1939

Направиха ни на маймуни със зоопарка

Погребани милиони, виновни няма, а заради застрояването и мястото вече не става

Погребани милиони и зоопарк на куково лято. Така изглежда ситуацията с една от най-дълго чаканите атракции в Пловдив. В последната година от мандата екипът на кмета Здравко Димитров предприема плаха стъпка към съживяване на почти умрялата идея за  модерна зоологическа градина. 

Темата е подложена на обществено обсъждане, тъй като има възможност замразеният строителен обект до Гребния канал да се финансира по ОП „Региони в растеж” с нисколихвен дългосрочен заем, който беше договорен за отменения пробив до Водната палата с Фонда за устойчиви градове. Траншът от 9,5 млн. лева засега е отворен и във фонда очакват насрещни предложения от Община Пловдив за инвестиции.

Въпросът доколко е реален рестартът на зоопарка след седем години под ключ трябва да получи отговор през февруари. Тогава изтича едномесечният срок, даден от администрацията за мнения и предложения на граждани за финансиране със заем на два обекта - реконструкцията на Дондуковата градина и завършването на зоопарка. Общинският съвет ще  взима окончателното решение, след като на дискусията на 11 януари се чу твърдо „за” Дондуковта градина и големи съмнения за зоологическата градина.

В зоопарка, чийто строеж започна през 2014 г. и спря през 2016-а заради прокурорско разследване за злоупотреби, са инвестирани над 4 млн. лева. По думите на зам.-кмета Величко Родопски, фирма „Запрянови-03” е

осъдила Общината за 800 000 лева по двете дела,

заведени за  извършените, но неразплатени строителни дейности. Преди седем години 800 000 лева щяха да бъдат напълно достатъчни до окончателното въвеждане в експлоатация на зоологическата градина с над 20 хабитата, подземната инфраструктура, информационния център и детска площадка, разположени върху 40 дка и изградени в пълното съответствие с европейското и българското законодателство за защита на животните. Единствените забележки на консултантите от МОСВ, които всяка седмица  идваха в Пловдив да проверяват как се строи обектът, бяха за височината и здравината на част от оградите. 

Днес индикативната цена на довършителните работи е 5,7 млн. лева. Сумата, която никак не е малка, е изчислена на базата на концепция, изготвена по искане на Община Пловдив от старозагорския колектив с ръководител арх. Иван Киряков. На този етап това е единственият документ, с който разполага администрацията за завършване на зоопарка, въпреки че досега  градската управа имаше достатъчно време да се сдобие с читав проект. С други думи, готовността за рестарт е нулева.

Петгодишният срок на строителното разрешение за обект „Реконструкция и модернизация на зоокът” е изтекъл. За издаване на ново разрешение трябва да има одобрен проект за довършителните работи, но такъв няма. Няма и количествено-стойностна сметка, която  с точност да определи колко ще ни струва зоологическата градина. Няма и изпълнител на обекта, тъй като договорът със „Запрянови-03” е прекратен преди три години. Няма  актуална експертиза какво е състоянието на съоръженията, изоставени толкова години.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев счита, че 

обществената поръчка може да се възложи  на инженеринг -

проектиране, строителство и авторски надзор, колкото и да е одумвана тази процедура 3 в 1 като порочна. Надеждата е до края на 2023-та Пловдив да има зоопарк, в което и самият Райчев не вярва.

Концепцията не е качена в сайта на Общината, може да се види на 12-ия етаж на бившия партиен дом на пл. „Централен”. Интересът е слаб и има защо. Документът представлява една страничка и половина с описание на хабитати за сърни и елени, копитни бозайници, водоплаващи птици, мечки, антилопи, маймуни, лисици, камила, зебри, кенгуру, към които са добавени и няколко нови - за златни фазани, рис, лъв и сервал. Не е ясно къде ще се помещават добавените животни, при положение че почти цялата площ на зоопарка е застроена по първоначалния проект.

Концепцията препоръчва зоологическата градина да стане своеобразна образователна институция за отдих и култура. „Територията се характеризира с отлична локация в рамките на Пловдив, правилно определени подходи за обслужване и основен достъп за публика, добре развита система за транспортно обслужване и пешеходно движение”, посочват проектантите. Все повече обаче са гласовете, че заради застрояването през последните години мястото край Гребната едва ли вече е подходящо за зоопарк заради шума, който ще стресира животните. Остава и още по-важният въпрос - кой ще понесе отговорността за проваления проект и погребаните инвестиции.   

 

17 палавника се ширят зад табелата "Строителен обект"

Маймунките, останали в зоопарка и след старта на строителството, вече се удвоиха и станаха 17. За тях, както и за тревните площи в строителния обект се грижат неколцина служители на Общинското предприятие „Зооветеринарен комплекс”. Латинка Кумчева, зооинженер с дълъг опит, е най-голямата закрилница на животните.

