2374

"Народен събор Пловдив" този уикенд в парк Лаута

На 3, 4 и 5 юни ще се проведе най-големият фестивал в Пловдив и един от най-мащабните в България – „Пловдивският народен събор“! Цели 3 дни, изпълнени с пъстрота, фолклор и родолюбие.

Този петък, събота и неделя, за седма поредна година, парк „Лаута“ ще приюти повече от 4 000 изпълнители от цялата страна, а организаторите очакват събитието да бъде посетено от рекордните 90 000 души.

Програмата ще бъде украсена от концертите на „Гласът на България“ - Петя Панева, Виевска фолк група, Калина и Невена , Райко Кирилов, ансамбъл „Дилянка“, „Големите гайди“, гайдарски състав „Орфей“, а специално за откриването ще видите ансамбъл „Тракия“!

Дечица от повече от 20 детски градини се включват за първи път във фестивала.

Дългоочакваната „Хоротека на открито“ за майсторите на танците ще бъде по 5 часа през събота и неделя вечер. Тази година освен двете големи сцени ще има и "Хорище" - Сцена 3, на което свободно ще се танцува или репетира преди и след участие!

Битовата детска работилница с трикраки столчета ще забавлява най-малките посетители. Там ще оцветяваме шевици, народни носи, ще сглобяваме пъзели с история, ще учим и смятаме.

Тъкачница „Багреница“ ще ни гостува с истински стан, на който всеки може да пробва един от най-древните занаяти – тъкачеството.

Сдружения „Традиция“ и „Родолюбие“ и тази година ще покажат изложби на старинно оръжите, народни носии и възстановки.

Специалните уроци по народни танци, етно-кардиото и училището по музикални инструменти (тъпан, гайда, кавал и гъдулка) ще помогнат на начинаещите да се докоснат до българския фолклор.

И изненадата за 2022 год. – търсим двойки, на които им предстои сватба, за да ги зарадваме с едно невероятно преживяване. Записваме сватбени мераклии, които да „оженим“ в битов стил на сцената. PostArt ще направят сценично разработен обичай за вас. Ще танцувате, ще сте пременени в автентични, над 100 годишни сватбени носии, ще бръснем момъка и ще забулим момата, ще има питка и знаме – една истинска фолклорна сватба. Очакваме записванията на съобщение в страницата на „Народен събор Пловдив“, а чрез жребий ще изберем младоженците - https://www.facebook.com/narodensaborplovdiv

Водещи на събитието са Веселина Бабаджанкова и Димитър Петров!

Най-дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Молим шофьорите за движение с повишено внимание и спазване на ограниченията. Ще бъде извършван постоянен контрол с камери за скорост!

Фестивалът „Народен събор Пловдив“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив!

Ето и цялата програма:

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?