Следвайте ни

Напрежението ескалира: Клозетни войни край "Санкт Петербург"

viber icon

Време е да се седне на масата за преговори

Казусът с парка в район "Северен" се превръща в хроничен проблем. И трите страни са в правото си, но нито една от тях явно не желае да чуе какво предлагат другите две. Ситуацията е патова, защото никой не е изцяло прав. 

От една страна, е инвеститорът, който е платил немалко пари за имота, а вече 4 години не може да го използва, а в същото време частната му собственост се ползва от живеещите в квартала за паркинг и разходки. Гражданите също са прави, защото не желаят над къщите им да се издигне поредният мастодонт от бетон. Администрацията на кмета Здравко Димитров е в най-сложна ситуация, защото наследи горещия картоф от предишния екип в Общината, а освен това трябва да защити обещаното от премиера Борисов през 2019 - тук да има парк и само парк. Тотев обеща на Борисов, че ще реши проблема, но не го стори, както много други важни неща в града. 

Сега в Общината се надяват да изпълнят чуждото обещание, като променят статута на терена на зеленина в новия Общ устройствен план. Проблемът е, че дори и да се случи така, за да направи парк до хотела, администрацията ще трябва да намери немалко пари за отчуждаването на имота. А предложената от нея цена най-вероятно ще влезе в съда и т.н. 

Дошло е време трите спорещи страни да започнат да се чуват и да седнат на масата за преговори. Добре е там да бъдат поканени още бившият кмет и представители на Общинския съвет. И ако се постигне споразумение, което да удовлетворява всички, всеки да спази дадената дума в него. 

Другото е още спорове в съда и на улицата и по-големи бели.

Собственикът на имота до хотела: Общината заличава съдебни доказателства по съдебен спор, като ремонтира тоалетната 

Собственикът на имота до хотел "Санкт Петербург" - "Парадайс Гардън Резиденс" ЕООД, чрез своите адвокати е входирала официален сигнал до всички компетентни институции за извършване на незаконен ремонт от страна на Община Пловдив в терена. Става дума за строителни дейности в старата тоалетна, която е обявена за опасна и подлежаща на събаряне от Пловдивския административен съд. За действията на администрацията са уведомени Върховна административна прокуратура, районната прокуратура в Пловдив, началникът на РДНСК, както и областният управител Дани Каназирева. 

В сигнала се посочва, че служители на местната администрация със знанието на Община Пловдив извършват

 незаконни строителни дейности в притежавания от дружеството частен имот,

за които има съмнения, че са незаконни. Основният аргумент на собственика и представителите му е свързан със съдебно решение от 8 октомври 2020 година на Административния съд в Пловдив, с което тоалетната се обявява за опасна и неподлежаща на поправяне, тъй като е компрометирана самата <210> конструкция. Съдът е категоричен още, че тоалетната се явява строеж, без строителни книжа и като такъв не подлежи на саниране.

Ключова по казуса е частта от съдебното решение, в която се казва: "Не се спори от страните, че разположението на сградата в частен имот не позволява възстановяване, поправяне или заздравяване, тъй като жалбоподателят не желае в собствения му имот да има сграда с подобно предназначение и имотът му да е натоварен с такива ограничения, като масов достъп на външни лица". Само по себе си това значи, че по време на делото

юристите на Община Пловдив не са оспорили факта, че сградата не може да бъде ремонтирана. 

Според Административния съд в Пловдив са налице предпоставките на чл.196, ал.З и чл.195, ал.6 от ЗУТ за премахване на вредна в санитарно отношение сграда, която следва да се премахне по административен ред.

В сигнала до институциите се казва още, че собственикът на имота е научил от публикация на "Марица" за ремонтните дейности на сградата, които са започнали в имота му. Посочва се, че подобни действия са грубо незачитане на частната собственост и установения в страната правов ред.

