Следвайте ни

Нашествие през уикенда: Софиянци задръстиха с коли Стария град СНИМКИ

В резервата има две бариери, но пешеходците не могат да се разминат от наплива на автомобили

viber icon

Десетки автомобили окупират  тесните улици в Стария град и пешеходците с мъка се разминават с колите. Туристите, които през лятото са забележимо повече, са принудени постоянно да се оглеждат, за да не попаднат под колелата на автомобилите.

Много от тях са със софийски номера, вероятно на хора, дошли или по работа в Пловдив, или по-скоро – на разходка в най-хубавия град, след като жегите поотминаха. 

Оказва се, че дори и  двете бариери, сложени  от общината да предпазват резервата от автомобилното нашествие, не помагат за по-спокойно преминаване. Кола след кола влизат на ул. „Съборна“, главната на Стария град.

Автомобилите са наредени плътно един до друг на тесния паваж до Жълтото училище и входа на Античния театър. Един от шофьорите обяснява, че в църквата се венчават младоженци, а за сватбите достъпът е разрешен. Бариерите се вдигат за всички, които живеят в резервата, пропуски са издадени и на отделни групи работещи в старинния квартал. 

В паркинг е превърнато и миниатюрното пространство до Историческия музей, въпреки че на входа  откъм Понеделник пазара също е монтирана бариера. През нея се влиза само с пропуск, а се излиза по друга улица на Източна порта, за да не се създава хаос в движението. 

За бариерата настояваха жителите на резервата, възмутени, че пред къщите им по цял ден се оставят коли на хора, които идват по работа в центъра. "Вярно е, че хората  трябва някъде да паркират, но има синя зона и паркинги в широкия център. Тарикатите обаче пак успяват по някакъв начин да спират в Стария град, където и без това едва намираме място за колите си",  сподели Недялко Пенков, който от години живее на Трихълмието.   


Снимки от Наташа Манева  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

SB45

SB45

22.08.2021 | 07:24

Хаха....Едните столичани (в повече),другите живеели в най-хубавия град(е то там друг град,в района, просто няма).Айде поздрави от морето,леваци!

Отговори
1 1
Ти да видиш

Ти да видиш

21.08.2021 | 15:53

Салваторе,ти майка си много п рост! Шопите са слезли по сокаците. Има 1% кореняци,другото едва говори нормален български.

Отговори
5 0
Салваторе

Салваторе

21.08.2021 | 14:26

Ядосали се пловдивските простаци на софийските... Радвайте се, че изобщо са дошли като туристи в този пропаднал град да подкрепят поне малко останалия тук бизнес. А и колко истински пловдивчани останаха. Бохемата поизмря, децата им да по чужбина. Останаха циганчетата и балканджиите,които се нароиха по комплексите. За съжаление.

Отговори
8 18
До комплексаря

До комплексаря

21.08.2021 | 13:58

Ти си селско г оведо,дошло от някоя махала без път в София. Избиваш комплекси и се мислиш за софиянец. Абе я обувай цървулите и марш на село.

Отговори
17 1
Ха ха

Ха ха

21.08.2021 | 13:55

Т ъпи,п рости шопи! Всички сте селяни,ама се пишете софиянци! Самочувствие до бога,а акъл никакъв. Живеете мизерно в панелка,ама важното е, че сте заменили кенефа на двора,с такъв в апартаментче от 30 квадрата. Ама интелекта ви е нулев. Него няма как да замените. Т ъпаци!

Отговори
15 1
7632

7632

21.08.2021 | 13:05

Стария град е обявен за резерват. Кой допуска коли? И защо заради с капаните шопи,пешеходците да не могат да минат? Точно сега,когато има толкова болни кому го държат тук? Като въшки са! Пъплят навсякъде,ама тук лекарите не са като в София.

Отговори
23 3
Абе, комплексар

Абе, комплексар

21.08.2021 | 13:42

К'ъв ти е проблемът със софиянци???? Като гледам на снимките, колите са турска, благоевградска и пловдивска, ама дай да лаем по софиянци....Боклуци, като дойдете в столицата, я осирате отвсякъде, ама иначе лаете....провинциалисти с комплекси.

Отговори
12 11
Тъ пан

Тъ пан

21.08.2021 | 14:00

Т ъп,с елски г ъз! Бегом на село при овцете . Ти си софиянец,ама в някой друг живот

Отговори
13 2
мамицата ви

мамицата ви

21.08.2021 | 12:35

да ми носите зарази сте дошли а къде е общинската да лепи глоби ?!!!

Отговори
16 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?