Следвайте ни

Намаляват такса тротоарно право в Пловдив, но след заповед на здравния министър

viber icon

Таксата тротоарно право, която се плаща за ползване на общинска собственост предимно за търговска дейност, ще бъде намалена със 70 процента до края на тази година.

Това предложение на зам.-кмета Величко Родопски ще се обсъжда  на извънредната сесия на Общинския съвет – Пловдив на  30 август.

Условието, което предлага администрацията, е облекчението да се въведе  след решение на национално ниво, тоест заповед на Министерството на здравеопазването за ограничаване на стопанската дейност като една от  противоепидемичните мерки.

Сесията е свикана извънредно, след като предишното решение на Общинския съвет, взето на 3 август, беше върнато за ново разглеждане от община Пловдив и областния управител. С решението таксата за тротоарно право се намалява със 70 процента, а такса – смет за хотелиерска и свързаните с нея дейности – с 50 на сто. Предложението беше внесено от Георги Величков /Ние, гражданите/ и подкрепено от 28 съветници от присъствалите 46.

 Величко Родопски, който изпълнява длъжността кмет, иска съветниците  да конкретизират периода, за който се приема намалението  на такса смет, каквато практика е въведена от началото на пандемията по инициативата на кмета. В решението на Общинския съвет се казва, че мярката важи за периода на локдаун. 

Според нормативните актове таксата  се плаща за ползване на тържища, пазари, панаири, площади, тротоари и улични платна. 

Администрацията  счита, че намалението на такса смет е незаконосъобразно и това решение трябва да се отмени, защото  по закон не може да се променя през текущата година. Същата е и позицията на областния управител. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нострадамос!

Нострадамос!

26.08.2021 | 19:20

Да Ваше Превъзходителство Пловдивски Старейшини! Вие сте пълни смешници! До един сте назначени пропорционално Калинки и сте Ибрикчиите на Вашите Босове! Вие не уважаеми, неможе да пръднете без да Ви разреши или Мамен Ваню, или Глезен Гергов, Вие е сте едно Голямо Нищо! Кръгла 0!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?