"Вместо да изчакат резултата от водения съдебен процес и да съобразят поведението си с постановения окончателен съдебен акт, кметът и администрацията на Община Пловдив са решили да обсъдят този въпрос с очевидно по-авторитетна в техните очи институция - физическото лице Асен Костов. И са решили да действат на своя глава, без да дочакат окончателния съдебен акт, който ще бъде задължителен за тях, и да съобразят неговите правни последици, а по-скоро решавайки да осуетят изпълнението му в аванс, чрез предприемане на незаконни и самоволни действия".

Адвокатите на "Парадайс Гардън Резиденс" ЕООД смятат за сериозно нарушение, че

 около сградата на бившата тоалетна са поставени метални заграждания,

на които вместо изискуемата от действащата нормативна уредба информационна табела е имало надпис на бял лист формат А4. Той гласи: „Обект: Ремонт на тоалетна в градски парк, разположен южно на парк-хотел Санкт Петербург“, без да е посочено кой е възложителят, кой е изпълнителят и на какво основание се извършва СМР.

Собственикът и представителите му са категорични, че с извършвания от Общината нерегламентиран ремонт за пореден път се провокира напрежение и се създават предпоставки за конфликти. Освен това се нарушава и конституционното право на неприкосновеност на частната собственост.

Нито една институция обаче засега не е реагирала на сигнала. Това е направила единствено администрацията на район "Северен", която е опитала да извърши проверка, но без резултат.

В четвъртък и петък напрежението около парка отново ескалира, след като служители на реда опитаха да установят кой и по какъв ред извършва ремонта, а на място бяха посрещнати от Асен Костов и малка група активисти, действащи в защита на парка. 

 

На улицата и в съда: Сагата с парка - две години битки без никакъв напредък

Сагата с парка до хотел "Санкт Петербург" скоро ще навърти 2 години. Битките се водят на улицата и в съда с различно надмощие. Спорещите страни обаче не постигат никакъв напредък. Протестърите от квартала и местната администрация се надяват, че казусът ще се реши с въвеждането в действие на нов Подробен устройствен план, според който територията е обявена за зелена зона. Собственикът пък вярва, че въпросният ПУП е незаконен, и се надява да докаже това в съда. 

"Марица" припомня началото на сагата и как се стигна до порочния кръг с парка.

Лятото на 2017 - Фирмата „Парадайс Гардън Резидънс” ЕООД купува от Георги Гергов имота за близо 1 милион лева

Февруари 2019 - Инвеститорът за пръв път използва правата си над имота, като организира санитарна сеч. Това се оказва и катализатор за общественото недоволство.

3 март 2019 - Организиран е първият протест от група граждани, които настояват паркът да бъде запазен. 

13 март 2019 - Граждани от район "Северен" вече са създали инициативен комитет и се срещат за пръв път с тогавашния кмет Иван Тотев, който се ангажира в своя мандат да разреши случая. Протестите в парка стават ежедневни. 

19 март 2019 - Недоволните граждани протестират пред Общината. На организираната среща представители на собственика предлагат три варианта. Първият е да се назначат вещи лица, които да оценят имота, а Община Пловдив да го откупи. Вторият е земята да бъде отредена за спорт и атракции. Третият е пет декара да подари на общината за парк, а с останалите - за комплексно застрояване.

27 март 2019 - Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посещава лично парка зад хотел “Санкт Петербург” и уверява представителите на инициативния комитет, че ще съдейства за това имотът да остане парк. Нанков говори за технически грешки и разминавания в градоустройствения план.

1 април 2019 - Инициативният комитет отива на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Основният предмет на срещата е ситуацията с бившия военен бункер, който гражданите смятат, че може да се окаже силен коз в запазването на терена като парк.

6 април 2019 - Експертите на Министерството на отбраната се ангажират да търсят в архивите всякакви документи за бункера.

10 април 2019 - Асен Костов говори за пръв път за общинската тоалетна, намираща се в имота. Според инициативния комитет това означава, че общината става съсобственик в парка.

