Следвайте ни

Напрежение в "Южен": "Оазис 3" иска места за паркиране до съседните блокове

viber icon

Собствениците на жилища в комплекс "Оазис 3", който се намира на ул. „Братя Шкорпил” 15 в ЖК „Южен”, настояват районната администрация да предостави право да кандидатстват за места на общинския паркинг на съседната ул. „Димитър Талев”, срещу бензиностанция „Хаджията Груев”.

Проблемът с паркирането в пренаселения комплекс, чието строителство бе разрешено от предишната градска власт без осигуряването на необходимата инфраструктура, от ден на ден става по-кошмарен. Хората твърдят, че апартаментите им са на 50 метра от общинския паркинг, но от кметството на район „Южен” не са ги уведомили, че могат да подадат заявления за платени места там.

Някои от живеещите в  "Оазис 3"  имаха договор с района за места, но срокът изтече тази пролет. Оттогава няколко пъти ходихме в кметството, където ни уверяваха, че ще бъдем уведомени, но разбираме постфактум, че  общинските места  вече са раздадени на съседите от блоковете 1101, 1102 , 1103 и 1122.

Паркинъг, изграден от района преди няколко години, има около 70 места. „Според наредбата, приета от Общинския съвет, сме длъжни да поканим за места най-напред живеещите в непосредствена близост и след това да предложим на останалите. Около 10 места са незаети и ще ги обявим за "Оазис 3”, каза кметът на „Южен” Костадин Язов.

Паркирането изправя косите и на живеещите в старите блокове. С изграждането на "Оазис 3", в който има над 400 апартамента, и на още една кооперация в съседство, да намериш място стана мисия невъзможна. Хората са възмутени защо преди няколко години в голямата Община не са спазили изискването към инвеститорите да осигурят паркоместа за всяко жилище и офис, когато са одобрявали проектите.

"Оазис 3" има 142 открити паркоместа и всички са заети. Те са продадени срещу 2000 евро за едно място със скоба. Отделно има 35 гаража, чиято цена беше стигнала 10 000 евро. Нито един от старите блокове няма осигурен паркинг. Частните в съседство са заети срещу 40 лева наем. Общинските места се отдават за 20 лева на месец според тарифата, одобрена от местния парламент.

Вече се стига до скандали и бой, разказват в комплекса.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Джо

Джо

23.06.2021 | 06:54

Тези мързеливци и стисняци от Оазис 3 защо не използват платения паркинг от другата страна на улицата (зад Хаджията Груев)? Дребни душици и търсят само интрига и ако може да минат метър с 5/10лв на месец!

Отговори
0 0
Аз6

Аз6

22.06.2021 | 19:42

Когато си сменят номерата с пловдивски и почнат да плащат данъци тук като нас, тогава може да имат претенции!!!

Отговори
0 0
Гост

Гост

21.06.2021 | 18:52

Винаги съм се чудил, как мже да нямаш капка мозък и да си купиш жилище без изградена инфраструктура, без места за паркиране т.н. ... и после да ревеш като ощипана госпожица, че някой друг ти е виновен!

Отговори
11 0
От Кичука

От Кичука

22.06.2021 | 10:08

До всички, които смятат, че хората са си купили апартамент без паркомясто. Раздават се разрешителни за строеж без да има осигурени паркоместа за всички апартаменти. Ако всеки трябва да си купува апартамент с паркомясто, то това значи, че може никога да не си купи апартамент. Освен това старите блокове нямат никакви паркоместа. Хората в Оазис са си купили поне по едно паркомясто, а тези по старите блокове нямат нито едно. Трябва да се построят многоетажни паркинги. Не оправдавайте бездействието на общината.

Отговори
0 0
Селският бик

Селският бик

22.06.2021 | 12:35

Правите ли разлика между апартамент, студио и ателие?

