Следвайте ни

Наркомани и клошари превзеха кино "Космос"

Вратата на емблематичната сграда зее ден и нощ, вътре не се диша

viber icon

Емблематичното кино "Космос" стана свърталище на клошари и наркомани, показа проверка на „Марица“. Въпреки обещанията на общината, че сградата ще се превърне в младежки арт център, който да посреща гости и туристи през 2019 г., единственото изкуство, което цари там, са грозни графити, драсканици и други изблици на вандализъм.

Доскоро зданието с амфитеатралната зала за 800 зрители се държеше под ключ. Вчера обаче репортерите ни завариха входната врата зейнала и подпряна с изкъртен стол. Картината, която се разкрива пред посетителите, дръзнали да прекрачат прага, е достойна за снимачна площадка на филм по роман на Стивън Кинг.

Отвътре кино "Космос" изглежда отчайващо. В цялата сграда се носи отвратителна миризма на урина. Подът на първия етаж е в натрошени стъкла, паднали от изпочупените прозорци на горното ниво. За страховития облик на бъдещото арт пространство допринасят и изкъртената мазилка, парчетата тухли и стари пластмасови тръби, които също се пръснати навсякъде. Компания им правят купища боклуци -бутилки от бира или безалкохолно, опаковки от закуски, прашни кутии, чашки за кафе и страници от стари книги, които най-вероятно се ползват за подпалки.

Вляво от входа скитници са си заформили гардероб - мръсни кецове и стар сак, от който се подават намачкани панталони и горнище, върху които лежат бутилчица спирт и бира за разреждане.

Спалното помещение е на втория етаж. Там репортерите ни завариха торба с дрехи и хвърлен на плочата стар дюшек, изгорял наполовина. Спалнята има и собствен "санитарен възел", разположен в един от коридорите, където преди са били работните и складовите помещения. В един от ъглите има запазен интересен колаж, останал от времето, когато идеите за възраждането на кино "Космос" не са били само мечти - в кьошето са залепени снимки от стари филми, на които се виждат младините на световноизвестни актьори. И това кътче обаче не е пожалено от вандалите, които щедро са го нашарили със спрей. Драсканиците са превзели цялата вътрешност на киното.

Призрачен коридор, който навява апокалиптични мисли, води до амфитеатралната зала. Трудно някой може да каже какво точно се случва там, тъй като огромното помещение е потънало в мрак. Дори и фенер не помага, ​защото площта на залата е огромна. Преди време няколко камиона с отпадъци бяха изкарани от изтърбушената сграда, включително изгнилите седалки. Вчера таванът беше заплашително наведен, а местата бяха останали само на бетон.

Ремонта ще го бъде някога, но не сега

Надеждите за бърз и адекватен ремонт на кино "Космос" останаха в миналото. Преди година беше представен проект за реконструкция, за който обаче беше поискана солена цена от 5 милиона лева. Конфликт възникна и със собствениците на площадното пространство от фамилията на адвокат Дяко Дяков. Преди време те си възстановиха правата върху близо 500 кв. метра, завещани им в наследство, и построиха сглобяеми търговски обекти. Отчуждаването отне най-малко две години. От съборените магазини сега са останали само бетонни фундаменти, а нагли шофьори са превърнали мястото в нелегален паркинг.

През април Община Пловдив обяви архитектурен конкурс за основен ремонт на кино "Космос". Засега няма избран колектив. Има оферти и те се разглеждат, заявиха преди месец от администрацията. За идеен проект от бюджета дават 20 000 лева, от които 10 000 лева за първо място, 6000 за второ и 4000 за трето. След това вероятно ще бъде обявен инженеринг, което означава изготвяне на работен проект и изпълнение. Цялата тази процедура ще отнеме поне три години. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Дии

Дии

20.08.2019 | 22:23

Името на киното е КОМСОМОЛ. Космос е само в празните ви глави. Комунистите ги е срам от комсомола

Отговори
5 1
Дии

Дии

20.08.2019 | 22:20

Защо го наричате Космос? Срамувате се от истинското му име- КОМСОМОЛ или ако трябва да е правилно е КомсЪмл. Комунистически сЪюз на младежта. Явно комунистите се срамуват от името Комсомол.

Отговори
4 1
Това е то

Това е то

20.08.2019 | 21:29

Защо общината изгони младите архитекти от колектив Космос, стана ли ясно на всички? Защо опразни киното? За да се повтори случката с подпалвните тютюневи складове. Впрочем, пожар имаше, малък, слава Богу.

Отговори
2 0
е вий ко очаквахте

е вий ко очаквахте

20.08.2019 | 21:14

тва с уя е артмарттекнолъджи хахахах , чакат го още малко и некоя утринна неделя с два багера ше го ремонтират, те така правят новите строители на града, справка Тютюневия град, Шнитер, Цар Асен...и сто други, иначе бай митю помака( розата) маца и цапа по центъра, вижте му новата порно идилия - флаин хай/ундърграунд пиниз хахахха

Отговори
1 0
Район  Централен

Район Централен

20.08.2019 | 19:40

ВЕДНАГА ЗАПОЧНЕТЕ РЕМОНТ. ТОВА БЕШЕ ПРЕКРАСНО КИНО И СЛАДКАРНИЦА. ЕТО КАКВО СТАНА, ИНАЧЕ СЕ ЗАСТРОЯВА ВСЕКО СВОБОДНО МЕСТО ЗА АПАРТАМЕНТИ. ИМА КЕЛИПИР

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?