12 април 2019 - Инвеститорът слага цена от 3,9 млн. лева за 16-те дка до хотел „Санкт Петербург”.

19 април 2019 - Тогавашния областен управител Здравко Димитров подкрепя публично протеста в защита на парка до хотел "Санкт Петербург" и дори слага подписа си под искането на квартала за запазването на зелената площ.

6 май 2019 - Премиерът Бойко Борисов идва лично в парка и разпорежда на кмета Тотев да направи всичко необходимо, за да го запази за пловдивчани и да спре всякакви намерения за строеж.

Юни 2019 - Започва поредицата от съдебни дела, касаещи документите на имота, бункера и тоалетната в него.

28 май 2020 - И Мая Манолова посещава парка и се среща с инициативния комитет. Междувременно делата за спорния имот вече са 3.

30 юни 2020 - Общината връща на инвеститора проекта му за застрояване на парка зад "Санкт Петербург". Покрай големите национални протести каузата на парка остава на заден план, но съдебните спорове между общината и собственика продължават. 

10 февруари 2021 - Община Пловдив огражда тоалетната след среща между кмета Здравко Димитров и Асен Костов и започва ремонт.

 

Иван Демерджиев, адвокат на дружеството, собственик на имота

 

Адвокат Иван Демерджиев: Всички ще плащаме за действията на общината

Абсурдно е администрацията да харчи пари за ремонт на нещо, което утре може и да се бута. Действията в обекта са незаконни, защото по казуса с тоалетната има висящо съдебно дело  

Действията на Общината са изключително странни и в противоречие с всякаква логика. Абсурдно е да хвърляш обществени средства и да ремонтираш нещо, което може да се окаже незаконно построено, предмет е на съдебен спор и може съвсем скоро да бъде съборено. В момента има висящо дело, което предстои да се разгледа от Върховния административен съд. Той, а не Общината или група граждани, ще реши дали тоалетната в имота подлежи на премахване. Поискахме съоръжението да се премахне с мотивите, че е опасно и изключително лошо в конструктивен план. Тази тоалетна отдавна е негодна за ползване. Общината е постановила мълчалив отказ. Съдът на първа инстанция обаче отсъди, че в действителност конструкцията на тоалетната е опасна, а сградата не е захранена законно с ток и вода. Проблемът е особено актуален на фона на 

 трагедията, която се случи в София със захранването с ток на един такъв обект. 

Общината действа под давление на определени граждани, които нямат юридически грамотност. Последиците от тези действия обаче няма да се носят от въпросните граждани, а от служителите в общината. На практика докато все още има висящо дело за въпросната тоалетна и още повече - решение на съда на първа инстанция, всякакви подобни действия от която и да е страна са незаконни.

И до момента за сградата няма строителни документи. Самият ПУП, който общината прие и в който е отразена въпросната тоалетна, също е обжалван и момента е в съда. При това положение не може да се прави нищо друго освен така наречения „текущ ремонт“, който обаче не може да засяга конструкцията на сградата. А вещите лица и съда на първа инстанция са категорични, че конструкцията на тази тоалетна е компрометирана. Как тогава ще се използва тоалетната след ремонта, след като е признато, че конструкцията е опасна. А ако стане някакъв инцидент в тази опасна сграда, кой ще носи отговорност. Кой ще носи отговорност и за похарчените средства от общинския бюджет, ако и на следваща инстанция 

съдът се произнесе, че сградата е негодна и опасна и трябва да се премахне.

 Сметката за това своеволие на местната администрация и този безсмислен ремонт ще бъде платен от всички пловдивчани и данъкоплатци. Кой ще плати разходите и за загубените съдебни дела? На мен, като на пловдивчанин, не ми е приятно да водя съдебни дела срещу общината, а после да плащам разходите за тях като гражданин.

