паметникът е бил вдигнат през 1940 след смъртта на създателя на Дома за благотворителност и народно здраве. През 1951 година комунистическият режим го премахва.

Наследникът на Кудоглу - Пенчо Братоев

Миналата година по предложение на кмета Здравко Димитров Общинският съвет гласува единодушно бюстът, който се пазеше в Градската художествена галерия, да бъде възстановен в градината.

На церемонията се събраха много граждани и общественици. Там бяха кметът Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, председателят на общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметове и районни кметове. 

Адвокат Братоев припомни, че паметникът е бил вдигнат заради искреното човеколюбие и хуманност на Кудоглу.

„За съжаление след това тези идеи се сблъскват с една от големите чуми на 20-ти век – а именно комунизма и неговия кървав режим. Във времена като това имаме нужда от имената на Васил Априлов, на Христо и  Евлоги Георгиеви като Петко Семов и Димитър Кудоглу, които символизират онези християнски добродетели”, каза младият човек.

Кметът Здравко Димитров подчерта, че винаги община Пловдив е подкрепяла Димитър Кудоглу в неговото дело.

Кметът и адвокат Братоев дръпнаха символичното покривало над паметника за нов живот.

„Когато миналата година внесох предложение за възстановяване на бюст-паметника на Кудоглу общинският съвет гласува единодушно. Той ни помага и днес – именно Белодробна болница сега прие бежанците от Украйна. В началото на мандата си гарантирах, че Белодробна болница ще си остане такава каквато е – някой се бяха вгледали в нея и я виждаха като хотел, но ние истинските пловдивчани няма да позволим това да се случи”, каза Здравко Димитров.

Доц. д-р Стефан Шивачев припомни думите на Благодетеля само месец преди смъртта му, докато гледа Дома на благотворителността и народното здраве: „Душата ми се пълни като го гледам – това е моята истинска рожба!”

И нерадостната съдба на всеки пловдивски дарител. „Само за издръжката на Дома за 13 години Димитър Кудоглу дава 39 милиона лева. Дарените му имоти за Пловдив са за над 26 милиона лева. 

„И през май 1951 пловдивчани са потресени от разрушаването на паметника му в Цар-Симеоновата градина. Недко Каблешков пише в гневно писмо до градския съвет: Какво зло е сторил този покойник, та му се изхвърляте бюста. Още на следващия ден на мястото бе посадена трева за да не си личи къде е била паметника!”, каза доц. д-р Шивачев.

снимки: Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 3 оценки
4.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Папиханус

Папиханус

25.05.2023 | 23:37

Зизу защо гледа като изтарван?

Отговори
0 0
В.С.С.

В.С.С.

24.05.2023 | 22:25

Нали сте уж сериозна медия, "Марица"? Направете си справка и най-накрая проумейте, че Стефан Шивачев не е доцент. Всички медии и страницата на общината вече го наричат само д-р. Единствено вие упорствате в тази публична измама. Ако не знаете, че има разлика - толкова по-зле за вас!

Отговори
0 2
гражданин

гражданин

24.05.2023 | 17:06

тези управляващи града ни, не са достойни да открият този паметник, на този Велик българин, една стотнка не са дарили, а само КРАЛИ!и продължават да крадат....

Отговори
7 4
Аз Бу Ки

Аз Бу Ки

24.05.2023 | 15:02

Ох ще повърна от този “истински” пловдивчанин!Как пък не запомни на изус две думи за да ги каже на пловдивчани!Почнали са да му пишат текстовете като на бай Тошо с гелеми букви на дебели картони!Имам чувството ,че ако ги няма PR рите този само ще мучи!

Отговори
8 5
Веди

Веди

24.05.2023 | 15:43

Вместо да плюеш, помисли ти какво си направил!

Отговори
8 4
Пик

Пик

24.05.2023 | 20:04

Не бе !Само ще блее!

Отговори
0 3
Пловдив е Ваш г-н Борисов?

Пловдив е Ваш г-н Борисов?

24.05.2023 | 20:08

А ти какво си направил?.Сигурно нищо освен само душевни фелации на лицето З ЗД,което ако не е кмет ще е един прост кръчмар и нищо повече!

Отговори
1 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?