49

НАП подгони фондация за 18 лева в чаша

Чаша с метални левчета, един кекс и малко сок станаха причина Националната агенция по приходите да наложи санкция на Елизиум Пловдив в Стария град.

Фондацията е регистрирана на 13 септември миналата година. В сградата й в Стария град се провеждат различни събития. Нейни представители са София Пиасковски и Елисавета Новакова.

Обектът на ул. "Душо Хаджидеков" е частна собственост, която бива предоставяна от София Писковски за развиване на културни и интелектуални дейности. Обектът подлежи на запечатване, но според Елисавета Новакова в момента се предприемат стъпки това да не случи в понеделник в 15.30 часа. Наскоро в помещенията се провели двудневни игри на шах с участници от 6 до 86-годишна възраст. 

„Наоколо има достатъчно магазини, но аз реших да направя един голям кекс, да го нарежа на малки парченца и да почерпя който иска. Така се прави в Германия и Австрия, където съм живяла дълго време. И там в такива случаи се казва, че символично всеки може да пусне някакви дребни пари – може да е лев, може да е 20 стотинки - аз не съм търговец да режа кекса на грамаж. Проблемът, който видя НАП е, че не сме издавали касови бележки и парите са пускани в чаша, а не в кутия за дарения”, обясни за "Марица" Елисавета Новакова. 

При проверката е имало 18,40 лева в чашката. Не е ясно откъде е дошъл сигналът до НАП. 

Елисавета е икономист, който дълги години живее в Германия и Австрия. Пише европроектите по програма Еразъм плюс на Фондация Елизиум Пловдив. Първото проектно предложение се нарича "Марица за нас", a последнoто е свързано с проблемите на децата на работещите мигранти в рамките на Европейския съюз. Категорично отрича да това да раздадеш малко кекс на участници в игри по шах да е "търговска дейност".

„Ние опитваме да развиваме гражданско общество с дейността си – като копираме познати модели от Австрия и Германия. А с действията си държавата се опитва да ни спре”, смята Новакова.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Яна

Яна

01.04.2023 | 11:09

Асен Василев ви го каза: нап тормози малкия бизнес! Затова сме на тоя хал! Утре да изметем крадливите гербаджии!

Отговори
1 2
Хитър Петър

Хитър Петър

01.04.2023 | 10:13

Това първоаприлски майтап ли е?

Отговори
2 0
Божков и любовника на Асен ге’я си закопчайте първо,бившия ви шеф,НАП,

Божков и любовника на Асен ге’я си закопчайте първо,бившия ви шеф,НАП,

31.03.2023 | 14:37

След това се правете на луди за един кекс.

Отговори
5 0
Пловдивчанка

Пловдивчанка

31.03.2023 | 14:21

НАП-аст, до тези 18,40 лв. ли опряхте?! Или само за такива суми ви бива?

Отговори
9 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?