Още по-абсурдно е, че никой от общината не е потърсил собственика на имота, за да иска разрешение да извършва каквито и да било дейности. На всичко отгоре получихме писмо от район „Северен“, който трябваше да проверява действията на Голяма община, като от нас се изискваше да осигурим достъп. Разбирате ли - общината е вътре и прави ремонт, докато нейната подструктура - район „Северен“, иска от нас да осигурим достъп до мястото, заградено от самата община. 

На място проверяващите от районната администрация са казали, че документи не са им били представени от Голяма община, но и те нямало как да ги задължат или изискат, защото тя се явява принципал на районното кметство. Как тогава ще извършат тази проверка, след като проверяващите не могат да получат дори документите. 

Пълен правен и юридически абсурд. Ние подаваме сигнал за нерегламентирани строително-ремонтни дейности, а искат от нас достъп до заградения от друг обект.  

Това абсолютно своеволие не подхожда на Община Пловдив.

Решил един човек от улицата, че иска нещо, и цялата администрация му се връзва на акъла,

без да се ползва юридическия си екип и без да се направи анализ на ситуацията. Просто скача и го прави на момента. Няколко пъти съм казвал пред инициативния комитет, че уважавам исканията им, но те трябва да бъдат разрешени от закона и съда, а не да се реализират за чужда сметка. Не може исканията на един да бъдат с приоритети пред исканията на друг.

От трибуната на вашата медия отново питам - кой ще плати всички тези разходи - това са хиляди левове и на мен лично, като гражданин, ми е неудобно. Всеки трябва да носи отговорността за деянията си. Ако аз или някой гражданин реши да си вдигне една пристройка в двора - институциите ще ни съсипят от проверки. А в момента ние не можем да накараме нито една институция да провери какво се случва и на база на какви документи се прави ремонтът на въпросната тоалетна. Да не говорим, че собственикът на имота дори не е потърсен за уведомление, пък какво остава за съгласие.

 

Общината: Изпълняваме задълженията си като собственик, ремонтът продължава

"Марица" потърси  пресцентъра на община Пловдив, за да получи отговори на няколко въпроса относно казуса с ремонта на тоалетната.

Ето какво ни отговориха от там. 

1. Уведомила ли е община Пловдив собственика на терена, върху който е разположена тоалетната в парка до хотел "Санкт Петербург", че ще бъдат извършвани строително-ремонтни дейности по общинската собственост? И ако не - защо?

Община Пловдив не е уведомила „Парадайс Гардън Резидънс“ ЕООД, ЕИК 204775862 за извършването на ремонтни дейности в сграда с идент. 56784.506.1508.2 по КККР на гр. Пловдив. Редът и условията за уведомяване при извършване на такива дейности е уреден в Закона за устройство на територията.

2. Има ли всички необходими строителни документи и разрешения за извършвания ремонт, при условие, че последният ПУП на община Пловдив все още се обжалва в съда? 

С писмо наш вх. № 21 РС-118/17.02.2021 г. е препратен по компетентност сигнал от „Парадайс Гардън Резидънс“ ЕООД, ЕИК 204775862, за извършване на проверка във връзка със строителни дейности в сграда с идент. 56784.506.1508.2 по КККР на гр. Пловдив. В тази връзка предстои извършване на проверка. 

3. Как ще коментирате твърденията на адвоката на фирмата-собственик, че Пловдивска община в момента извършва грубо нарушение, като ремонтира тоалетната, докато тя все още е обект на съдебни дела, и така може да бъдат заличени важни доказателства, касаещи делото? 

На основание чл. 195, ал. 1 от Закона за устройство на територията собствениците на строежи са длъжни да ги поддържат в добро техническо състояние. Община Пловдив като собственик на сграда с идент. 56784.506.1508.2 по КККР на гр. Пловдив изпълнява тези свои законови задължения.

4. Ще продължат ли самите ремонтни дейности по тоалетната в парка, въпреки опитите на собственика на имота и представителите му да ги осуетят? 

Както беше посочено в отговор на въпрос 3, това е законово задължение на собственика.

