Следвайте ни

Напаст налази града: Гигантски буболечки плашат пловдивчани СНИМКА

viber icon

От няколко дни из социалните мрежи се споделят снимки на огромно насекомо, заснето в различни квартали на Пловдив. Ситуацията с паникьосани граждани се повтаря ежегодно по това време от годината. Става въпрос за така наречената „Нилска водоплавка“ или Голяма водна дървеница. Буболечката притеснява хората с размера си, а и с нелицеприятния вид. 

Според специалистите, водоплавката не е заплаха за хората. Тя се храни предимно с малки водни организми. Ухапването от насекомото не представлява опасност за живота, но пък е изключително болезнено. Причината са соковете, които изпуска, за да храносмила по-лесно. При ухапване специалистите съветват да се отиде на лекар и да се бие ваксина против тетанус.

Нилската водоплавка е гигант от семейство Белостоматиди – водни обитатели, достигащи 8-12 см дължина. Срещат се във водоеми по целия Балкански полуостров, все по-често и в Южна България. 

През последната седмица огромното насекомо е заснето в кварталите „Прослав“, „Смирненски“, „Тракия“, „Кършияка“ и „Кючук Париж“.

Преди около пет години гигантът придоби известност в Пловдивско, но появата му бе изключително рядка. Сега все повече пловдивчани засичат водоплавката и се притесняват от нашествие. 

Родителите пък се тревожат насекомото да не налази парковете с малки деца в града, защото малчуганите обичат да пипат всичко и е възможно да се окажат сред мишените на водоплавката. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

богомолка

богомолка

17.08.2020 | 15:33

Такова не съм видял, но масово има богомолки, които врабчетата лакомо ядат!

Отговори
0 0
Хектор

Хектор

16.08.2020 | 17:46

Пръскайте не спрете.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?