Наказания в спешното след болки в сърцето

С последно предупреждение е медицинската сестра Вяра Трифонова, лекарите хвърчат от работа, ако се повтори

Медицинската сестра от спешния кабинет в хирургиите Вяра Трифонова получи последно предупреждение за уволнение, след като изпрати пациент в частната бърза помощ по време на дежурство в неделя. Клипът, на който е заснето как пациентката идва с болки в сърцето, а екипът дори не я пуска в кабинета си, е заснет със скрита камера и изпратен в редакцията на "Марица" от зетя на пациентката. Записът бе предоставен на ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" за коментар. След извънредно съвещание вчера бе изпратена писмена заповед до трите спешни кабинета  -  вътрешен, детски и хирургичен. Ако случаят се повтори, ще последва уволнение, гласи част от текста.

От заснетото се вижда как в неделя около 17.30 часа 54-годишната Жана Калайджиева пристига пред спешното с болки в сърдечната област. След като изчаква няколко минути, от кабинета излиза млада медицинска сестра, която на крак и на прага набързо я разпитва какво й е. Жената и близкият йобясняват, че Калайджиева е от една седмица с болки в сърцето, но "днес (б.р. неделя) те вече са непоносими". Когато медсестрата чува, че оплакванията са от седмица, заявява, че трябва да отидат в кабинет No5 на бул. "Васил Априлов". Пациентката и близките й възразяват с аргумента, че не може да ги препращат в частен кабинет. Сестрата обаче затваря вратата на спешния кабинет под носа на пациентката. Проверка на "Марица" установи, че там, където ги праща, се помещава частната медицинска помощ 6-150.

Заснех клипа, защото не мога да се примеря с нередностите в държавата ни. Не се жалвам само от дискриминацията, но и от нехайството на хора, от които очакваме помощ. Тъщата ми е здравно осигурена. Тя работи 30 г. в "Петър Ченгелов", разказа Абдулсамед Вели. Той е зет на Жана Калайджиева и зам.-председател на Гражданско сдружение "Нов път" в Пловдив. Абдулсамед Вели е първият, който подаде жалба до европейските институции и се оплака от нечовешките условия на живот в кв. "Столипиново", както и от нехайството на местната администрация.

Роднината му вчера бе приета в отделението по кардиология. Жената ще премине през пълни медицински изследвания и ще остане под лекарско наблюдение.

Въпреки че има ред за посещение при лекар, в случая е допуснат пропуск. Пациентът трябва най-напред да се обърне към джипито, а ако то е сключило договор за обслужване с неотложна помощ (6150), да търси тях, казаха от Университетска. Но след като хората са пристигнали на крака тук, не е редно да се връщат, казаха шефовете на УМБАЛ "Свети Георги". 27 души дават дежурства във вътрешния спешен кабинет. Ръководството разпореди вчера още една мярка  -  ако пациентът се нуждае от консултант, той да не се мотае, а да е на линия до 15-20 минути. 

 

Видеото, заснето със скритата камера


 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
eagles

eagles

24.10.2009 | 14:17

Че има недомисленици в здравеопазването е ясно за всички.Не искам да ставам адвокат никому.По принцип за нощните часове почти всички джипита са сключили договори с частната спешна помощ и тя е длъжна да обслужва пациентите им безплатно!!! За това частната бърза помощ взела определена сума за всеки пациент. Може би това е имала предвид сестрата, а не че иска да пълни джобовете на частното здравеопазване.Но... какво ли е у ред в държавата?! Ама на мене ми е много любопитно, как така аджеба този ром има такова скъпо записващо устройство, когато събратята му са опърпани и гладни и той ги жалее?! Защо господин Абулсамед не подпомогне съгражданите си от Столипиново, вместо да пътува до Брюксел за сметка най - вероятно на "Нов път", за да рони крокодилски сълзи за тях ?!Откъде се финансира тази организация и какво е направиле тя за циганите?!

Отговори
0 0
Любен

Любен

24.10.2009 | 13:22

До № 3 Изводите за умствените спосдобности на феновете на Бойко виж в коментар № 1 Изобщо не блестите с интелект , като фюрера си ...

Отговори
0 0
Лилия

Лилия

23.10.2009 | 20:36

Много нагло се държат тези лекари. Трябва някой да им свие сърмите. И на мен ми отказаха преглед през леяото - беше събота, нашето джипи не отговаряше. Естествено отидохме в хирургиите и от кабинета излезна лекар с цигара в уста, който каза, че съм екстра и да пия нош-па. Имам камъни в жлъчката и знам, че при всяка криза трябва да търся помощ, за да не направя усложнение. Даже не ме погледна. Ами, ако наистина бях за операция???????

