Следвайте ни

Най-после! Бутат опасния склад на Сточна гара

Страшилището за пешеходци ще бъде заменено с красива сграда, собствениците се разбрали

viber icon

Опасният тютюнев склад на булевард "Христо Ботев" и "Авксентий Велешки" до Сточна гара ще бъде съборен, съобщи вчера кметът на "Централен" Георги Стаменов. Чудовищно грозната руина с паднал покрив, изкормена дограма и килната настрани ограда от години боде очите на пловдивчани и стряска гостите на града. Експертите са категорични, че бившият склад, в който на партерния етаж все още има магазини, трябва да бъде премахнат, за да не се срути върху минувачите и колите, които вървят по двете оживени улици. 

Собствениците на имота - Лиляна Моравенова и Момчил Момчилов, най-после след дългите спорове са се разбрали помежду си и са депозирали официално уведомление в кметството, че искат да премахнат страшилището и да инвестират в нова сграда. "Складът няма статут на паметник на културата, ала влиза в обхвата на историческата зона, затова проектът задължително трябва да бъде съгласуван с НИНКН, преди да се издаде строително разрешение", обясни Георги  Стаменов.

Районната администрация ще разгледа документите най-вече от гледната точка на безопасност при събарянето. Възможно е да се наложи частична промяна на движението и временно отцепване на крайната лента по бул. "Христо Ботев"  след съгласуване с КАТ,  каза районният кмет.  Той се надява, че  след година - година и половина на мястото на съборения склад ще има красива сграда, която да се вписва в старинния архитектурен ансамбъл.

Преди няколко години от район "Централен" бяха издали заповед за събарянето на склада с мотив, че е опасен, но един от съсобствениците - Момчил Момчилов, който държи магазините, я обжалвал. Съдът е отменил заповедта, защото Момчилов не е присъствал по време на експертната оценка за състоянието на склада. За разлика от него, Лиляна Моравенова  отдавна прави опити  да премахне приватизирания от нея имот и да инвестира  в модерен бизнес и търговски център.  В решението на ВАС беше посочено, че сградата не е паметник на културата, но действията, свързани със стопанисването на този имот, трябва да се съгласуват с НИНКН.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?