Следвайте ни

Кмете, помогни да намерим булка за внука!

Най-смешните жалби до градоначалниците

viber icon

Кметът на община, район или село е най-търсеният от нас  управник, към когото се обръщаме, когато се сблъскаме с проблем, надявайки се на съдействие  или поне на компетентен съвет. Нерядко възприемаме кмета като последна инстанция, въпреки че всички функции  в управлението на държавата са разпределени със законите. Но както се казва: Бог високо, цар далеко, а кметът е най-близко до хората.

Сред молбите, които се отправят към кмета, има и такива, които могат да послужат за комедиен сюжет. В Община Пловдив като виц се разказва за възрастна жена, обърнала се към градоначалника с отчаян апел: „Кмете, внукът ми вече е навършил 30 години, но не се жени. Помогни, чедо, да му намерим читава булка!”. Наложило се е да успокояват загрижената баба, че внукът <210> все още е младеж и че един ден и той ще има късмет да се задоми.

В чудо пък са се видели служителите от Инспектората, наричан още Общинско  ФБР, когато преди няколко години са получили сигнал, че всяка вечер са

подложени на психически тормоз заради шумен секс

в панелния блок в „Кършияка". Жалбоподателите описвали, че разгорещената двойка  изпадала в екстаз точно в 20 часа вечерта най-напред в хола, а след това и в спалнята. От там се чували още по-бурни изблици на страст, тъй като таблата на леглото се удряла в стената.  

Възмутените съседи настояваха Общинският инспектор да вземе незабавни мерки, като замери шума, и да наложи глоба или поне да предупреди любовчиите да бъдат по-кротки. Деликатният казус бил препратен към РЗИ, която разполага с по-добра апаратурата и повече правомощия за измерване на шума.

За връзка с граждани в Общината районните кметства и основните предприятия са открити тъй наречените „горещи телефони" за сигнали и предложения.

В местното ФБР всеки ден се подават между 6 и 10 молби предимно на градски теми. Всички задължително се проверяват, казва директорът на Инспектората Ангел Славов.

Едни от най-честите жалби на граждани са за домашните любимци. По такъв сигнал на собственика на два агресивни питбула е съставен акт, след като Инспекторатът е бил уведомен, че са нахапали куче и на следващия ден то е умряло от раните. Според наредбата санкцията за подобно деяние е до 5000 лева. Едновременно е била сезирана и прокуратурата.  

Сигнал за гъсти облаци дим на ул. „Акад. Петър Динеков" в "Кючук Париж" бяха вдигнали на крака инспекторите. Оказа се, че в частен склад има пробит котел. Живеещите на ул. „Опълченска" разтревожено бяха алармирали 

за нехуманно отношение към декоративни птички,

развъждани  в лоши условия в мазе на една от жилищните сгради от блоковете на ул. "Опълченска". В момента случаят се проверява. 

Коне край жилищен блок в район "Източен" са провокирали гражданите от квартала да бият камбаната с жалба до общинската служба. Оказа се, че въпреки забраната собственикът си е вадел прехраната, като пускал двата коня на състезания, а третия - за снимки на ромски сватби. 

Пловдивчани търсят често местната власт за замърсяването на обществените площи, увреждане на зелената система и шум от строителните обекти по време на следобеден сън. Будните граждани са уведомили Инспектора дори за допълнителни маси, измайсторени от метални и пластмасови тръби, сложени до масите за шах в Цар Симеоновата градина, защото вероятно местата не стигат за всички мераклии.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?