Следвайте ни

Наливат асфалт върху стар водопровод

Община Пловдив не била заложила в договора с изпълнителите подмяна на изгнилите тръби

Недоволство назрява на ул. "Георги Мамарчев" в центъра на Пловдив, защото се налива асфалт върху изгнили водопроводни тръби. Улицата се намира в карето между бул. "Княгиня Мария-Луиза", "Митрополит Панарет", бул. "Марица-юг" и "Източен". Ремонтите в квартала се извършват по проекта на Община Пловдив с европейски пари. 

 Ул. "Георги Мамарчев" вече е асфалтирана наполовина, но във вторник на обяд в разкопания участък бликна гейзер. Водопроводът е много стар, етернитов, и се ползва повече от половин век. Аварията остави хората без вода. "Как е възможно да се прави ремонт, без да се подменят износените тръби", негодуват съкварталците. Заради пробива са стояли на сухо до 22 часа вечерта във вторник и твърдят, че това не се случва за първи път, тъй като амортизираният водопровод неведнъж излиза от строя.   

Притеснени са и живеещите на ул. "Мара Гидик" и "Д-р Селимински", че само ще се смени настилката, без да сложат здрави тръби. В квартала започват да събират подписка до Община Пловдив и ВиК ЕООД с искане за нови подземни комуникации. "За ремонтите се плащат милиони левове, но ако останат старите тръби, утре ще се наложи пак да разкопават асфалта", предупреждават жителите. 

Документацията по проекта е подготвена от екипа на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски. Обществените поръчки са на обща стойност 20 млн. лева.  Реконструкцията на бул. "Марица-юг" бе изпълнена от фирма "Драгиев и ко" още през септември.  Другите две  поръчки за ремонтите на над 30 улици в квартала са възложени на фирмите "Пътища Пловдив" и "Агромах". Те са на обща стойност 11 млн. лева без ДДС. В  условията се  посочва, че изпълнителите трябва да извършат следните дейности -  "реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, благоустрояване и озеленяване, изграждане на детски и спортни  площадки в междублоковите пространства".  За нито една от улиците не е поставено условие за подмяна на ВиК мрежата.  

"Ние се ръководим от проекта, а в него няма изискване за смяна на водопровод и канализация", потвърдиха вчера за "Марица" от "Пътища - Пловдив" АД.  

Протести имаше в квартала и заради забавилия се ремонт на ул. "Тополница" до ДГ "Снежанка". Родителите протестираха, че дни наред трябва да водят децата по разкопан тротоар, в калта. От вчера строителите започнаха да нареждат новите плочки. 

"Извинявам се пред гражданите и от мое име, и от името на Община Пловдив за причиненото неудобство. Но така е при ремонт. Фирмите усилено работят, обемът е много голям и се надявам съвсем скоро улицата и тротоарът до ДГ "Снежанка" да бъдат завършени изцяло", коментира  кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?