Направи си сам: Мезета без Е-та

След като българската мръвка изчезна от салама в магазина, народът пак започна да тъпче сам червата

Заклеймяван или възхваляван, саламът винаги е на мода в кулинарните предпочитания на българина. Дискусията „вреден или полезен“ не стихва, но това не влияе на потреблението. Колбасът е голяма работа. Дори да не е съвсем от месо, той е вкусен, засища бързо и се употребява съвсем лесно. Просто го обелваш, режеш с ножа и след минута вече е в чинията или върху филията с хляб. А и какво е зимата без чаша червено вино и подходящо мезе. И докато на пазара вече има много добри български вина, изборът на мезето никак не е лесен. 

Напоследък все повече от големите производители признават - саламите са пълни с дълбоко замразено месо от всички краища на света, защото родната мръвка не стига. Заради изчезващото говедовъдство местното телешко е като полезно изкопаемо. Най-често се заменя с годинясала в промишлените фризери продукция  от Ирландия, Полша и дори далечна Аржентина.  Над 90 процента от месото, влагано в българските колбаси, е внос, обяснява  шефът на „Тандем“ Кирил Вътев. Стандартът „Стара планина“ не може да промени ситуацията, защото тук телешко и говеждо почти няма. Драстичен е спадът и в производството на свинско месо.

Спорът за качеството на колбасите се нагнетява допълнително от информацията за състава им. Известно е, че сланината, соята, смлените субпродукти и широкият спектър от Е-та са все по-голяма част от суровината. Истерията всъщност е излишна, защото въпросните  консерванти и Е-та не се оказаха чак толкова вредни за здравето. Българинът обаче е предпазлив и за всеки случай се обърна отново към традицията на добрата стара домашна луканка.

Все повече хора се връщат към селския си корен и търсят роднини и познати, от които да закупят някое кило прясна мръвка. А после завъртат машинките и пълнят червата. Предимствата на приготвения вкъщи колбас са много - знаеш какво слагаш в него и това ядеш, цената на килограм е значително по-ниска, отколкото в магазина, а освен това подковата с вкусния деликатес винаги е на една ръка разстояние.

Освен това заниманието е доста забавно и може да разнообрази свободното ти време с истинска ефективна активност - хем се движиш, хем мозъкът ти не спи, хем после ядеш.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
416

416

15.11.2015 | 21:02

Хем нещо, хем нищо. С тези 4 думи може да охарактеризираме напълно писанието на г-на Петров. Да ти са сладки парите от хонорара и да се върнеш към корените си, за които списваш. Амин.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?