Следвайте ни

НАП ще ни наднича в здравното досие

Наредбата за касовите апарати удря финансово груповите практики

viber icon

С прилагането на Наредба 18 за касовите апарати при лекарите Националната агенция по приходите ще може да наднича в здравните досиета на гражданите. Чрез нея се разширява кръгът на лицата, които имат достъп до чувствителната информация от медицинското досие на пациентите. Досега достъп до тази информация имаха самите лични лекари и софтуерната фирма, с която лекарят има договор. Това заяви д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

 

Наредбата за фискалните устройства ще затрудни много и работата на личните лекари и особено тези, обединени в групови практики. Д-р Калайджиев поясни, че спецификата на индивидуалните практики на лекари, пък и на лекарите специалисти е, че някои от тях имат повече от един адрес.

 

"С един и същи софтуер за отчитане пред Здравната каса често работят двама, трима  или повече лекари, които са назначени в групова практика. В Наредбата е записано, че трябва да има един софтуер, едно фискално устройство, един адрес. Излиза, че всеки от тези лекари трябва да има отделен касов апарат и софтуер, а това изисква допълнителни разходи. Освен това лични лекари в някои отдалечени райони обслужват 5-6 села. Според наредбата трябва да има касов апарат във всеки кабинет", каза още д-р Александър Калайджиев.

 


Поради тези проблеми от Сдружението на общопрактикуващите лекари и Българския лекарски съюз настояват за среща с експерти от Министерството на здравеопазването и НАП за решаването на спорните въпроси. 

 

Според д-р Калайджиев в Пловдив едва ли има повече от един-двама общопрактикуващи лекари, които са без специалност, чийто практики за заплашени от закриване на 3 юни т. г. Причината е, че през последните години местните джипита са добили специалност. Проблем може да има само в някои практики в отдалечените райони на областта, категоричен е д-р Калайджиев.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?