Следвайте ни

Намаляват новите работни места в Пловдив

Само в IT сектора има глад за кадри, търсенето е увеличено с 9 %

viber icon

Предлагането на нови работни места в Пловдив е намаляло с 5% през месец юли спрямо предходния месец, показва анализ на пазара на труда, изготвен от JobTiger.  Изключение прави само IT секторът, където има ръст на търсене на кадри с 9%. С най-висок спад са предложенията в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-20%), следван от „Логистика и транспорт“ (-14%) и „Маркетинг и реклама“ (-13%).  При останалите браншове спадът е както следва: „Строителство“ (-9,1%), „Производство“ (-8,7%), „Търговия и продажби“ (-8,6%), „Здравеопазване и фармация“ (-8%), „Административни дейности“ (-6%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-4%).

Въпреки че повечето компании отвориха отново своите офиси, опцията за работа от вкъщи стана един от водещите фактори при избиране на работно място. В отговор на тази тенденция, повечето сайтове за работа вече предоставят възможност за фокусиран преглед на публикуваните при тях предложения за работа от вкъщи или изцяло дистанционна работа.  Според анализа на JobTiger, всяка десета обява през юли е била с такава опция. 

Делът на обявите за работа в София е леко нараснал спрямо юни и възлиза на 43% от общия брой.  Дяловото разпределение на предложенията за останалите водещи областни градове е както следва: Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (2,8%) и Стара Загора (2,5%). Заедно, те съставляват 71% от всички предложения в страната. 

Броят на обявите в тези градове обаче е намалял с 6%, като във всеки един от тези градове спадът е както следва: София (-6%), Пловдив (-5%), Варна (-9%), Бургас (-7%), Русе (-8%) и Стара Загора (-3%).

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?