Следвайте ни

Нашествие от котки и бълхи по входовете

Над 10 000 безпризорни животни разнасят болести по улиците

viber icon

Над 10 000 безпризорни котки тормозят Пловдив. Те мяукат, пълнят с изпражнения пясъчниците на детските площадки, а храната, която им подхвърлят на тротоара, оставя мазни петна.  До свръхпопулацията се стигна, след като броят на уличните кучета намаля драстично. Едва 500 котки са кастрирани, съобщи шефът на Зооветеринарния комплекс д-р Марчо Дулев.

За да се реши проблемът, ветеринарите внасят в Общинския съвет специална програма. Тя включва конкретни стъпки за справяне с мяукащата напаст до 2017 г. Първата стъпка е закупуване на още един микробус. Този въпрос вече е решен, след като кметът Иван Тотев е запознат с проблема. Започваме ударно работа с два екипа само за котки и един за кучета, заяви д-р Дулев. Те ще работят целогодишно. Надяваме се по този начин да намалим драстично популацията, надява се ветеринарният лекар. 

Ловенето на котките е специфично и далеч по-трудно от това на кучетата, коментират ветеринари. За целта ще се използват специални капани, в които ще се слагат различни примамки - парче риба или пилешко. След като бъдат уловени, животните ще бъдат упоявани и кастрирани. След операцията екипите ще ги пускат отново в районите, откъдето са били уловени.

Уличните котки в момента тероризират целия град, оплакват се пловдивчани. Ветеринарите предупреждават, че бездомните животни са приносители на бяс, както и на специфично гъбично заболяване, което се предава и на човека. Цели жилищни блокове са пламнали с бълхи и дезинфекционните екипи не смогват да обработват заявките. След като котка родила в мазето на пловдивско училище, цялата сграда се напълниха с бълхи. Наложило се спешната намеса на дезинфектори, за да решат проблема.

Освен бълхи, от които е пламнал целият град, котките пренасят туларемия, бяс или тетанус. Голям проблем са пясъчниците, в които играят децата. Там е пълно с котешки фекалии. А така се пренасят глисти и тении, поясни д-р Тихомир Трендафилов от ОП "Зооветеринарен комплекс”. Безпризорни котки има в целия град. Получаваме сигнали от всички райони. Те се примамват с капани, кастрират се, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс и пак се пускат, обясни процедурата д-р Трендафилов.   

Според Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки има зоодоброволци, които могат да хранят животните на определени места, като ги поддържат чисти и дезинфекцират. Това обясни шефът на дирекция "Екология” в общината доцент Стефан Шилев.  За останалите е забранено. Предвидени са глоби от 100 до 200 лева - за първо нарушение, и от 250 до 500 - за второ.

Поне по 4-5 сигнала за хранене на бездомни котки имаме всяка седмица, обясни шефът на Инспектората Владо Илиев. Вече имаме актове, налагали сме и максималната от 500 лева глоба, допълни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

мама Божка

мама Божка

06.11.2014 | 10:50

Е докога едно и също ще дъвчим?в \"Южен е голяма гняс с тия котки,карате ни да се излагаме,като се дебнем да снимаме и доносничим!Във всеки блок,и вход има някой ненормалник,дето плаче ,че му е малка пенсията,а дава пари за кот.храна.На \"3 ти март\"са минимум 10 коткари,никой не ги е глобил,В блок 8,вх.а са трима,даже като вали си ги хранян в колите,на сушина...

Отговори
0 0
пловдив

пловдив

06.11.2014 | 10:12

Краѝно време е.Дано поскоро стане кастрацията,докато не е станало късно.Здравето на децата ми е по важно от котките.Коѝто си иска котка да си я прибере в къщи,ида се грижи за нея.Уличните котки са подвижни разносители на болести,и бълхи.

Отговори
0 0
Петър

Петър

06.11.2014 | 09:49

Изроди! Ако някой тормози пловдивчани, това са тъпия кмет и корумпираните общинари!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?