Следвайте ни

Намаленията срещу ограниченията - 1:1

viber icon

Намаленията в магазините в Черния уикенд се сбориха с ограниченията в заповедта на здравния министър в първия ден на новия локдаун в държавата. Резултатът в събота по обяд е 1:1.

По силата на новите мерки, за да се ограничи потокът от хора и струпването на едно място,  мол „Пловдив Плаза“ остана затворен. Само на няколко метра от входа му обаче са множество други търговски обекти. Те не са в една сграда, както е описано в заповедта на проф. Костадин Ангелов, поради което няма пречка да работят. А намаленията в тях – между 50 и 70%, напълниха паркинга.

Потокът все пак е намалял, защото е като в обикновен почивен ден, но при тези отстъпки в цените би трябвало да е по-голям, коментира продавач от магазин за стоки за дома.

Мирела Александрова е сред пловдивчаните, които тръгнаха на пазар, въпреки новите ограничения. Трябва ми подарък и не търпи отлагане, обясни жената, преди да влезе с двамата си сина в един от магазините за техника.  Момчетата й са в трети и пети клас, но си имат мобилни телефони, с които ще учат онлайн от понеделник.

Отсега Мирела предвкусва трудни седмици. Тя работи в банка. При затварянето на училищата през пролетта по договорка с колеги останала у дома. Тогава в службата било взето решение служителите, които имат малки деца и ученици, да действат от вкъщи, а в офиса да ходят останалите.

Сега Мирела очаква решението на работодателя и няма вариант на кого да остави двете момчета. Съпругът й е в частния сектор и неговата работа не попада в обсега на заповедта за затваряне на обектите. Свършили са отпуските на двамата. Ще се наложи да се редуват с неплатен, ако в банката не направят повторен компромис за хоум офис по отношение на семействата с деца.

Техника и стоки с намаления, необходими преди Коледа, се оказаха най-търсените в съботния шопинг в условия на локдаун. Семейство купи таблет на второкласника у дома, за да учи онлайн от другата седмица. Друго пък бе тръгнало да търси стойка, за да стои устройството изправено на бюрото, докато трае видеовръзката с учителката.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Станка

Станка

28.11.2020 | 15:59

Ако някой си мисли, че тези мерки ще спрат заболеваемостта се лъже. Народа върви на групи по улиците. "Джъмбо',"Пепко" ....Огромни магазини са пълни до козирката. Продължаваме да се държим все едно нищо не се случва. Единствено затваряне на всички магазини,без хранителните,ще спре наплива от мотаещи се.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?