5. Защо общината не е възразила по време на делото в Административния съд, че разположението на сградата в частен имот не позволява възстановяване? - цитирам директно Решение № 1695 от 08.10.2020 г. по адм. д. № 2583/2019 г. на Административен съд град Пловдив "Не се спори от страните, че разположението на сградата в частен имот не позволява възстановяване, поправяне или заздравяване, тъй като жалбоподателят не желае в собствения му имот да има сграда с подобно предназначение и имотът му да е натоварен с такива ограничения като масов достъп на външни лица".

Конкретните изказвания и твърдения на страните и техните процесуални представители са записани официално в протоколи от проведените открити съдебни заседания. Обстоятелството, че кметът на община Пловдив чрез процесуалния си представител е подал касационна жалба против Решение № 1695/08.10.2020 г., постановено по адм. д. № 2583/2019 г. по описа на Административен съд - Пловдив, V състав, показва, че Община Пловдив счита, че са налице спорни въпроси.

6. Кой извършва ремонта на тоалетната в парка?

Ремонтът се извърша от ОП "Жилфонд", които отговарят за всички поддържащите ремонти на общинската собственост в Пловдив.​

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Аха

Аха

23.02.2021 | 11:20

А спомняте ли си Гергов как го придоби ? Чомаков му апортира парка в смесено дружество с Гергов, а после Гергов вдигна капитала и общината загуби контрол върху общото дружество

Отговори
6 0
Малка справка

Малка справка

22.02.2021 | 20:43

Теренът никога не е имал статут на парк. Никога! Ако общината някога във времето след премахване на старите сгради и Девети полк е искала там да има парк, да го е направила. Никой не и е пречил. Това е още преди 10 ноември. Този терен е предвиден за парк хотел Ленинград. По късно е разделен, но никога не му е даван статут на парк. Около него все още има няколко останали къщи, които скоро ще се станат кооперации.

Отговори
2 3
Бъбу

Бъбу

22.02.2021 | 13:19

Най смешното е че този "парк" не е никакъв парк, може би имат в предвид паркинг.

Отговори
3 5
въпрос

въпрос

22.02.2021 | 12:02

Защо когато се разровят миризливи сделки под тях винаги изплува името на Георгш Гергов .Какви ли подкупи е давал за да прилапа без пари общенски парк и да го препродаде скъпо .Същата схема като дупката във Варна , която общната -тимаджииофткупи за 40 милиона лева ,а го е продала най-вероятно за мноооого по малко на другаря Гергов.

Отговори
8 0
Парк

Парк

22.02.2021 | 10:36

Паркът винаги е бил общински. Продажбата е незаконна и който го е продал и който го е купил трябва да са в затвора

Отговори
9 1
Съдникът

Съдникът

21.02.2021 | 12:03

На този продажник, на тази долна душица адвокат Демерджиев му пожелавам да диша смрад и изгорели газове и да е улят в помия щом това иска!

Отговори
9 4
Схемаджии

Схемаджии

20.02.2021 | 18:51

Абе като почнат и адвокати да опандизват за злоупотреба със "закона" Ще се оправят нещата....

Отговори
14 3
Северен

Северен

20.02.2021 | 16:39

Тоя имот изначало е грешно придобит! Но народа казва кьорав карти не играе.... Сега да се направят законови промени....и тоя пич да пие студена вода.... А адвоката да не се прави на умряла лисица....тоя схемаджия тоя път май няма да му проиграе номера...изнудвачески... Парка по всякакъв начин да си остане на гражданите!! А демерджиев да си "търси правата"... Чудя се за какво му е на тоя пич да води дела ялови само да пълни гушите на тоя...вместо да си се договори на изгодно за него предрожение.... Всеки който може трябва да прескача услугата на адвоката....поне не на тези...

Отговори
14 2
Комунист

Комунист

20.02.2021 | 15:13

Комунизма му е майката

Отговори
1 4
Комунист

Комунист

20.02.2021 | 15:12

Да живее Комунизма, оле и народен съд

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?