Следвайте ни

Народът го закъса, скача срещу бързите кредити

viber icon

Бум на делата срещу бързите кредити отчете председателят на Районен съд-Пловдив Иван Калибацев.

Гражданите масово негодуват срещу високите лихви и нищожни клаузи по сключените договори. За радост, повечето такива дела завършват в полза на ощетения потребител.

За активността на гражданите говори статистиката. Броят на гражданските дела от 2526 за първата половина на 2019 г. е скочил на 3013 за първото шестмесечие на 2020 г.

Служителите от системата на МВР също масово си търсят правата. Те негодуват срещу заплащането за извънреден и нощен труд. Първо се жалвали служителите от затворите, след което и полицаи.

От Районния съд контрираха фондация "Джендър Алтернативи" за домашното насилие в Пловдив.

"Няма бум на исковете за развод за защита по домашно насилие. За първите шест месеца на 2019 година има 237 заведени граждански дела за развод и недействителност на брака, като за шестмесечието на тази година те са 170.

263 са делата за развод по взаимно съгласие през януари-юни 2019-та, докато през първите шест месеца на тази са общо 191.

103 са делата по искове за Закона за домашното насилие за първото полугодие на миналата година, докато до края на юни 2020-та броят е почти идентичен - общо 100", каза Калибацев.

И по време на извънредното положение делата за домашно насилие са разглеждани. Ежедневно се входирани исковете за разводи и за защита от домашно насилие.

"Ако е имало бум на насилието, то би следвало да има доста заведени дела през последния месец и половина, но такива увеличение не отчитаме" посочи Калибацев.

Общо образуваните граждански дела в Районния съд са 11 494 от началото на тази година, докато за същия период на миналата са 14 934.

Спадът се дължи на малката пауза покрай коронавируса и предприетите мерки, свързани със заразата. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?