Най-отровната река у нас пресича Пловдив

Марица води първенство по замърсяване с химикали и нитрати

Според проучване на Басейнова дирекция - Пловдив, екологичното състояние на река Марица е изключително тревожно, а в някои участъци - катастрофално. Констатирано е химично замърсяване на всички нейни 17 притоци и язовири - от Гълъбово до Харманли. Анализите са доказали свръх наличие на цинк, мед, кадмий, олово, манган,  никел, нитрати и фосфати, което нарежда реката на първо място по мръсотия сред водните басейни в страната.Това показват данните навръх 22 март, Световният ден на водата.

Химикалите идват от индустриални предприятия с различни дейности: енергийни, производство и обработка на метали. Минерална и химическа промишленост, управление на отпадъците, производство и преработка на хартия и дървесина. Също така добив на  руди, производство на хранителни добавки и фармацевтични продукти, акумулаторни батерии, азотна и сярна киселина, пестициди и минерални торове, електроенергия и топлоенергия. Най-големите замърсители са "ТЕЦ Марица Изток 2 и 3", "Агрия" АД, "Асарел Медет" АД - „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД.  От Басейнова дирекция - Пловдив приканват гражданите да предлагат мерки за подобряване екологичното състояние на река Марица. Те ще се събират до 6 май 2015 г.

Световният ден на водата се отбелязва днес, 22 март. Честването стартира през 1992 г. в Рио де Жанейро, с идеята да се акцентира върху важността на водата и защитата на водните ресурси. Над 1 млрд. души на планетата нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. В световен мащаб запасите  са около 1386 млн. куб. км. България е една от европейските държави с най-малък воден ресурс, а средното потребление на човек за денонощие е около 100 литра. Установено е, че губим средно 60% от питейната си вода заради амортизирани водопроводни мрежи. Отделно не пазим водните си ресурси, които са в трагично състояние. Басейнът на река Марица не прави изключение.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Генов

Генов

23.03.2015 | 11:30

Абе не знам колко е замърсена Марица, ама аз от 20 години съм рибар и досега с празна раница вкъщи не съм се прибирал. Ловил съм и край Белово и край Звъничево и мога да ви кажа, че в сравнение с предишни години сега дава много повече. А и видимо водата е по- чиста отколкото преди десетина години.

Отговори
0 0
читател

читател

23.03.2015 | 11:24

Хубаво е, когато се хвърлят такива обвинения, да бъдат подкрепени с конкретни факти- в кой район е замърсена реката, в какво се изразява замърсяването и т.н. И тъй като ме заинтригувахте с публикацията, се порових в сайта на Басейнова дирекция и там няма и думичка от написаното по-горе. Излиза, че само за да си отчетете поредната публикация, пишете общи приказки.

Отговори
0 0
Пловдивчански

Пловдивчански

23.03.2015 | 09:45

Излиза, че част от най-големите замърсители ТЕЦовете Марица-изток замърсяват реката чак към Димитровград, Агрия - след Пловдив също. На нас ни се пада Асарел-Медет, а Челопеч чисто географски просто не виждам как може да замърси приток на Марица. Малките селища без канализации и пречиствателни станции също замърсяват, предполагам.

Отговори
0 0
чистотата

чистотата

22.03.2015 | 20:20

\"Басейнова дирекция за управление на водите\" да бъде прекръстена на \"Басейнова дирекция за обследване на водите\". За управление на водите да бъде създадено друго ведомство, което да санкционира истински и безкомпромисно всички нарушители, дори ако се наричат \"Дънди прешъс метъл\". Замърсената вода в Марица отива в Турция, замърсява Мраморно море и съответно там евтините турски и гръцки плажове. Не позволявайте да продават чистотата на нашите води и земя!

Отговори
0 0
ЛОШО КУЧЕ

ЛОШО КУЧЕ

22.03.2015 | 18:22

Най-добрия град за живеене, смях в залата. Навремето този град беше град , имаше дух, сега е пълен с мангали, селяндури и отрепки.

Отговори
0 0
река ПОТОКА приток на марица

река ПОТОКА приток на марица

22.03.2015 | 18:04

Не е вярно в гр съединение нашата река потока която се влива в марица ще я бие по мръсотия всички които живеят около реката тоалетни,бани,и обратни води се изливат директно в реката,дори изградиха частична канализация която също се излива не пречистена в реката, а всички отпадни води,масла,и прочие от фирма ИТД се влива директно също и маслата от 2 автомивки в града, честито

Отговори
0 0
кристел

кристел

22.03.2015 | 16:08

Статистиката е страховита.! От всички замърсители да се търси Отговорносъ и санкции! Ние се самоунищожаваме чрез природата! Защо невинните хора грябва да плащат с живота си?

Отговори
0 0
Въдичаря

Въдичаря

22.03.2015 | 15:04

И другото което е ..... само ловене и пържене на риба му е майката тия дни. С въдица, на Марица.

Отговори
0 1
Водолаза

Водолаза

22.03.2015 | 14:38

То от години Пловдив е най-мръсния град за живеене в Европа. Кво се правите на дръж ми шапката? Как да му е чиста реката, като целия град е олайнянен. Тва не пречи на перверзниците да го изберат за културна столица.

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?