71

Наплив за градското море в Пловдив, къпането е от 10 до 40 лева СНИМКИ

Рано сутрин и късно следобед тарифите падат, закуски и напитки са по-голям харч от билета

Автори: Беатрис Димова, Тодор Кубатов


40-градусови жеги ще размажат Пловдив от днес в продължение на повече от седмица. За капак и нощите ще бъдат екваториални, което означава живакът да не пада под 25 градуса, предупреди най-атрактивният климатолог проф. Георги Рачев. Когато градът е като фурна, студените напитки, шапките и търсенето на сенките са временна утеха. Затова мнозина виждат спасението единствено в басейните. Пловдивското море обаче изобщо не е за бедни, показа проверка на "Марица". 

 

Входът за градските басейни върви между 10 и 40 лева, което означава, че едно четиричленно семейство трябва да се раздели средно със 120 лева, за да се настани на шезлонг под чадър. Това обаче е само началото на неизбежния харч, който винаги се оказва доста по-солиден заради напитките и закуските, чието внасяне е категорично забранено. Малката минерална вода върви между 2 и 4 лева, както е и в по-скъпите заведения. Менюто пък често включва само чипс и сладолед.  

Важна подробност е и дали пловдивчани отиват на градски плаж през делничните дни, или през уикенда. Разликата в цената на билетите е от 4 до 10 лева. Лудницата в почивните дни гарантирано е драстично по-голяма.  

"Нептун" се радва на много посетители по всяко време

Екипът ни започна обиколката си от басейн „Нептун“ в район "Южен", който има славата на един от най-посещаваните.

Вероятно защото входната му такса е по-ниска в сравнение с конкуренцията,

но посетителите отчитат и други екстри. През седмицата входът е 12 лева, но подранилите между 9 и 10 часа влизат за десетачка. Тези, които изчакат до 16,30, за да се къпят до 19 ч., минават метър за 8 лева. Събота и неделя тарифите за трите часови пояса са съответно 15, 16 и 10 лева. 

„Бих казала, че цените са доста приемливи тук. Харесва ми това, че е в града и има удобен транспорт, с който да стигнем до плажа. Водата е чиста, има 3 големи басейна. И барчето, и храната също са добри“, казва Елена, която често идва на "Нептун" с приятели.


Стефка е на басейна със семейството си и също споделя своите впечатления: „Пет души сме - трима възрастни и две деца. Платихме по 12 лева на човек, за децата беше същото. Сравнително добри са напитките. Ние живеем в Белгия, прибрахме се за лятото. За пръв път посещаваме този басейн и сме доволни. Поведението на персонала е добро, има спасител на всеки басейн, вършат си работата стриктно", разказва дамата.

Басейнът, който е към хотел SPS, е с нов ценоразпис и вече държи най-висока входна такса - 40 лева през уикенда. 

Ценоразпис на басейн към хотел SPS

Това обаче не притеснява Иван Василев, който харесва къпалнята и често я посещава: "Колкото е цената, толкова съм платил - раздразнено реагира той на репортерския въпрос за тарифата, след което продължава. - Нямам никакви оплаквания - перфектно чиста вода, персоналът е отличен, спокойствие, много ми харесва. Съблекалнята и тоалетните са чисти, отлично поддържани. В другите басейни, които видях и посетих, водата не е добре почистена, не ми харесва. Тук всичко е както трябва! Влизам, дават ми касова бележка, каквато невинаги получавах по другите места, така че на този басейн е най-добре."

Хотел "Ърбън" също предлага плажен живот в жегите

Ценоразпис на басейн към хотел Urban

За разлика от него англичанката Саманта и семейството ѝ са неприятно изненадани, че трябва да броят 120 лева общо за четирима: „Ние си имаме апартамент в Пловдив и се поинтересувахме от басейни наблизо за дъщеря ми. Потърсихме в интернет, този излезе и решихме да дойдем. Информацията обаче не беше правилна. 

Цената, която платихме, беше по-висока от тази, обявена в интернет 

Аквапарк - цени

Мисля, че дори прочетохме, че има бар до басейна, където да си поръчаме храна, напитки и най-вече нещо за обяд, но уви. Въпреки това не мога да се оплача. Дъщеря ми се наслаждава на басейна, а за нас това беше най-важното. Просто считам, че очакванията ни бяха прекалено високи спрямо това, което получихме“, сподели чужденката. 

Аквапаркът до хотел "Санкт Петербург" също се радва на сериозен наплив след ремонта миналия сезон. И вече работещият воден бар със сигурност допринася за доброто настроение.

Двайсетте лева за вход не плашат хората, дошли да се разхладят в басейните. Цената от 9 до 10 часа и на това място е по-ниска с 5 лева.  