В стария зоокът, затворен със заповед на МОСВ заради лошите санитарни условия, имаше две мечки, седем елена, 13 муфлона, 12 кози, тибетски як, вълк, лисица, 9 маймуни и птици. Всички бяха разпределени по други зоологически градини, мечките Наско и Габи заминаха за резервата в Белица. Латинка изпраща всички животни със сълзи и надеждата да се върнат по-скоро.

Маймуните, които са от вида "морска зелена котка", геройски понесоха шума от строителството, размножиха се и се чувстват добре, твърди Кумчева. Те са настанени във волиери, изградени още в мандата на Славчо Атанасов по проект, който напълно отговаря и днес на европейските изисквания. Помещенията се отопляват с климатици, имат собствена кухня, хладилници и склад за съхраняване на продуктите. А по време на строителството маймунките се сдобиха и с външна мрежа за катерене.

До зоологическата градина никой освен служителите не може да припари. Оградата нонстоп е под ключ, а табелите предупреждават, че вход на външни лица на строителния обект е забранен.

.

 

Обаждане от София спря строежа: Прокурорското разследване удари на камък

Строителството на зоопарка беше спряно по обвинение на прокуратурата за злоупотреби с провеждането на процедура за обществена поръчка. Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската  градска прокуратура пое разследването срещу тогавашния кмет Иван Тотев и неговия заместник  Димитър Кацарски, както и срещу кмета на район „Западен“ Димитър Колев за вреди на бюджета в размер на 689 869 лева в полза  на „Запрянови-03“.

По-късно производството беше прекратено поради липса на доказателства, което де юре означава, че виновни няма, злоупотреби - също. Разминавания между проектната стойност, цената на обществената поръчка и промяната й с последващото решение на Общинския съвет станаха причина за съмненията. 

Според количествено-стойностната сметка по проекта изграждането на 17 хабитата и 8 подобекта, външна инфраструктура и вертикална планировка с алеи, кабелно трасе и ВиК струва  4 386 805 лв., което с ДДС прави 5,3 млн. лв. Поръчката за зоопарка беше обявена през 2014 г. за по-ниска сума - 3 258 333 лв. без ДДС, или около 3,9 млн. лв. с включен данък.

Единственият участник в търга - „Запрянови-03“, беше предложил оферта за 4 099 998  лв. без ДДС (или 4,8 млн. лв. с данък). С решение на Общинския съвет договорът е подписан срещу 3 833 224 лв. без ДДС, или за 4 599 868 лева с данък, като мотив за завишаването на стойността на поръчката бяха забравените в проектната сметка външни ВиК връзки.

Решението е на колективен орган, на който няма практика да се повдига обвинение, той като волята на местния парламент е изразена публично, черно на бяло и с гласуване. Реално погледнато, цената, утвърдена в Общинския съвет, е по-ниска от разчетите на проектантите.

Нито спецпрокуратурата, нито специализираният съд  са издавали постановление за спиране на строителството на зоопарка. Въпреки това и в предишния, и в настоящия мандат той остана под ключ. На въпроса кой е разпоредил да не се работи на обекта, зам.-кметът Пламен Райчев отговори: „Обадиха се от София“. Тоест, с едно телефонно обаждане зоопаркът беше сложен във фризера, а договорът със "Запрянови-03" - прекратен. 

За актуваните строително-монтажни работи на фирмата бяха изплатени 4 115 080 лв.  "Запрянови" предявиха претенции в съда за извършената работа и материали за  479 410 лв., както и за нови проектни решения, предписани по време на строителството от контролните органи - още  452 199 лв с ДДС. По двете съдебни дела Община Пловдив е осъдена за 800 000 лева, с което цялата сметка за зоологическата градина възлиза почти на 5 милиона, без да е завършена.

 

Георги Божев: Спазени са евронормите, дори ще има повишена защита

Строителството на зоологическата градина в Пловдив стартира съгласно проект, съобразен с изискванията на Наредба № 6 от 23 октомври 2003 г. за минимални изисквания и условия за отглеждане на защитени видове животни и съгласуван с МОСВ, твърди директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс” Георги Божев. Той е убеден, че няма как екоминистерството да одобри проект, в който да има и най-малкото отклонение от задължителните правила в ЕС.

С новата концепция на практика се надгражда извършеното строителство и се подменят компрометираните съоръжения, а също така се повишава ефективността на защитата и за посетителите, и за животните - например  автоматични врати с повишена степен на безопасност и система на електропастири, уточнява Божев.

Той напомни, че не само строителството на зоопарк, но и лицензирането му е свързано с много тежки процедури. Неслучайно именно по тази причина в България повечето зоопаркове са затворени, защото Директивата на ЕС въведе изключително много изисквания, отбелязва директорът.

 

Борисов обеща бенгалски тигър

Строителството на зоопарка не мина и без весели моменти. Като премиер Бойко Борисов пристигна на строежа, за да види лично как се разходват държавните пари. И гордо оповести, че е уредил бенгалски тигър за Пловдив. После разсмя свитата от журналисти, като на въпрос за името подхвърли небрежно: "Кръстете го Тотев!".