Отговори
0 0
франкофон

франкофон

23.10.2009 | 19:56

Ххахахахаахах,Samed,кога излиза от Столипиново?Иди във Франция да си търсиш етническите права-голямо внимание ША ИМЪШ(да взимаш).Кротувай си тук,защото тук е ромския рай!!!!!!!!!

Отговори
0 0
саманта

саманта

23.10.2009 | 09:34

здравейте!на нас скоро ни се случи подобно нещо в същата болница.Свекърва ми падна и си удари ръката,която за 20 мин.ужасно се потду беше неделя и ние със съпруга ми я закарахме във спешното.Първо чакахме да се появи лекар или сестра в спешният кабинет по травматология след това се появи сестрата и ни се развика че те не са дежурни , да идем някъде другаде да я прегледат и че трябва да си намерим анестизиолог да и сложи упойка да и наместят ръката/незнам как прецени като изобщо не погледна ръката и не поиска да и обясним какво се е случило/От там отидохме в ОРБ и там бяха много любезни направиха снимка и се оказа че няма нищо страшно само е натъртено.

Отговори
0 0
Samed

Samed

23.10.2009 | 07:26

Здравейте, искам да Ви кажа , че аз съм снимал със скритата камера и нищо не е било нагласено. Преди нас имаше още хора и вдигнаха голям скандал,а аз който се движа навсякъде с тази камера, тъй като те ми тежи защото е ключодържател, реших , че и с нас ще се държат по същия начин и затова бях включил камерата, а не да е било нагласено, както се коментира от някои вас по-горе. Няма журналистическа или друга намеса за нагласа,бъдете уверени в това. Надявам се , да не се случва на никой, и нека да добавя, всеки човек без значение какъв е той и каква религия изповядва, след като се нуждае от Спешна Медицинска Помош трябва да му се помогне. Ако продължават в българия хората да са със Сидерови мнения, никога няма да можем да се цивилизоваме като държава, вземете за пример Франция и Америка."СТРАНИ БЕЗ ДИСКРИМИНАЦИОННИ МИСЛИ". Вие сте създадени от същият който е създал и нас. Надявам се, че не съм Ви убидил с думите си. УСПЕХ Ви.

Отговори
0 0
iriel

iriel

23.10.2009 | 07:05

Вярно е че обслужването в болницата е под всякаква критика,но хората трябва да знаят и фактите,защо се получава така.Когато хирургиите са спешни,а това е всяко четно число от месеца,спешното звено се обръща на едно малко Столипиново.Понеже ромите знаят,че нямат право да ги връщат и ходят цялото семселе за щяло и нещяло,само за да не плащат потребителската такса при джипито.Така,че нещата не са толкова прости.Не визирам конкретния случай,макар че и за него може да се поспори.

Отговори
0 0
уф

уф

22.10.2009 | 20:10

защо успе на сестрата?как на своя глава и с две приказки реши, че трябва да ходят при неотложните?няма ли лекар в тоя кабинет. а че записът е нагласен, то е ясно. обаче и на мен ми се е случвало да ме отпращат - не съм ром!!!водих майка си, която после се отака с "остър хирургичен корем" и веднага я сложиха на масата. съжалявам, че нямаше с какво да направя запис.

Отговори
0 0
Miro

Miro

22.10.2009 | 20:07

И аз бях преди няколко седмици през ноща в Хирургиите , получих хипертонична криза, мога да ви кажа, че съм българин и отношението беше подобно, никой не ти обръща внимание 1 ч. След като те приемат се държат арогантно и отегчено, все едно ти показват, че им е писнало от всички и всичко!Ако Марица направи едно разследване ще се убеди в това!

Отговори
0 0
сукуби

сукуби

22.10.2009 | 18:39

ама как баш тази ромка най спешно болна се оказа не мога да разбера..цяла седмица била зле ама се сетили да идат със скрита камера в спешното...и когато ромът пита сестрата "не е ли частен този кабинет" тя отговаря че имат сключен договор с личния лекар...хехе нищо сега ще и мерят 5-6 пъти кръвното в кардиологията да не си мисли че някой ще й лиже ромския задник....тепърва гледайте кво ще става все по нагли и по нагли ще стават п.с. м'у другото работя в спешната-повярвайте ми столипиново обхваща 50% от случаите и само на 112 се записват,ашколсун! успех на сестрата която се е опитала да даде отпор на ромската напаст

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?