Маша идва на акквапарка със своя приятелка за пръв път. Има смесени чувства относно цената и условията: „Не сме идвали тук досега, но беше наблизо и решихме да дойдем. Водата е чиста, обстановката и музиката са приятни. Не ни харесва това, че входът е малко скъп, а и нямат сервитьори, които да обслужват хората около басейна“. Въпреки това момичетата допълват, че си прекарват страхотно.

Чарлз, дошъл от Канада със съпругата си българка, въодушевено споделя: „Водата е чиста, приятна - а след това с хумор добавя, - мокра и студена". Видимо е, че той си прекарва прекрасно. "Не мога да кажа нищо за спасителите, до момента не се е случила злополука. Може да ги тествам колко са бързи и надеждни, като ида да се удавя - шеговито продължи мъжът. - Дойдох заедно с дъщеря ми и нейно приятелче. Това удоволствие за трима ни струваше 50 лв." На въпроса за шезлонгите той добави: "Никой не ме е таксувал. Или по-скоро дадох 50 лв., ако ви звучи безплатно, за да седна. Приятно си прекарваме, дъщеря ми дори не иска да излиза от басейна". Оказа се, че въпреки похвалите, Чарлз съобщава и лични притеснения: "Бих дошъл отново на това място, само ме дразни това, че цените се вдигнаха драстично спрямо предишните години“, отпи от своя коктейл и се гмурна при детето си.

"Когато жегите станат непоносими, кой ти мисли за 5-10 лева нагоре или надолу. Тогава важното е да се вредиш в басейна, защото това лято Пловдив е като Сахара", обобщава току-що излезлият от водата Станимир. И добавя, че този юли густо и айляк ще е само на градското море, иначе е пълен мор. 

 

Здравната инспекция:

Задължително 60 секунди душ преди влизане в басейна

 

 

В момента няма затворени басейни в града и областта заради открити нарушения, съобщи за „Марица“ д-р Цвета Иванова - началник на Дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив.

„От началото на сезона не е имало причини да бъдат затваряни басейни. Епизодични са констатираните случаи с микробиологични отклонения във водата, но те не са били със стойности, които да представляват непосредствен здравен риск за хората. Предписанията, направени от инспекторите, са изпълнявани веднага, така че не са налагани санкции до момента“, обяснява д-р Иванова. Тя припомня, че плажуващите също трябва да са отговорни, като най-важното е да спазват лична хигиена на цялото тяло преди влизането в басейните.

„Душът е задължителен и трябва да е за поне 60 секунди. Трябва да се взема преди всяко влизане във водата, за да се премахне потта, полепналата прах и мръсотия между влизанията във водата. Един-единствен човек може да внесе във водата милиарди бактерии, включително и фекални, а те могат да бъдат премахнати с едноминутно изплакване. Там, където има изисквания за ползването на шапки, също хората трябва да се съобразяват и с него“, казва д-р Иванова. 

Тя призовава родителите да следят и за хигиената на децата. Неведнъж инспекторите са се натъквали на малки деца, които се плацикат в басейна с памперси, за които не е ясно дали са чисти.

„Не можем да спрем децата да пишкат в басейна, но преди да влязат във водата, е добре все пак родителите да ги заведат в тоалетната. Памперсите задължително трябва да се свалят и децата да се измият хубаво.

Вече на пазара има т. нар. „водни памперси", които родителите е хубаво да купуват, ако са решили да заведат децата си на басейн в жегите и искат те да са с памперси“, категорична е д-р Иванова.

За да приключи престоят край басейна единствено с усещането за приятно прекаран ден, преди да си тръгнете, отново вземете душ, за да премахнете мръсотията, ако случайно сте попаднали на замърсен басейн. Най-често срещаните болести, които може да пипнете, ако сте имали лошия късмет да попаднете на такъв, са разстройство, ушна инфекция, обрив, респираторни инфекции и инфекции на уринарния тракт, предупреждават специалисти.

Автор: Илиана Ангелова

 

В СПА столицата плуваш цял ден за 15 лева

Във Велинград, наричан още СПА столицата на Балканите заради множеството минерални басейни, цените за плажуващите скачат всяка година, но все още има и народни. Един от примерите е откритият плувен комплекс към хотел „Витоша”. Два басейна, един от които е с дължина над 30 м, се ползват цял ден за 15 лева на човек.

Сметката излиза супер евтина, ако платиш за нощувка - 110 лева за двойна стая. Басейните влизат в цената, както и закуската. Вярно е, че хотелът е две звезди и не е за хората, свикнали с лукса. Но в стаите има всичко необходимо, включително и кабелна телевизия. Ресторантът и барчето са на разположение с храна и напитки.

Басейните са разположени сред зеленина, а Велинград е само на 80 км от Пловдив.

Автор: Валя Йеремиева 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 8 оценки
4.3/5 от 8 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?