 

Екозащитници: Шумът от трафика ще подлуди животните

Екозащитници отново се обявиха против изграждането на зоологическата градина по време на общественото обсъждане, организирано от Община Пловдив. Те считат, че мястото в парк „Отдих и култура” е неподходящо за отглеждане на диви животни, които няма да се чувстват спокойно заради шума от трафика, въпреки че подобни примери по света има много. Една от най-големите зоологически градини в Европа е разположена в оживената административна и жилищна част на Берлин.

Протестите на сдружение  „Граждански контрол - защита на животните“  съпровождаха старта на строителството през 2014 г. Те настояваха за ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда), тъй като  изпълнението на проекта беше започнало без проучване и доклад. Според становището  на РИОСВ, издадено по онова време, процедурата по ОВОС не е задължителна, тъй като на това място - до Гребния канал, е имало зоопарк, а обектът по документи се води като реконструкция на съществуващия зоокът. Природозащитниците  бяха направили опит да оспорят становището на РИОСВ, но загубиха във Върховния административен съд.

Авторите на концепцията  за преустройството на зоопарка твърдят обаче, че локацията е отлична, и не споменават за ОВОС.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
коста

коста

01.02.2023 | 14:59

Маминия е за разследване и после при бай Мильо в пандиза

Отговори
4 0
Папиханус

Папиханус

01.02.2023 | 12:52

Тотев в клетката при маймунките и всичко ще се оправи.

Отговори
4 0
Π.Π.

Π.Π.

31.01.2023 | 13:11

ΠΡΟΔЪΛЖАВАМЕ ΠΡΟΒΑΛΑ

Отговори
5 1
Ако прокуратурата не се намеси за Тотев,накрая да няма граждански съд

Ако прокуратурата не се намеси за Тотев,накрая да няма граждански съд

31.01.2023 | 12:46

И Тотю да си го построи с нашите крадени пари и тия от транспортната му “глупост”,ако не-на топло и да си ги лежи!

Отговори
10 2
Цонев

Цонев

31.01.2023 | 11:56

Само зоопарка да е, с мед да го намажеш. За 12 години крадливото племе от ГЕРБ ни направи нас на маймуни. Кое е добре в града? Транспорта ли,задръстванията ли, ремонтите ли,паметниците на културата ли превърнати в съборетини. Ама ние сме мазохисти та може пак да ги изберем.

Отговори
10 3
Иречек

Иречек

31.01.2023 | 12:26

Ганьо обича далаверата и повече далавераджиите, надява се да му подхвърлят някоя пачка или кюлче но винаги е капо, но е упорит, пак ще гласува за тях, белким му дадат нещичко.

Отговори
7 1
Така е

Така е

31.01.2023 | 11:51

Маймуни сте, че гласувате сляпо за една партия, чиято основна и единствена цел е да кешира и да събира кюлчета. А, вие, маймуни ... гласувайте пак за крадци!!!

Отговори
11 1
БТВ

БТВ

31.01.2023 | 10:01

Мястото на пловдивския зоопарк е на общински терен между Брестник и Белащица или Белащица и Марково във високата част на планината. Може да се съчетае с оформянето на парк подобен на "Аязмото" в Стара Загора, като съчетание за отдих.

Отговори
3 5
Пешо

Пешо

31.01.2023 | 09:11

Целият град е един голям зоопарк, в който живеят 350 000 маймуни. Да си избираш бандити да те управляват се нарича Стокхолмски синдром. Това място не става за истински Зоопарк. Бул. Шести септември минава на метри от него, а и Гребният канал е много близко. Мястото на Зоопарка е северозападно от Гребния канал в зоната, където трябваше да се изгради парк с площ от 650 дка. Там трябва да се направи пълнен проект, съгласуван с всички министерства и едва тогава да се обяви обществена поръчка. Това, което предлага Зико е безумие, да хвърлиш още 5-6 млн.лв. за съживяване на умрял отдавна проект.

Отговори
12 11
Стоичков

Стоичков

01.02.2023 | 20:39

На тази уличка булевард ли му казват,а и с това застрояване няма да остане место и за разширение,ама кой да мисли за бъдеща инфраструктура важното е бетон да се лее защото квадрата жилищна площ е скъп.С такива "национални" обекти що измислени политици се записаха в историята на Пловдив,ама ние явно сме мазохисти и продължаваме да ги търпим и преизбираме.

Отговори
0 0
Разпарчетовски

Разпарчетовски

31.01.2023 | 09:04

Сега като няма строително разрешение няма и ксс е най изгодно да се строи, дайте ни милионите и гледайте сеир

Отговори
9 1
Еколог

Еколог

31.01.2023 | 08:47

Най-добре да се застрои! Пет шест сгради по 20ина етажа... Зико го може... Георги Тотев ще го построи

Отговори
20 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?