Отговори
0 0
Селският бик

Селският бик

22.06.2021 | 12:39

И като не можеш да си купиш апартамент с паркомясто/ гараж- купуваш си апартамент, ама не паркираш кола в комплекса! Проблемът ти е решен. То никак не е евтино да живееш като бял човек в цивилизацията, ама от долината на широките гащи не идват за нищо друго тук, освен да си показват селяндурските номера - я по пътищата, я в комплекса, я в града!

Отговори
0 0
Румен Попов

Румен Попов

21.06.2021 | 17:27

Каква Юлияна Петрова, Тотев и Кацарски раздаваха строителните разрешителни, без да я броят за жива. Преди това същото беше и при покойния вече арх. Румен Русев. При Тотев в Пловдив не е имало нито главен архитект, нито ЕСУТ. Всички рушвети - на едно място.

Отговори
6 3
ЮЛИАНА ПЕТРОВА НА СЪД

ЮЛИАНА ПЕТРОВА НА СЪД

21.06.2021 | 17:12

Главния виновник за това положение е главния архитект от предишния мандат, допуснал всички тези сгради без да са осигурени с паркиране на 100%. Такова е положението не само в т.н.ОАЗИСИ, но и всички по-големи многофамилни сгради. Затваряла си е очите както при издаването на визите, така и при докладите за съответствие!

Отговори
6 0
Предложение

Предложение

21.06.2021 | 16:07

Уважаемите контролни органи да проверят колко ЛМПС са с ИЗТЕКЛИ ГО и ТП, да се издирят собствениците им и да заплатят ГО за изминал период и да въведат ЛМПС в годност. Ако ли не-колите отиват за СКРАП за тяхна сметка. Само около Областната управа има има поне 5-6, включително и разфасован Ягуар на ул Лука Касъров 1 и частен кемпер на паркинга на Областната. Крайно време е да се спре с прибирането на всякакви средства от който може, а другите проблеми удобно да се замитат. Намерете механизъм за разчистване!

Отговори
3 1
Ко съ чудите Ни знъм

Ко съ чудите Ни знъм

21.06.2021 | 15:58

Абе който изпревари да застреля другия ще си има сигурно паркоместо Въоражете се ама не с търпение

Отговори
2 2
Селянин

Селянин

21.06.2021 | 15:55

Така е навсякъде в града. Вчера клон падна върху две коли. Шофьорите се вайкат и псуват общината, че не е изрязала навреме гнилия клон, но не им прави впечатление, че са спрели под дървото в градинката. Купуват по 3 коли в семейството общо за 3000 лева, газят тревата и искат с 60 стотинки местни данъци и такси на ден да им е чисто, да няма дупки и да има повече зелено, та да си хвърлят боклука там и да паркират. Иначе се пишат граждани и си заплюват местата, сякаш са техни. А онзи Славчо бутна нарудбата за платено паркиране до блока. Наредба трябва да има - 20 лева на месец за първа кола, 50 - за втора, 100 за трета и да видим гражданите няма ли да изхвърлят миризливите трошки.

Отговори
9 3
Юлия

Юлия

21.06.2021 | 15:15

Освен, че липсват паркоместа има и друг немаловажен фактор. Много, много голям процент от гаражите са всичко друго, но не и гаражи. Например стаи, отдавани под наем, складове, магазини. Други ги мързи да си прибират колите. Скоро четох, че в Япония можеш да си купиш кола само ако представиш документ за собственост на гараж. Звучи ни като фантазия, но си е така. Или, че човек няма право да управлява автомобил ако е сам в него.

Отговори
8 4
Селският бик

Селският бик

22.06.2021 | 12:41

Точно така е в Япония! Нямаш кола, ако нямаш място за паркирането й!

Отговори
0 0
112 място

112 място

21.06.2021 | 13:40

В Пловдив местната власт винаги е била много слаба, особено последните мандати. Мамин се грижеха с майка му само за личното си забогатяване, а Здравко и сам знаеше, че тази работа меко казано, не беше за него. Но избираме си ги. Да се сърдим на себе си.

Отговори
15 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?